МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Настолни лампи и нощни лампи

Настолна лампа - каква е тя и какво е полезно да знаем за нея?

Настолната лампа е незаменим елемент във всеки интериор. Тя може да изпълнява няколко функции наведнъж, например да играе ролята на нощна лампа в детската стая, да действа като локално осветление в кабинета и също да бъде основният акцент в интериора на хола.

Настолните лампи са специфични осветителни тела, които се монтират директно върху хоризонтална повърхност (бюро, маса, нощно шкафче, тоалетка) и имат стабилна основа. Мобилността се счита за една от основните им характеристики: те не винаги се нуждаят от сложна инсталация - поставят се върху опора или се фиксират по прост начин.

Едно от основните предимства на една настолна лампа е, че тя може да осигури добра светлина за четене. Разбира се, лампионът може да направи същото, но не винаги можете да се намери място за него.

Настолната лампа отдавна е влязла в ежедневието. Необходимостта от локално осветление се е появила у хората преди много векове. Отначало, преди откриването на електричество, това се дължи на техническите трудности при осветяването на цялото жилищно пространство. В онези времена хората са използвали маслени лампи, които всъщност могат да се считат за родоначалници на съвременните модели настолни лампи.

Постепенно технологиите се развиват, помещенията около човека се променят и нуждата от индивидуални осветителни устройства само засилва. И това подтикна производителите да разработват все повече и повече нови опции. В резултат на това днес пазарът предлага, може би, максимално разнообразие от настолни лампи.

От една страна, това е добре - свободата на избор, възможността да се намери оптималното решение за всеки проблем. От друга страна, това изобилие усложнява този избор. За купувача може да е трудно да разбере на кои нюанси да обърне внимание, какви характеристики имат лампите, коя опция е най-подходяща за определени задачи.

Настолната лампа е допълнителен източник на светлина, създава по-ярка зона на работния плот, добавяйки светлина към него. Това намалява натиска върху очите и подобрява производителността, като същевременно намалява риска от главоболие. В допълнение, тези лампи са дизайнерски елементи, така че те се избират най-вече въз основа на стила на стаята и възрастта на потребителя.

Настолната лампа не трябва да припокрива дизайна си с други осветителни тела в стаята - тя съществува сама по себе си и е отделен елемент от работната среда, дори може да се каже - инструмент. За да се постигне хармония в дизайна, достатъчно е настолната лампа да има поне една обща характеристика с таванни лампи или аплици, например цветна температура или хром в покритието.

Формите на настолните лампи са доста разнообразни. Дизайнът им не е ограничен от строги изисквания за външен вид. Това отваря широки възможности за въображението на дизайнерите.

С правилния избор и разположение на настолни лампи се създават най-удобните условия за:

 • работа вечер (или при слаба светлина в стаята през деня);
 • домашна работа за ученици и студенти;
 • поддържане на уютна атмосфера по време на гледане на телевизия, игра на компютър;
 • подмяна на ярък източник на светлина при липса на нощна лампа (уместно в къща, където има деца със страх от тъмното).

Когато моделират стаи, дизайнерите препоръчват да се използват няколко източника на светлина наведнъж, като се използва голямо разнообразие от осветителни тела, сред тях има настолни лампи. Тази лампа може да се похвали не само с богатата си история, но и със солидна позиция в списъка с актуални интериорни предмети, може да се комбинира с полилей или лампион.

Осветлението е един от ключовите елементи на интериорната композиция. Светлината придава на стаята специална атмосфера, изпълвайки я с топлина и комфорт. С помощта на осветлението можете визуално да промените пространството: да го разделите на зони, да премахнете монотонността и да се съсредоточите върху ключовите елементи на интериора.

Светлината създава настроение, а също така с нейна помощ можете да накарате дори познатата среда да искри с нови цветове. Освен това, добре подбраното осветление може визуално да промени пространството - да увеличи височината на тавана, да разшири стаята и да промени пропорциите.

За съвременния човек е трудно да си представи функционално офис бюро или домашен ъгъл без настолна лампа, която решава различни проблеми на комфорта и удобството. Фактът, че дизайнът на настолната лампа принадлежи към един или друг стил, изобщо не означава, че те могат да се използват само в строго съответствие.

Във всички съвременни офиси днес има компютър и офис оборудване, така че настолните лампи в стила на минимализма изобщо няма да попречат на класическия интериор. Обектите на индустриалния дизайн ни заобикалят навсякъде, така че минималистичните лампи със своята рационалност се вписват добре почти навсякъде.

Устройството на една настолна лампа се състои от основа, колона (крака), дифузер на светлина, крушка (светлинен източник), приспособление, проводник, превключвател, щепсел за включване в контакт (в стационарни модели). Токът тече от щепсела през проводника към лампата. За затваряне или отваряне на електрическа верига и захранващ ток е необходим превключвател. Моделите с възможност за димиране имат кондензатори и резистори, които регулират напрежението.

Независимо от това кой модел е, изборът се прави, като се вземат предвид техническите възможности и различни видове настройки, включително височина, посока на светлината и нейната интензивност.

Какво е нощна лампа?

Спалнята не е просто стая за спане. В крайна сметка, понякога просто искате да се отпуснете, да прочетете книга или списание, докато лежите в леглото. Именно за тези цели е измислена нощна лампа - специална лампа, която дава приглушена, мека светлина. Използвайки такава лампа, можете да правите нещо преди лягане, без да нарушавате спокойствието на другите хора.

Използването на нощни лампи е препоръчително не само в детската стая, но и в спалнята за възрастни, където такова осветително устройство ще помогне да се създаде спокойна атмосфера.

Нощните лампи придават уют, създават мека светлина, която помага да се предразположите към сън. Нощните лампи не са много мощни, но насочената светлина ще позволи да четете в леглото преди лягане, затова са много подходящи за нощни шкафчета.

Класическите нощни лампи се различават помежду си по формата на абажура и дизайна на стойката. Нощна лампа със семпла форма е универсална - подходяща за всеки стил в стаята.

Прожекторните видове нощни лампи, както подсказва името, могат да се прожектират върху стена или таван. Това може да бъде проекция на звездното небе или други рисунки. Такива нощни лампи обикновено са с ниска мощност, не дават ярка светлина. Най-често се използват като декоративни елементи в детски стаи, спални, дневни.

Нощните лампи за бебета могат да бъдат прикрепени към креватчето с помощта на щипка, лента или болтове. Такива лампи работят най-често на батерии, дават много мека, приглушена светлина, която не пречи на съня на детето.

Можете да откриете нощни лампи светещи в различни цветове: зелено, червено, розово, синьо, лилаво. Цветното сияние не е за всеки, затова се уверете, че не се дразните от него, преди да купите. Можете да си купите цветна крушка и да тествате различните цветове.

Видове настолни лампи

Основна задача за всяка настолна лампа е една и съща - да се създаде удобно местно осветление, което да спомага да се извършват определени действия. Първото нещо, върху което трябва да помислите, когато избирате нова настолна лампа, е къде и с каква цел ще я използвате. Някои настолни лампи служат като чисто декоративна функция, докато други са предназначени да осветяват определена зона.

Лед настолна лампа

LED настолните лампи са с компактни размери, ниска консумация на енергия и дълъг експлоатационен живот. За тяхното производство се използват висококачествени пластмаса и метал. Като правило те са оборудвани с гъвкави крака, с които можете да регулирате посоката на светлинния поток. Мощност от 4-8W е достатъчна за ефективно локално осветяване на работно място на бюро или близо до компютър. За сравнение, подобна светлина се осигурява от модели с лампа с нажежаема жичка 40-60W.

Настолните лампи с вградени светодиоди най-често се правят във високотехнологични или минималистични стилове. Имат функционални опции, които осигуряват пълно осветление, но могат да служат и като нощна лампа.

Настолна лампа активирана с докосване

Най-функционалният подтип на лед настолните лампи е чувствителна на допир. Тя се включва и изключва с едно докосване на основата или крака - мястото, където се намира сензорът. Сензорната плоча е поставена отвън, а електронното устройство работи вътре в осветителното тяло. Под корпуса има: превключвател, сензор за докосване и димер за управление на яркостта на осветлението. Леко докосване на корпуса на лампата фиксира сензора. За да включите лампата е необходим сигнал от сензора към специално устройство. Този сигнал активира превключвателя и димера на лампата.

С помощта на докосване се контролират не само включването и изключването, но и цвета на светлината, както и яркостта на осветлението. За да промените интензитета на светлината, е достатъчно да докоснете сензора няколко пъти. Модерните touch модели имат 3 режима на яркост, които се комбинират с различни температури на сияние. В резултат на това купувачът може да избере повече от 10 опции за осветление.

Работна настолна лампа

Моделите, предназначени да осветяват работните места на служителите, се наричат настолни офис лампи. Лошото осветление води до дискомфорт, умора и намалено зрение, така че офисите от всякакъв тип трябва да бъдат оборудвани с допълнителни източници на светлина.

Настолните лампи често имат регулируемо рамо, така че да можете да позиционирате светлината директно върху работното си пространство или да регулирате ъгъла на светлината, за да осветявате по-добре работата си.

Работната настолна лампа трябва да бъде оразмерена така, че да отговаря на размера на бюрото ви. Ако имате компактно бюро или работно пространство, изберете малка настолва лампа, голямото бюро или работен плот изисква и по-голямо осветително тяло.

Офисната настолна лампа трябва:

 • да има лаконичен дизайн;
 • да има стабилна основа или да бъдат монтирани на скоба(щифт);
 • да осигурява висококачествено осветление за цялата работна зона на бюрото;
 • да осигурява равномерно дифузна светлина;
 • органично да се вписва в цялостния стил на офис пространството.

Удобно е, ако осветителното тяло бъде прикрепено със специален механизъм към ръба на масата, оставяйки работната повърхност напълно свободна. Разумни решения са практични модели с гъвкаво рамо за регулиране на височината и наклона на лампата, така че светлината да не заслепява очите, или осветителни тела с щипка за лесен монтаж и спестяване на място.

Работните настолни лампи са пример за ефективността и практическото използване на този вид осветителни тела. Основният акцент в тях се поставя върху качеството на осветлението, тъй като този фактор е изключително важен на работното място. Декоративната им стойност не е висока, но офис лампите ще се впишат в лаконичния интериор с лекота. Цветовата схема е най-често строга - сива, бяла, черна, но има и ярки едноцветни цветови опции.

Настолна лампа тип „Банкерска лампа”

Банкерските настолни лампи са разновидност на лампите за работния плот. В исторически план те са направени с месингова основа, абажур от зелено стъкло и превключвател на шнур. Понастоящем се предлагат варианти и в други цветове.

Тъй като лампата свети надолу, тя често се използва и в горната част на пиано, за да осветява нотите. Можете да видите „банкерски“ настолни лампи на маси в големи библиотеки, в кабинети или разбира се в банки.

Настолна лампа на щипка

В допълнение към поставянето на настолни лампи на повърхността, има няколко други начина за тяхното закрепване: чрез щипка или чрез скоба (щифт). Моделите с това монтиране не се нуждаят от солидна основа за стабилност. Настолна лампа с щипка прилепва сигурно към маса, рафт или табла. Щипката може да бъде пластмасова или метална. Изработена е по такъв начин, че няма да надраска мебелите при закрепване. Щипката се използва за закрепване на леки пластмасови осветителни тела. За масивни модели е по-добре да използвате щифт. Той е по-голям от скоба и държи настолната лампа по-сигурно.

Настолните лампи с щипка или скоба са монтирани на ръба на повърхността, докато лампите с повърхностен монтаж могат да бъдат поставени навсякъде по повърхността.

Моделите на скоба или щифт спестяват място, което е важно за тези, които работят с много хартиени документи. Тези настолни лампи често се купуват за монтаж на работна маса или друго оборудване. Това е най-безопасната светлина - неподвижната лампа не може да бъде изпусната, съборена или счупена Скобата е механичен винтов блок и може да бъде направена от метал или пластмаса.

Ученическа настолна лампа

Бюрото на ученика трябва да е добре осветено. От това зависи качеството на домашните и здравословното състояние на детето. Детските модели се различават от офис настолните лампи по материалите, изработката и дизайна. Настолните лампи за ученици са изработени от метал и пластмаса. За децата можете да изберете устройства с часовници, приказни герои, футболна топка, играчки. За учениците от средните и гимназиите са подходящи обикновените офис опции. Тийнейджърите обичат лед настолни лампи на щипка със сензор, RGB осветление и USB. Те са привлечени от допълнителни опции - възможност за свързване и зареждане на различни джаджи, регулиране на яркостта на осветлението.

Качествената настолна лампа за ученик трябва:

 • да осигурява пълна безопасност при работа;
 • да намалявана напрежението в очите, докато подготвяте уроци;
 • да насърчава концентрацията на вниманието;
 • да осигурява достатъчна яркост на сиянието.

Детска настолна лампа

Светъл, весел и необичаен дизайн е характерен за детските настолни лампи. Задачите им са много различни: те могат да привличат вниманието, да будят интерес към уроците, да бъдат истинска декорация за бюрото, като същевременно осветяват добре работната повърхност и могат да служат като нощна лампа.

За да могат децата да заспят спокойно, в детската стая се поставя настолна лампа с функция за нощно осветление. Моделът за детската стая има необичаен дизайн и висока безопасност. Производителите не използват стъклени абажури, малки декори и метални компоненти. Осветителните тела са изработени от трайна пластмаса, боядисани в ярки цветове и имат допълнителни функции - работят на батерии или имат акумулатор.

Много детски настолни лампи са оборудвани с моливник, цветен абажур, който приглушава светлината, декоративни орнаменти върху основата. Нощните лампи с батерии са модели с вградени светодиоди. Те се характеризират с висока мобилност и минимален разход на енергия.

За малките деца „приказни“ модели под формата на цветя, гъби, животни и насекоми са привлекателни, а по-строги варианти са подходящи за ученици. Създателите на такива лампи, освен дизайна, отреждат важна роля на тяхната безопасност.

Декоративна настолна лампа

Докато много видове настолни лампи са проектирани да помогнат да виждате по-добре, като осветявате зоната, която искате, декоративните лампи са по-скоро за визуален комфорт. Те добавят светлина към стаята, разбира се, но не трябва да се използват като насочено осветление.

Тъй като тези лампи са „просто за забавление“, имате много възможности. Ако декорирате детска стая, можете да изберете лампа с формата на един от любимите герои на вашето дете от анимационни филми или да изберете лампа с формата на пеперуда или състезателна кола.

Декоративните настолни лампи са проектирани да украсят стаята и да допълнят цялостната композиция. Такива настолни лампи изглеждат ефектно и привличат вниманието със скъпата си визия и страхотната си дизайнерска работа. В цветовете преобладават златни нюанси, бронз, сребро, патина.

Декоративни настолни лампи обикновено се поставят от двете страни на леглото в спалнята, върху нощните шкафчета и служат като нощни лампи. Можете да изберете необходимия дизайн на лампата, за да създадете хармония с дизайнерското решение на стаята, допълвайки го.

Настолни лампи за тоалетка са разновидност на декоритавните. Най-често са разположени по-близо до краищата на тоалетката. Те са предназначени да балансират мебелите. Този тип осветителни тела обикновено са по-високи и имат по-удължена основа от другите видове настолни лампи. Те обикновено имат височина най-малко 80см. Основите за настолни лампи обикновено са тънки или тесни с по-широк абажур.

Нощна лампа

Тези лампи са с доста плътни абажури или матови дифузери, тъй като тяхната задача е да създадат отпускащо меко сияние, достатъчно за четене преди лягане, или да служат като елемент на нощния декор.

Нощни лампи са онези лампи, които седят на нощното шкафче до леглото. Нощните лампи обикновено са сдвоени, по една на всяко нощно шкафче от всяка страна на леглото.

Въпреки че дизайнът може да е еднакъв, можете да изберете различни крушки. Ако харесвате един тип, а партньорът Ви харесва друг, тогава е добре да имате стилистично координирани, но нощни лампи с различни по светлина крушки.

В идеалния случай, избраните нощни лампи трябва да се съчетаят с останалите мебели в спалнята. Ако имате големи нощни шкафчета, лампите също трябва да са големи. Ако имате малки нощни шкафчета, по-добре е да изберете малки или миниатюрни лампи.

Полезен съвет за избор на лампа за нощно шкафче: ако ще четете в леглото, височината на нощната лампа ще бъде от особено значение. Съгласно правилата, нощното шкафче трябва да е на една и съща височина с матрака, а долният ръб на абажура на лампата трябва да съвпада с брадичката Ви, когато седите в леглото с книга. По-високата лампа ще създаде отблясъци, когато седнете до нея. Лампата, която е твърде ниска, няма да освети книгата правилно.

Настолните нощни лампи трябва да отговарят на няколко важни изисквания:

 • създават мека дифузна светлина;
 • имат достатъчно сила, за да можете да четете преди лягане, да работите на лаптоп, да правите ръкоделие;
 • имат стабилна основа;
 • да бъдат направени от безвредни или по-добре - естествени материали (метал, дърво, плат);
 • възможността за регулиране на ъгъла на падане на светлината ще бъде голям плюс.

По типа превключвател настолните лампи биват:

 • с превключвател на кабела;
 • със сензорно управление;
 • с димер;
 • с бутонен превключвател на корпуса на лампата;
 • с докосване - лампите с докосване и димер са по-скъпи.

Видове нощни лампи

Има много разновидности на нощните светлини, които се различават по дизайн и функционалност. С правилния избор те могат не само да донесат практически ползи, но и да украсят добре всеки интериор.

Нека разгледаме по-подробно най-популярните и функционални видове нощни лампи, техните характеристики, предимства и недостатъци.

В спалнята на възрастен, нощната лампа е по-скоро приятен декоративен елемент, отколкото осветително устройство. Тук той задава успокояващ тон и романтично настроение. Препоръчваме да купувате LED нощни лампи. Те осигуряват меко и равномерно осветление, лампите от този тип консумират минимум енергия и издържат невероятно дълго време.

Най-популярните видове нощни лампи са настолните лампи, които обикновено се поставят на нощното шкафче и се използват за четене преди лягане. Лампион с превключвател на проводника е друг широко използван вид, но той е по-малко практичен от настолното лампа, защото заема повече място.

Например нощна лампа със сензор за движение е идеална за апартамент. Моделът е много функционален и значително улеснява живота. С такава нощна лампа не е нужно да посягате към нощното шкафче или специално да отивате до превключвателя, а просто трябва да въздействате върху сензорите за движение и светлината ще се включи сама. Моделите със светлинен сензор (осветление) може да не са напълно подходящи в спалнята, тъй като техният принцип на действие предполага осветяване на стаята с изкуствена светлина, докато няма достатъчно естествена светлина.

Сензорът се задейства до нивото на осветеност на помещението и устройството се включва, ако дневната светлина стане недостатъчна, т.е. с настъпването на тъмнината.

Нощният часовник ще бъде истинска находка и ще реши едновременно два проблема, изпълнявайки едновременно функцията на осветително устройство и часовник. Някои от тези модели имат вграден будилник, което прави продукта още по-функционален.

Особено важно е бебетата да имат нощна лампа в спалнята, тъй като децата много често се страхуват да бъдат в пълен мрак през нощта. Най-често такова детско осветително устройство е направено под формата на животно и украсено със светли нюанси. С такава нощна лампа бебето ви ще бъде спокойно през цялата нощ.

Нощната настолна лампа е най-често срещаният вариант. Този тип нощна светлина, в зависимост от яркостта на лампите, може да бъде подходяща и за четене преди лягане.

Моделите с дистанционно управление са много удобни, тъй като нощната лампа може да бъде поставена навсякъде в спалнята, а дистанционното ще позволи да я управлявате, без да ставате от леглото.

Предлагат се лед плафони, които имат функция „лека нощ“ и могат да се ползват и като нощни лампи.

Сред детските модели често срещани са чувствителните на допир нощни лампи, които могат да се контролират чрез докосване. Всяко дете ще бъде доволно от такъв продукт.

Новост в света на технологиите е така наречената smart нощна лампа, която може да се управлява с помощта на смартфон. Свързвайки телефона си с нощна лампа, можете да настроите таймера за осветление, както и да регулирате цвета и яркостта й.

Най-подходящите опции могат да бъдат нощни лампи за контакт - малка фигура с щепсел на гърба. Основното й предимство е, че няма кабели, а директно се включва в контакта, има ниска мощност, така че ще бъде бюджетен вариант за редовно използване.

На първо място, решете къде и с каква цел ще я поставите. Такава технология на осветление е незаменима в следните случаи:

създаване на по-удобни условия за родителите на бебета, които могат да се събуждат и да плачат през нощта. С нощна лампа не е нужно да бързате, за да търсите източник на светлина;
формирането на комфортни условия за детето - лесно заспиване и отсъствие на страх от тъмнината;
усещане за комфорт и домашна топлина.

Как да изберем настолна лампа?

Преди да закупите такова осветително тяло, на първо място, трябва да определите мястото, където бихте искали да го поставите. Настолната лампа трябва да съответства на размера на масата, нощните шкафчета, да изглежда хармонично и да не е прекалено обемиста, както и да изпълнява задачите по осветление и функционалност.

Настолна лампа с кръгла шапка ще приглуши острите ъгли на стаята, а модел с прави ъгли ще подчертае твърдия характер и бизнес стила на собственика на къщата. Можете да поставите настолна лампа пред огледалото, за да може светлината визуално да увеличите обема на стаята.

Основата за избора на всяка настолна лампа трябва да бъде общият стил на стаята и външният вид на други осветителни тела: полилеи, аплици, лампиони. Често настолната лампа е част от серии лампи, които включват горепосочените видове. Важно е и самото разположение на други осветителни тела в стаята, яркостта на светлинните източници и посоката на светлинния поток.

Удобното и безопасно осветление е от съществено значение за ефективната организация на работното място и запазването на зрението. То има положителен ефект върху човешкото настроение и здраве, повишава концентрацията и производителността и помага за активиране на творческия процес. Правилно избраните настолни лампи също ще допълнят цветовата схема и ще създадат приятна атмосфера в стаята.

Опции за източник на светлина

Важна характеристика на настолните лампи е видът на лампите, монтирани в тях.

Вградените светодиоди са миниатюрни източници на светлина, които въпреки размерите си, създават мощен блясък. Те се използват широко в декоративни настолни лампи. Друго предимство на LED лампите е широката градация на температурата на светене в RGB палитрата. Освен това някои модели осветителни тела позволяват да променяте цвета на сиянието както ръчно, така и в автоматичен режим.

Популярен вариант са LED крушките. Те се отличават с оптималния баланс на икономичност, издръжливост и светлинна производителност, но цената им е значително по-висока от тази на класическите версии. Най-модерната технологично опция са LED-лампите с вградени диоди, които могат да бъдат направени в най-различни форми и размери. Тези източници на светлина обаче често не могат да бъдат заменени, което отчасти се компенсира от дългия им експлоатационен живот.

Цветовата температура зависи от крушките, които ще бъдат избрани или от параметрите на вградените ледове.

За работа изберете неутрален бял цвят с цветна температура 3500-5000К. Температурата в този диапазон допринася за най-висока производителност на труда.

Топлата светлина се използва за осветяване на стаи или помещения, където обикновено се почива. Цветовата температура на такова осветително тяло трябва да бъде между 2000 и 3000К.

Студената светлина уморява по-бързо от топлата светлина, но може да увеличи концентрацията и да предотврати сънливост. Когато купувате LED лампа, трябва незабавно да изберете цветна температура, която е удобна за вас. Можете да си купите лампа с контрол на цветната температура.

Разновидности на ключове за ностални лампи

Това е и доста важна характеристика на настолните лампи, от която зависи удобството при използването им. На пазара се предлагат следните опции за превключване:

 • Ключ върху проводника. Класическата версия, която може да бъде неудобна, ако проводникът е спуснат зад масата, зад таблата и други. В същото време при този дизайн основата на лампата е възможно най-опростена и лека;
 • Бутон за превключване на корпуса на лампата. Тази опция е удобна, когато лампата е на маса непосредствено до вас или на една ръка разстояние. В този случай обаче основата на лампата се оказва по-масивна, тъй като в нея се намира електронното управляващо устройство;
 • Димер. В присъствието на такова устройство работата на осветителното тяло се регулира не от 2 полярни състояния "изключено" и "включено", а с възможност за плавна промяна на напрежението и съответно интензивността на сиянието. Това позволява да получавате както ярка наситена светлина на работещата лампа, така и приглушен блясък на нощна лампа;
 • Тъчпад. Най-модерният технологично превключвател, чувствителен на допир. Използването на сензори е от значение за стилни осветителни тела, чиито дизайнерски концепции не отговарят на традиционните опции. В допълнение, такъв механизъм елиминира вероятността от късо съединение и се характеризира с повишена издръжливост поради липсата на движещи се елементи. Цената на сензорните панели обаче е значително по-висока.

Какви допълнителни функции можете да обмислите?

Функцията за затъмняване прави светлината по-ярка или по-слаба. Такива лампи са по-скъпи, но позволяват по-удобно регулиране. Така че, когато четете книга, можете да намалите мощността на осветлението, а когато работите с компютър, да я увеличите.

LED светлините често са оборудвани с вграден термометър, календар, часовник и дори будилник. Лед настолните лампи имат най-много допълнителни функции, като например сензорни контроли или USB порт, чрез който можете да зареждате телефона си.

Как да управлявате настолна лампа от телефона си?

„Умен дом“ е система, която осигурява безопасност, спестяване на ресурси и комфорт за всички потребители. Можете да закупите интелигентна настолна лампа с Wi-Fi модул. С помощта на такова устройство ще бъде възможно включването и изключването на светлината от телефона или друго устройство. Това е удобно, защото вече не е нужно да излизате от друга стая или да ставате от дивана, за да изключите светлината. Възможно е да конфигурирате лампата така, че да се включва по график.

Цената на подобни настолни лампи е доста висока, затова можете да се спрете на варианта да закупите обикновена настолна лампа и съответна умна крушка за нея. Така отново можете да се възползвате от предимствана на смарт осветлението.

Полезни съвети при избора на настолна лампа

За да направите разположението правилно, струва си да вземете под внимание няколко съвета:

 • ако потребителят е левичар, настолната лампа е инсталирана вдясно от него, ако потребителят е дясна ръка - вляво (така сянката няма да падне върху работната зона по време на писане);
 • минималното допустимо разстояние между очите и източника на светлина трябва да бъде 50 cm;
 • разстоянието на лампата от зоната на осветление трябва да бъде най-малко 40-50 см, минималната височина е 30 см;
 • ако е необходимо да се осветява по-голяма площ, лампата е настроена на максимална височина от 50 cm.


Има 5 основни грешки при закупуване на настолна лампа. Потребителите могат да изберат модела:

 • с грешен нюанс. Висококачествените настолни лампи трябва да бъдат оборудвани с подходящ размер абажур. Електрическата крушка не трябва да излиза извън неговите граници, в противен случай светлината ще заслепи очите. Формата трябва да бъде трапецовидна;
 • с ниска мощност. За осветяване на работното място се използва лампа със светлинен поток от 500-700 лумена. Такава светлина се осигурява от лампа с нажежаема жичка - 60 W, енергоспестяваща - 15-20 W или LED - 5-7W;
 • с грешна височина. Препоръчителната височина на светлинния източник е 35 см. Идеалният избор са настолни лампи, които имат функцията за регулиране на височината и посоката на светлината;
 • с нестабилна основа. Здравата и стабилна основа, изработена от метал, гарантира безопасно използване на лампата;
 • с пулсации. Повишената пулсация на източника на светлина допринася за бърза умора и намалено зрение. Препоръчителният коефициент на пулсации е 5%. Проверете нивото на пулсации с помощта на камерата на смартфона.

Магазинът ни maxtrade.bg предлага голям избор от модели с вградени светодиоди и сменяеми източници - LED, халогенни и лампи с нажежаема жичка. Когато купувате настолни лампи за вашия работен плот, трябва да вземете предвид тяхната яркост и светлинния поток. За четене и занаяти е достатъчен 60W LN еквивалентен източник на светлина. Идеалният вариант е настолна лампа с димер.

Как да изберем нощна лампа?

Спалнята е стая, предназначена не само за спане, но и за вечерна релаксация и често има желание да прочетете книга или да разгледате списание, докато лежите в леглото, преди да си легнете. Но за безопасно четене е необходимо да се спазват някои стандарти за осветление в стаята, така че трябва да помислите за закупуване на стилна нощна лампа.

Нощните лампи за спалнята не се различават само по принципите на действие и методите на закрепване, различните модели също имат различни форми, благодарение на които изглеждат като декоративни интериорни предмети. Помислете за най-красивите, необичайни и подходящи форми на осветителни тела за спалнята.

Нощната лампа трябва да съответства на размерите на помещението. Ако малък продукт в просторна спалня все още е приемлив, тогава твърде масивната нощна светлина в малка стая ще изглежда неподходяща и най-вероятно ще се отрази негативно на визуалното възприятие на пространството.

Нощните лампи трябва да отговарят на възрастта на обитателя на спалнята. Например детските модели ще изглеждат неподходящи в спалнята за възрастни, а хлапето може просто да не харесва претенциозен продукт в класически стил.

Най-добре е да изберете малка нощна лампа, която обикновено се поставя на нощното шкафче. В допълнение към осветителното тяло има и други неща на нощното шкафче, така че би било просто непрактично да заемате цялата повърхност на повърхността с един предмет.

За да осветите коридора, използвайте малки лампи, чийто превключвател се намира в стаята или близо до вратата му. Това решение ще бъде много удобно, тъй като не е нужно да бягате в другия край на коридора, за да изключите светлината преди лягане.

Освен това, когато избирате нощни лампи за дома, трябва по-внимателно да се запознаете с функционалните характеристики, инструкциите за употреба и допустимата мощност на лампата. Само ако спазвате всички правила, продуктът ще ви служи много години.

Необходимо е да се обърне внимание на редица важни фактори:

 • Яркостта на светлината е важен фактор при избора. Той трябва да е мек, дифузен и да не е сляп, когато е включен. Плюс ще бъде наличието на превключвател с регулируема яркост на осветлението;
 • Дължина на кабела и дизайн на щепсела;
 • Наличието на абажур. Никога не избирайте опцията с отворена лампа - тя ще се нагрее, създавайки опасност от изгаряне при случайно докосване;
 • Използваната лампа. По-добре е да се даде предпочитание на лед крушките – те загряват най-малко и са по-икономични.
Производител: LvT Poland Код: 1087
Настолна лампа с чупещо рамо LENA 2в1 E27 max 60W IP20 черна LvT 1087 Настолната лампа 2в1 на LvT е изработена от алуминий и стомана. Работи с крушка с фасонка Е27.Настолната лампа за бюро може да се използва и като нощна лампа. Осветителното тяло е подвижно във всички посоки.Лампата може да се мон..
29.00 лв. 46.70 лв.
Производител: LvT Poland Код: 7187
LED настолна лампа с Touch DIANA 5W 4500K 450lm IP20 димируема черна QI зарядно LvT 7187 Настолната лампа Laura на LvT е с модерен и изчистен дизайн. Изработена е от алуминий и ABS. Свети с неутрална (дневна) светлина.Touch контрол - превключване с докосване; QI индуктивно зареждане до 5W (мин..
49.00 лв. 72.10 лв.
Производител: LvT Poland Код: 1461
LED настолна лампа с Touch INGRID 7W 2700-6000K 420lm QI USB IP20 димируема черна LvT 1461 Настолната лампа Ingrid е с QI зарядно и USB. Изработена е от ABS и метал. С нея имате цели 5 възможности за избор на цветната температура - топла, неутрална или студена.Touch контрол - превключване с док..
55.40 лв. 94.20 лв.
Производител: LvT Poland Код: 3609
LED настолна лампа с Touch INGRID 7W 2700-6000K 420lm USB IP20 димируема черна QI зарядно LvT 3609Настолната лампа Ingrid е с QI зарядно и USB. Изработена е от ABS и метал. С нея имате цели 5 възможности за избор на цветната температура - топла, неутрална или студена.Touch контрол - превключване с д..
47.50 лв. 79.20 лв.
Производител: LvT Poland Код: 6062
LED настолна лампа с Touch KLARA 7W 3000-6000K 380lm USB IP20 димируема бял+хром LvT 6062 Настолната лампа Ingrid е с USB и touch контрол. Изработена е от ABS и метал. С нея можете да избирате сами цветната температура - топла, неутрална или студена.Touch контрол - превключване с докосване; Ди..
37.00 лв. 78.40 лв.
Производител: LvT Poland Код: 1605
LED настолна лампа с Touch LAURA 9W 3500-6500K 450lm IP20 димируема черна LvT 1605 Настолната лампа Laura на LvT е с модерен и изчистен дизайн. Изработена е от ABS пластмаса. С нея можете да избирате сами цветната температура - топла (3500К), неутрална (4000K) или студена (6500К).Touch контрол ..
53.10 лв. 92.30 лв.
Производител: EGLO Код: 94369
Настолна лампа INDUSTRIAL UPSTREET E27 max 60W IP20 мат хром + патина бяло Серия INDUSTRIAL - Меки линии, закачливи извивки и комфорт? Със сигурност не. Индустриалната гама е доминирана от твърди и функционални елементи. Суровите метални части се превръщат в осветителни тела и разпростран..
160.00 лв. 196.00 лв.
Производител: EGLO Код: 94367
Настолна лампа INDUSTRIAL UPSTREET E27 max 60W IP20 хром + черно Серия INDUSTRIAL - Меки линии, закачливи извивки и комфорт? Със сигурност не. Индустриалната гама е доминирана от твърди и функционални елементи. Суровите метални части се превръщат в осветителни тела и разпространяват груби..
163.00 лв. 199.00 лв.
Производител: EGLO Код: 49518
Настолна лампа LOFT CHESTER 1 E27 max 60W IP20 ръждиво + златно Серия LOFT - Отделните стаи и обособените помещения за работа, хранене и отдих остават в миналото. Свободният дух се нуждае от отворените пространства. Стилът на таванското помещение придава усещане за свобода и спокойствие, а минимали..
81.00 лв. 111.00 лв.
Производител: EGLO Код: 900071
LED smart настолна лампа EGLO.Z CONNECT MARGHERA-Z 16W 3-white + RGB 1900Lm IP20 димируема черна EGLO Connect.z комбинира две технологии за управление в една система ZigBee е най -широко използваният стандарт в света за интелигентния дом (smart home) Предимства:Работа в мрежа; Директна връзк..
223.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99604
LED smart настолна лампа EGLO.Z CONNECT SIMOLARIS-Z 14.8W 3-white + RGB 1700Lm IP20 димируема черна EGLO Connect.z комбинира две технологии за управление в една система ZigBee е най -широко използваният стандарт в света за интелигентния дом (smart home) Предимства:Работа в мрежа; Директна вр..
197.00 лв.
Производител: PHILIPS Код: 184080009328
LED smart настолна лампа Philips HUE GO V2 6W 3-white + RGB 520Lm бялаПреносимата интелигентна светлина Hue Go може наистина да отиде където искате, благодарение на вградената си акумулаторна батерия.Вземете тази лампа със себе си, докато пътувате, използвайте я като център на романтична вечеря или ..
167.99 лв.
Производител: PHILIPS Код: 184080009340
LED smart настолна лампа Philips HUE IRIS gen 4 8.1W 3-white + RGB 570Lm черна Продуктова линия WiZ Connected на Philips включва смарт лед крушки и осветителни тела, поддържащи Wi-Fi и Bluetooth. Смарт технологията позволява на потребителите да контролират осветлението и аксесоарите директно от тел..
204.99 лв.
Производител: PHILIPS Код: 183086000101
LED smart настолна лампа WIZ Wi-Fi Philips QUEST 13W 3-white + RGB 710Lm черна Продуктова линия WiZ Connected на Philips включва смарт лед крушки и осветителни тела, поддържащи Wi-Fi и Bluetooth. Смарт технологията позволява на потребителите да контролират осветлението и аксесоарите директно от тел..
82.00 лв.
Производител: PHILIPS Код: 184080009412
LED smart фонов осветител Philips HUE PLAY 3-white + RGB 530Lm бял с адаптор Продуктова линия WiZ Connected на Philips включва смарт лед крушки и осветителни тела, поддържащи Wi-Fi и Bluetooth. Смарт технологията позволява на потребителите да контролират осветлението и аксесоарите директно от телеф..
129.99 лв.
Производител: EGLO Код: 92933
LED лампа за контакт MINI 4 GU10 3W 3000K 240Lm IP20 мат хром Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо. Описание: Осветително тяло с изчистен диз..
43.20 лв.
Производител: EGLO Код: 92924
LED лампа за контакт MINI 4 GU10 3W 3000K 240Lm IP20 мат хром Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо. Описание: Осветително тяло с изчистен диз..
39.90 лв.
Производител: EGLO Код: 92925
LED лампа за контакт MINI 4 GU10 3W 3000K 240Lm IP20 хром + бяло Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо. Описание: Осветително тяло с изчистен ..
39.90 лв.
Производител: EGLO Код: 92934
LED лампа за контакт MINI 4 GU10 3W 3000K 240Lm IP20 хром + бяло Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо. Описание: Осветително тяло с изчистен ..
49.90 лв.
Производител: EGLO Код: 92964
LED лампа за контакт TINEO 0.6W (3LED) RGB  IP20 бяла Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн..
21.69 лв.
Производител: EGLO Код: 97933
LED лампа за контакт с фотосензор TINEO 0.26W 3000K 3Lm IP20 бяла Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо.Автоматично светване чрез фото-сенз..
16.40 лв.
Производител: EGLO Код: 97935
LED лампа за контакт с фотосензор TINEO 0.3W 3000K 5Lm IP20 бяла Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо.Автоматично светване чрез фото-сензо..
21.90 лв.
Производител: EGLO Код: 97932
LED лампа за контакт с фотосензор TINEO 0.4W 3000K 2Lm IP20 бяла Серия LIGHT-VIRTUALLY ANYWHERE - тази серия включва лампи за контакт вдъхновяващи с тяхната гъвкавост. Служат като лампи за четене или като акцентиращо осветление, където е необходимо.Автоматично светване чрез фото-сензо..
14.40 лв.
Производител: EGLO Код: 99828
LED настолна лампа ARENAZA 5.8W 3000K 750Lm IP20 с touch и QI зарядно бяла Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление.Лампата има Qi зареждаща функция. В основата й мо..
165.00 лв.
от 1 до 24 от общо 340 резултата (15 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол