МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Ключове и контакти

Какво са ключове и контакти?

Всеки знае какво е това. Няма жилищно пространство, в което да ги няма. В крайна сметка именно през контактите се свързват електрическите уреди, без които съвременният живот е немислим.

Има толкова много разновидности на ключове и контакти, че за непосветения човек е много трудно да разбере от кой се нуждае. На външен вид всички са подобни. За да направите своя избор, трябва да знаете някои технически подробности.

Материалът, от който е направен един контакт е метална сплав с определена еластичност за сигурно свързване на щифтовете на щепсела към контакта. От една страна, контактите имат винтови или ключови скоби за свързване към силовия проводник, от друга, те си взаимодействат с щепсела.

Техническите характеристики на контактите са от голямо значение, тоест за какво напрежение и ток са предназначени. Контактите от стар стил са проектирани за номинално напрежение 220-230V и ток 6.3-10А. Тези стойности са много по-малки от съвременните контакти, при които допустимият ток е 10-16А. Общата мощност на електрическите уреди зависи от тези показатели, които могат да бъдат свързани към отделен контакт. Сравнете старите - 1386W (1386W = 6.3A x 220V) и съвременните - 3520W (3520W = 16A х 220V).

Щифтовете на щепсела също се различават: вместо 4 мм, той стана 4,8 мм. Сега в контактите са инсталирани три проводника: фаза, нула и земя. В старите видове има само две фази и нула, докато новите устройства имат специални заземяващи проводници.

Има много видове ключове за осветление. Многобройни производствени фирми се борят помежду си, за да предложат богат асортимент от продукти за всеки вкус. Подобно на контактите, ключовете са изградени от три основни части: механизъм, клавиш или защитен капак и декоративна рамка. Те са направени от същите материали като контактите.

Разликата е следната. Ако контактите се използват за свързване към електрическата мрежа, тогава ключовете са осветление действат обратното. Те прекъсват електрическата верига. В контакта няма движещи се части. В ключа целият принцип на работа се основава на превключващ контакт, който чрез промяна на своето положение отваря или затваря веригата.

За превключвателя, за разлика от контакта, е подходящ само един проводник - фазовият. Някои видове имат контакт за свързване на заземителен проводник. По същия начин като контактите, ключовете са за скрити (вградени) и външни (повърхностно монтирани) инсталации. Тук приликите свършват.

Видове електрически контакти

Въпреки че има много видове контакти, те са разделени на няколко основни типа:

Контакти за вграждане - наречени така, защото механизмът им е вграден в стената и почти не излиза от равнината й. Такъв контакт е монтиран със скрито окабеляване в инсталационни кутии (конзоли). Заземените контакти имат щифтове, свързани към заземителен проводник, проектирани за монтаж в електрически мрежи, които имат заземяване.

заземен електрически контакт

Контакти за външен монтаж - не е необходимо да правите дупка в стената, когато инсталирате контакт за онкрит мотаж. Той просто се прикрепя към повърхността на стената. Защитен корпус обгражда съединителя от всички страни, без да оставя щифтовете открити, както е в случая с контактите за вграждане. Контактите за открит монтаж биват обикновени и влагозащитени.

IP маркировката или „степента на защита на електрическото оборудване от влага и прах“ е двуцифрен код. Първият - от 0 до 6 - означава нивото на защита на хората от достъп до отворени части на оборудването и проникването на твърди предмети и прах в корпуса. Второто число - от 0 до 8 - показва надеждността на продукта при условия на висока влажност.

Двоен контакт за единична конзола - двойните контакти се използват за свързване на два щепсела наведнъж. Те имат механизъм със стандартен размер в основата, така че двойният контакт за вграждане е подходяща за монтаж в единична конзола. Ако на едно място трябва да се постави контакт с повече от 2 гнезда се монтират няколко единични контакта в една обща рамка.

Контакти с допълнителни функции могат да бъдат от всякакъв тип, основната разлика е, че в корпуса или блока са инсталирани допълнителни джаджи. Най-често срещаните аксесоари: светлини, защита за деца, капаци, които предпазват от влага, таймер за изключване, USB букси за зареждане и други.

Сред многото видове различни контакти има такива, които комбинират антена, телефонни и компютърни конектори в едно.

Щепселните съединители варират значително в различните държави. Например сешоар, закупен в Русия, не може да бъде включен във френски контакт. Ако е необходимо да се свържат несъответстващи съединители, се използват специални адаптери за контакт. Има повече от 10 различни щепсела и контакти по целия свят. В Източна Европа често се използват типове C, E и F.

Никога не изваждайте щепсела от контакта, като дърпате кабела. Издърпвайки проводника, можете да издърпате контакта от стената и да създадете риск от късо съединение.

Видове ключове за осветление

Основните видове ключове са както следва:

Единичен ключ за осветление - основният изглед е устройство с един клавиш или бутон. Този превключвател се използва, когато е необходимо да включите или изключите един източник на светлина.

схема на монтаж на единичен ключ и контакт

Двоен ключ за лампа или сериен ключ - за удобство и спестяване на място са инсталирани ключове с 2, 3 или голям брой клавиши. Такова устройство може да включва и изключва няколко източника на светлина, независими един от друг. Това е много удобно, когато можете да контролирате осветлението на няколко стаи от една точка.

схема на монтаж на сериен ключ и контакт

Девиаторен ключ за осветление - преходен превключвател, който позволява да управлявате един източник на светлина от две различни точки. На външен вид той не се различава от обикновения ключ. Разликата става очевидна, когато погледнете механизма за свърване. Девиаторният ключ е много удобно нещо. Например, можете да влезете в спалнята, да включите осветлението на входа, да си легнете и да изключите лампите, като използвате ключа над леглото.

Девиаторните ключове или преходните ключове се използват по правило заедно. Прилагат се в дълги коридори, стълбища. При включване на светлината от първия ключ, от втория – без да се променя положението на първия – може да се изгаси светлината. В такъв случай лампата, включена в началото на коридора от един ключ, може да бъде изключена в края на коридора от втория ключ. При стълбище, например, на първия етаж лампата се включва, а на следващия етаж може да бъде изключена.

Кръстат ключ – кръстатият ключ се използва заедно с два девиаторни ключа. Прилага се найвече в дълги коридори (кръстатият ключ се поставя в центъра на коридора, а девиаторите в началото и края на коридора). В резултат на такова свързване лампата може да се включи и изключи от който и да е ключ, независимо от положението му. Входните и изходни клеми на кръстатите ключове и девиаторите са различни, т.е. в системи от такъв тип не може да се използва само 1 кръстат ключ и 1 девиатор. Кръстатият ключ и девиаторният ключ могат да контролират лампи на 2 и повече места – увеличавайки броя на кръстатите ключове, може да се увеличи броя на контролируемите места.

Двоен девиаторен ключ - отличава се от другите прехоодни ключове само по това, че един корпус има два работещи независимо един от друг преходни ключа. Два преходни ключа се използват за контрол от една точка на две отделни системи. Например един преходен ключ ще контролира коридорната система, а вторият преходен ключ – стълбищната система. Двойните девиаторни ключове обезателно трябва да се използват с девиаторни ключове от същата система и марка.

Повечето модели на ключове за осветление имат вариант и със светлинен индикатор или така наречената глим лампа. В случая върху ключа със светлинен индикатор или върху клавишите има индикаторна лампа, която свети в тъмното. Влизайки в стаята, веднага разбирате къде се намира и не е нужно да търсите ключа в тъмното.

Троен ключ – функцията на едноклавишния ключ с 1 вход 3 изхода и 3 входа 3 изхода е аналогична с тази на триклавишните ключове, но всички контакти се контролират с един клавиш. По такъв начин в цялата верига електричеството се подава едновременно. Триклавишният ключ може да се включва като преходен (всеки клавиш изключва една фаза), както и като еднофазен (всеки клавиш заключва своята фаза към земята). Има два вида тройни ключове: еднофазен(използващ се като комутатор) и преходен. Еднофазните ключове използват общ заземяващ контакт, а ответният контакт се използва за включване и изключване на лампите. Преходният троен ключ може да изключва всяка фаза поотделно.

Ключ с карта – ключът с карта е устройство икономисващо енергия, което се използва в помещенията за включване и изключване на електричеството. Широко приложение това устройство намира в хотелските стаи. Ключът има специална карта, която се явява елемента на включване и изключване. Ако картата се намира в ключа се подава напрежение към електроконсуматорите. Когато картата се извади от устройството напрежението се изключва.

Предлагат се и ключ карти със забавено действие – принципът на работа е идентичен с обикновения ключ с карта, икономисващ енергия, с тази разлика, че изключването на напрежението при него не става веднага след изваждането на картата, а след изтичането на известен период от време (около 15 секунди), това става чрез използваното реле за време в това устройство.

Двуполюсен ключ – двуполюсните ключове се използват за включване и изключване на мощни потребители като например бойлер. При тях проводниците фаза и земя се включват отделно, всеки в свой контакт. Поради повишената натовареност на ключа, неговите контакти са изработени от материали със специална сплав, което позволява протичането на ток с голяма сила.

Димер – регулатор за осветеността. Светлинният регулатор – димер се използва за включване и изключване и регулиране степента на осветеност в помещенията. Димерът регулира силата на подаваното към осветителното тяло напрежение и в зависимост от това се променя яркостта на осветителното тяло или крушките. По такъв начин се появява възможност за поддържане нужната степен на осветеност на помещенията. Предлагат се и варианти на димер с филтър за пренапрежение, тъй като в електрическите вериги от време на време се появяват скокове и спадове на напрежението. По този начин съществува възможност за излизане от строя както на димера така и на осветителното тяло. Светлорегулаторът с филтър предотвратява тези нежелани последствия.

Устойчиви на удар, на прах и влага ключове с повишена механична якост и защита срещу влага и прах се монтират на открито, в бани и т.н.

Контакти - предназначение, характеристики, устройство

Контактът е електрическо устройство, предназначено за свързване на различни устройства и уреди към електрическата мрежа. Основната характеристика на един контакт е номиналният ток, при който той трябва да продължи да работи през целия си експлоатационен живот.

Конвенционалните контакти са проектирани за ток от 10, 16A, тоест те са проектирани да осигуряват енергия на устройства с мощност не повече от 2-3 kW. Превишаването на тези стойности може да доведе до претоварване на контактната двойка ("щепсел-контакт") и аварийна ситуация. Предлагат се контакти с или без заземяване.

Защитното заземяване осигурява защита на електрическите инсталации и оборудване, както и защита на хората от въздействието на тока. Всяка къща има достатъчен брой устройства, които трябва да бъдат заземени. По правило това са устройства с висока консумация на енергия - електрически печки, перални машини и др.

Конвенционалният контакт има два контакта (фаза и нула). Заземеното гнездо има трети зъб, който е свързан със заземителен проводник. Чрез него в земята се изхвърля статично електричество, както и опасни напрежения и токове, възникващи в устройствата в резултат на повреда на корпуса. Контактите със защитни капаци или детска защита се отварят само когато е поставен щепселът и са специално проектирани за детски стаи или за места, където трябва да има ограничен достъп.

Контактите за вграждане нямат собствен корпус и се монтират в конзола. Надеждното свързване на контактите на гнездото с окабеляването се осигурява от винтови скоби, които изискват определена сила на затягане.

Контактите за външен монтаж са затворени в корпус, който може да бъде с различен дизайн. Такива контакти са монтирани в горната част на монтажната повърхност, изработена от незапалим материал.

Незаменимо условие за безпроблемна работа на контакта е надеждността на контакта на щепселната връзка на двойката щепсел-контакт, тоест щифтовете на щепсела трябва да са плътно свързани към гнездото на контакта. В този случай първо има контакт между заземяващите контакти, а след това - контактите, провеждащи електрическия ток.

Ключове за осветление - предназначение, характеристики, устройство

Функционалните разлики между ключовете са много по-големи. Нека поговорим за най-интересните:

 1. Добре познатите превключватели са устройства за управление на светлината. Те се инсталират на определено място в стаята, най-често на входа;
 2. Превключвателите са в състояние да контролират една група светлина от две места - популярно решение в наши дни. Цената на такива продукти, разбира се, е малко по-висока;
 3. Междинни ключове. Външно тези устройства не се различават от обикновените ключове, но техните функции са много по-широки. Междинен превключвател се използва за управление на осветлението на три или повече места;
 4. Моментните превключватели са ключове, чиито клавиши не са закопчани в позиция нагоре или надолу. Принципът на действие на моментния превключвател е много прост – първо натискане затваря контактите (светлината се включва), второ натискане - отваря (светлината се изключва);
 5. Ключове с осветление или индикация. Те са оборудвани със специално осветление, благодарение на което устройството не трябва да бъде търсено в тъмното;
 6. Превключватели с таймер. Искате ли светлините да се включват или изключват в точно определено време? Тогава ключ с таймер е това, което търсите;
 7. Ключовете за осветление с вграден сензор за движение не само носят комфорт в апартамент или къща, но и значително пестят енергия. Осветлението може, разбира се, да се включва и изключва ръчно. Но ако сте напуснали стаята и светлината е останала включена, след известно време, ако специален сензор не открие никакво движение, светлината ще се изключи автоматично.

Какво трябва да вземете предвид преди да купите контакти и ключове?

На първо място вида на монтажа. Той може да бъде два вида: вграден или скрит монтаж, при който продуктът е монтиран в стената, и външен или открит монтаж, когато продуктът е монтиран директно по повърхността на стената.

От какво се състоят ключовете и контактите?

Конструкцията на ключовете и контактите е идентична, те са направени от механизъм, панел или гнездо за контактите и клавиш или бутон за ключовете и декоративна завършваща рамка.

Какви рамки за ключове и контакти има?

Рамките могат условно да бъдат разделени на няколко вида. В зависимост от броя на елементите, които побират те биват единични, двойни, тройни, четворни, петорни и шесторни. А в зависимост от посоката на монтажа им - вертикални и хоризонтални. От гледна точка на материала, от който са направени – пластмасови, метални, стъклени, дървени, но има и рамки направени от камък, метал, керамика или кожа.

Какво трябва да знаете за електрическите контакти?

Електрическите контакти могат да бъдат заземени или не. Заземяване - допълнителна защита срещу токов удар на човек. Двужилен кабел е свързан към контакт без заземяване, трижилен кабел със заземителен контакт. В България разрешени за продажба са само заземените контакти.

Контактите могат да бъдат с детска защита, необходими за защита на децата от електричество и с капак - обикновено тези модели се използват в баните, за да не влиза вода в тях.

Ако устойчивостта на влага е важна за Вас, трябва да обърнете внимание на степента на IP защита, където първото число означава степента на защита срещу чужди предмети, частици, прах, а второто - степента на защита срещу проникване на вода. Колкото по-голям е показателят, толкова по-висока е степента на защита. За влагоустойчиви контакти, степента на защита обикновено е IP44, IP54, IP65 и по-висока, за обикновените - IP20.

А какви са розетките за компютър и телевизия?

Компютърните розетки са единични или двойни - за свързване на един или два компютъра, както и пета и шеста категории - в зависимост от скоростта на пренос на данни. Петата категория осигурява скорост на трансфер на данни до 100 Mbps, шестата - до 1 Gbps.

TV розетки – телевизионните розетки биват от преходен и краен тип. Те са изработени по такъв начин, че загубата на сигнала в инсталация с подобна розетка да е минимална. В TV системите се използват два вида телевизионни розетки – преходна TV розетка и крайна ТВ розетка.

Преходните ТВ розетки се монтират на междинните етажи при многоетажни сгради. Розетката има двоен вход за кабели – един за антената или за кабел, идващ от горен етаж и друга за кабел идващ от долен етаж. В преходните розетки се използват различни величини за изгасване, в зависимост от които се определя количеството на тези тв розетки. Крайните телевизионни розетки се използват в случаи, когато няма междинни потребители.

При TV-SAT-R розетките TV е излаз за включване на TV приемника за получаване на качествен телевизионно-ефирен и кабеле сигнал, радио R излазът е за включване на радио приемника за получаване на качествен радио сигнал и SAT TV излазът е за включване на сателитния приемник.

Излазите TV&R се използват за приемане на сигнала на ефирната или кабелната телевизия и радио. И тук има два типа излази – преходен и краен. Крайният тип е предназначен за един потребител. В случай на включване на два и повече потребителя се използва преходен тип. В зависимост от количеството на потребителите се използват излази с различно ниво на приглушаване на сигнала: 7, 10, 12, 15, 20 dB и честотен диапазон TV-5MHz-1000MHz, R – 87,5MHz – 140MHz.

Розетка Hi-Fi – такъв тип розетка се използва за разпределение на звуковите сигнали от музикална уредба в различни високоговорители.

Звукорегулатор – звукорегулаторът се използва за регулиране на звука в стаята или външна система на звукоразпределителя.

Какви видове ключове за осветление има?

Превключвателите са главно разделени на едноклавишни, двуклавишни и девиаторни. Един ключ контролира един източник на светлина, двоен ключ също, но разделя на групи осветлението: например, те могат да включат част от раменете на полилея. С двоен ключ могат да се управляват и различни светлини в стаята. Девиаторните ключове работят с един източник на светлина от две места: например, те са инсталирани в началото и в края на стълбище.

Какви устройства могат да бъдат монтирани с контакти и ключове под една рамка?

Димери, които плавно регулират яркостта на светлината; термостати, които контролират подово отопление и климатични системи; таймери, които забавят времето за изключване на устройствата; сензори за движение, които включват светлината при засичане на движение в стаята; тапи, които временно затварят свободния отвор в рамката.

Кой производител да изберете?

Най-важното е ключовете и контактите да работят надеждно, затова в нашия онлайн магазин maxtrade.bg можете да откриете богат асортимент от артикули на доказали се и утвърдени марки като Schneider, Legrand и Makel.

На колко разстояние от пода трябва да бъдат монтирани контакти и ключове?

Ключовете се монтират на нивото на спуснатата длан - на височина 90см от пода, контакти в стаите - на височина поне 30см от равнището на пода, а в кухнята - 90см и над работната маса.

Избор на ключове и контакти

Терминът "оборудване за окабеляване" не е често срещан, но така се наричат познатите ни като контакти и ключове. Съвременните устройства отдавна са надхвърлили режима за включване и изключване. Днес един превключвател може да контролира множество източници на светлина, да регулира нивата на осветление, да реагира на движение и дори да създава отделни сценарии на осветление за жилищни пространства.

Преди да започнете избора, е необходимо ясно да разберете, че контактът е само крайната точка на един доста сложен механизъм за „транспортиране“ на енергия от електроцентрала до промишлен или битов електрически уред. От друга страна, превключвателят е просто ключ за прекъсване на електрическа верига. Това, което ги обединява е, че тези устройства си взаимодействат със същия тип електрическа мрежа.

Друг немаловажен момент, на който трябва да обърнете внимание при избора на електрически контакти и ключове, е качеството на самото окабеляване. Проводниците са различни: евтини и висококачествени. Медното окабеляване, въпреки че ще бъде по-скъпо, е много по-надеждно от алуминия. Медта няма ефект на окисляване във въздуха, за разлика от алуминия.

Когато изчислявате общата консумация на енергия на мрежата, трябва да вземете предвид активната мощност (измерена във ватове) и реактивната (изчислена във волта * ампери).

Контактите и ключовете трябва да бъдат избрани по такъв начин, че да осигурят безопасност в апартамента, офиса и къщата, дори в малко вероятната ситуация на свързване на почти всички налични електрически уреди. Ето защо е наложително да се подбират изключително висококачествени продукти с максимален експлоатационен живот.

Електрическите ключове и контакти за апартаменти и индустриални помещения се отличават забележимо със своята ергономичност и нестандартен дизайн. За складовете често се използват продукти с външно окабеляване. Независимо от цветовата палитра при проучване на разнообразието от електропроводими продукти, първото нещо, което трябва да решите е предназначението на помещението и в зависимост от това да направите селективен избор на продукти.

Има няколко обобщени категории ключове и контакти за определен тип сграда:

 • за фабрични помещения от хангарен тип;
 • за нежилищни и търговски площи;
 • за офиси и класни стаи;
 • за жилищни сгради и частни къщи.

Някои модификации на ключове и типове контакти могат да "покриват" няколко групи наведнъж. Това са висококачествени продукти, които отговарят на държавните стандарти за качество на продуктите и няколко ISO сертификата.

Характеристика на частните къщи е, че съвременните електрически уреди (косачки, триони, металорежещи машини и други градински инструменти) все повече се използват за грижа за задната част на двора. За захранването им е необходим външен влагозащитен контакт. Външните контакти са монтирани на задната стена на къща или сграда. Височината на такъв контакт е 200-1000 мм от повърхността на земята или бетонните отливи около сградата.

Трябва да се отбележи, че за офиси на държавни агенции и обществени организации се препоръчва използването на контакти, които спестяват място и осигуряват голям брой електрически съединители за компютърно и офис оборудване.

Механизъм за затягане на винтове

Според вида на превключването гнездата са разделени на устройства с винтови и безвинтови клеми. При винтовата версия проводниковият проводник е закрепен между металните пластини при завинтване на винта. При безвинтовата версия проводящите жила са затегнати с пружинни устройства, които ускоряват процеса на окабеляване и осигуряват по-здрава връзка

При избора на ключове и контакти достатъчно е да вземете решение за следния списък с фактори:

 • мрежово напрежение (типично за Източна Европа е 220V / 380V);
 • степента на защита от прах и влага (прах IP20, защита от влага IP44, IP54-55, IP64-65);
 • метод на инсталиране (скрит, външен);
 • метод на превключване (винт, скоба).

Освен това превключвателите могат също да бъдат класифицирани според вида на изключване - включване, за това се използват клавиши, бутони, въртящи се клавиши, въже, докосване, безжични превключватели, със сензор за движение, димери и други.

Производител: 2R Код: 13827
LED димер 12V 8А max 96W RF Едно от предимствата на LED осветлението е неговата възможност да бъде лесно управляемо и да може да реализира разнообразни ефекти. Това се извършва с помощта на LED контролерите, които са специализирани устройства, притежаващи различни функции и възможности, в зависимо..
17.00 лв.
Производител: 2R Код: 13834
LED димер за стена 12V 16А max 192W Едно от предимствата на LED осветлението е неговата възможност да бъде лесно управляемо и да може да реализира разнообразни ефекти. Това се извършва с помощта на LED контролерите, които са специализирани устройства, притежаващи различни функции и възможности, в ..
24.00 лв.
Производител: 2R Код: 56466
LED димер за стена 230V 1.3А 300W Едно от предимствата на LED осветлението е неговата възможност да бъде лесно управляемо и да може да реализира разнообразни ефекти. Това се извършва с помощта на LED контролерите, които са специализирани устройства, притежаващи различни функции и възможности, в за..
45.00 лв.
Производител: Schneider Electric Код: MUR35110
Адаптор за механизми за гамата Altira антрацит серия Mureva Styl Mureva Styl са иновативни ключове и контакти, създадени да предлагат максимална устойчивост на външните климатични условия, в съчетание е със съвременен дизайн. Освен ,че гамата е устойчива на вода, разтворители и прах, тя е лесна за..
22.51 лв.
Производител: Schneider Electric Код: MUR39110
Адаптор за механизми за гамата Altira бял серия Mureva Styl Mureva Styl са иновативни ключове и контакти, създадени да предлагат максимална устойчивост на външните климатични условия, в съчетание е със съвременен дизайн. Освен ,че гамата е устойчива на вода, разтворители и прах, тя е лесна за монт..
22.51 лв.
Производител: АТРА Код: 4232
Бойлерно табло 25A + контакт 16A Лабео за вграден монтаж бяло Ключове с подсилена контактна система, предназначени за големи консуматори до 25А. Отговаря на EN 60947-3...
20.57 лв.
Производител: АТРА Код: 4132
Бойлерно табло 25A + контакт 16A Поло за вграден монтаж бяло Ключове с подсилена контактна система, предназначени за големи консуматори до 25А. Отговаря на EN 60947-3...
20.57 лв.
Производител: АТРА Код: 4233
Бойлерно табло 2х25A + контакт 16A Лабео за вграден монтаж бяло Ключове с подсилена контактна система, предназначени за големи консуматори до 25А. Отговаря на EN 60947-3...
26.18 лв.
Производител: АТРА Код: 4231
Бойлерно табло Лабео 25A за вграден монтаж бяло Ключове с подсилена контактна система, предназначени за големи консуматори до 25А. Отговаря на EN 60947-3...
14.96 лв.
Производител: АТРА Код: 4234
Бойлерно табло Лабео 25A за външен монтаж бяло Ключове с подсилена контактна система, предназначени за големи консуматори до 25А. Отговаря на EN 60947-3...
14.96 лв.
Производител: АТРА Код: 4131
Бойлерно табло Поло 25A за вграден монтаж бяло Ключове с подсилена контактна система, предназначени за големи консуматори до 25А. Отговаря на EN 60947-3...
14.96 лв.
Производител: LEGRAND Код: 764507
Бутон 6A серия NILOE бял NILOE - съвременен дизайн и качество на разумна цена. Серията NILOE предлага решение за всеки Ваш проект и лесно хармонизира с всеки интериор. Серията се произвежда в заводи сертифицирани по ISO 14001, обръща се внимание на всяка активност свързана с влиянието върху околнат..
4.92 лв.
Производител: LEGRAND Код: 764607
Бутон 6A серия NILOE крем NILOE - съвременен дизайн и качество на разумна цена. Серията NILOE предлага решение за всеки Ваш проект и лесно хармонизира с всеки интериор. Серията се произвежда в заводи сертифицирани по ISO 14001, обръща се внимание на всяка активност свързана с влиянието върху околна..
4.92 лв.
Производител: LEGRAND Код: 764515
Бутон влагозащитен IP44 6A серия NILOE бял NILOE - съвременен дизайн и качество на разумна цена. Серията NILOE предлага решение за всеки Ваш проект и лесно хармонизира с всеки интериор. Серията се произвежда в заводи сертифицирани по ISO 14001, обръща се внимание на всяка активност свързана с влиян..
9.40 лв.
Производител: LEGRAND Код: 764615
Бутон влагозащитен IP44 6A серия NILOE крем NILOE - съвременен дизайн и качество на разумна цена. Серията NILOE предлага решение за всеки Ваш проект и лесно хармонизира с всеки интериор. Серията се произвежда в заводи сертифицирани по ISO 14001, обръща се внимание на всяка активност свързана с влия..
9.84 лв.
Производител: Schneider Electric Код: WDE000511
Бутон влагозащитен IP44 серия Cedar Plus бял Гамата ключове и контакти Cedar Plus се предлага в два цвята, бял и сив.Контактните излази се предлагат както с непрозрачен, така и с прозрачен капак в синьо или сиво. Ползи Стилна, здрава и водоустойчива, гамата Cedar Plus съответства на всички изискв..
7.35 лв.
Производител: Schneider Electric Код: WDE000611
Бутон влагозащитен IP44 серия Cedar Plus сив Гамата ключове и контакти Cedar Plus се предлага в два цвята, бял и сив.Контактните излази се предлагат както с непрозрачен, така и с прозрачен капак в синьо или сиво. Ползи Стилна, здрава и водоустойчива, гамата Cedar Plus съответства на всички изискв..
7.35 лв.
Производител: LEGRAND Код: 764508
Бутон двоен (сериен) 6A серия NILOE бял NILOE - съвременен дизайн и качество на разумна цена. Серията NILOE предлага решение за всеки Ваш проект и лесно хармонизира с всеки интериор. Серията се произвежда в заводи сертифицирани по ISO 14001, обръща се внимание на всяка активност свързана с влияниет..
7.20 лв.
Производител: LEGRAND Код: 764608
Бутон двоен (сериен) 6A серия NILOE крем NILOE - съвременен дизайн и качество на разумна цена. Серията NILOE предлага решение за всеки Ваш проект и лесно хармонизира с всеки интериор. Серията се произвежда в заводи сертифицирани по ISO 14001, обръща се внимание на всяка активност свързана с влияние..
7.20 лв.
Производител: MAKEL Код: 42001085
Бутон за звънец 12V със светлинен индикатор серия DEFNE бял Defne - класика в дизайна, надеждност и съвършенство. Благодарение на голямото разнообразие на механизми изделията от серия Defne ще придадат комфорт и необходимата функционалност във Вашия дом. Всеки детайл е важен в живота, Вашите избо..
6.65 лв.
Производител: MAKEL Код: 55050
Бутон за звънец 220V серия LILLIUM NATURAL бял Серия Lillium Natural - Семплостта се интегрира с Вашия начин на живот. С различните си цветове, вертикални и хоризонтални рамки и възможности за избор от механизми, Lillium Natural придава стойност на Вашето пространство със своя семпъл външен в..
4.83 лв.
Производител: MAKEL Код: 55250
Бутон за звънец 220V серия LILLIUM NATURAL крем Серия Lillium Natural - Семплостта се интегрира с Вашия начин на живот. С различните си цветове, вертикални и хоризонтални рамки и възможности за избор от механизми, Lillium Natural придава стойност на Вашето пространство със своя семпъл въ..
4.83 лв.
Производител: MAKEL Код: 56050
Бутон за звънец 220V серия LILLIUM NATURAL орех Серия Lillium Natural - Семплостта се интегрира с Вашия начин на живот. С различните си цветове, вертикални и хоризонтални рамки и възможности за избор от механизми, Lillium Natural придава стойност на Вашето пространство със своя семпъл въ..
10.53 лв.
Производител: MAKEL Код: 32001030
Бутон за звънец с етикет 12V серия LILLIUM NATURAL KARE бял Серия Lillium Natural Kare - Вашата среда е по-уютна и естетична с модерния и елегантен дизайн, качество, както и с разнообразието от цветове на Lillium Natural Kare. Цветът на стените и обзавеждането във Вашия дом, офис или което и да е ..
6.90 лв.
от 1 до 24 от общо 2421 резултата (101 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол