МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка

Фасадно осветление

Основни насоки за фасадно осветление

Фасадното осветление е подходящо, както за лицевата страна на къщи, така и за фасадите на административни и културни сгради, хотели, заведения и други.

Фасадните осветителни тела имат класически или модерен дизайн, разнообразие от размери и цветове, отговарящи за различни архитектурни решения. Те могат да бъдат захранвани от слънцето или от електрическата мрежа, със сензор или без, с вграден светлоизточник или такива, за които да изберете подходяща LED крушка.

Фасадното осветление е изработено така, че да издържа на различни атмосферни влияния и е направено от устойчиви материали с висока степен на защита IP44 - IP65. Издръжливостта на различни метеорологични влияния е важен показател при избора му.

Богатият асортимент, който предлага Maxtrade.bg, позволява да пресъздадете творческите си идеи в реалност и да осветите фасадата си по Ваш вкус.

Формата на фасадите се определя не само от техния материал и стил, но и от светлината, нейната посока и цвят. Изгледът на фасадата се променя през деня поради променящата се посока на светлината и различните компоненти на дифузната и директната светлина. Различното разпределение на светлината и използването на системи за управление на осветлението придават на фасадите собствен облик през нощта.

Съвременните архитектурни планове са допълнени с разнообразни фасадни дизайни, а осветлението прибавя атмосфера към тях. Дизайнът на фасадата може да изглежда различен по форма и стил, когато е осветен от естествено осветление през деня или изкуствено осветление през нощта.

Фасадното осветление може да бъде разположено на земята, на стълбове или върху самата сграда.

Осветителите, които се намират под козирките на покривите, т.е. изнесени са от фасадата не създават дълги сенки.

Осветителните тела, разположени близо до фасадата, произвеждат насочена светлина със силен акцент върху повърхностните текстури и структури.

Вградените в земята осветителни тела са архитектурно дискретни, но за да работят по предназначение трябва да се предотврати обрасването с растителност около тях.

Осветителните тела на стълбове се слагат като добавки пред фасадата.

Трябва да се избягва осветяването извън фасадните повърхности, отстрани или отгоре.

Какво е фасадно осветление?

Фасадите оказват влияние върху постигането на превъзходна естетика и точно тук фасадното осветление влиза в играта. Декорирането на фасади със светлини може да превърне всяка скучна сграда в привличаща вниманието такава, тъй като подчертава архитектурата й и поставя акцент върху ключовите характеристики на сградата.

Фасадите обикновено са известни като основната предна или лицевата страна на сградата. В архитектурно отношение те са един от най-важните елементи на външния дизайн, тъй като до голяма степен определят цялостното усещане на конструкцията. Освен това фасадите играят решаваща роля по отношение на пропускливостта на светлината, акустичните характеристики и енергийната ефективност на сградата.

Според експерти изящно осветените сгради се открояват и подобряват околността. Подходящото фасадно осветление създава страхотно първо впечатление за сградата, което привлича служителите или клиентите.

Когато говорим за фасадно осветление имаме предвид архитектурно осветление, което работи, за да служи и подобри архитектурата, не само като аксесоар, а и за да създаде приятно пространствено изживяване.

Архитектурното осветление е пресечна точка между изкуство (архитектура) и технология (осветление). Архитектурата, която се осветява, може да бъде търговска или жилищна. Строго погледнато, фасадното осветление е осветление за сграден дизайн и функции. Терминът обхваща три основни фактора:

  • Първото е естетиката на сградата, което е важно за жилищни и търговски приложения.
  • Второто съображение е ергономично или функционално - всеки аспект, който подобрява способността на човек да живее, работи, функционира, отпуска или играе - за да направи пространството по-лесно за използване.
  • Третият аспект включва ефективността на енергията, като се гарантира, че светлината е правилно, т.е. икономично и оптимално, използвана и разпределена.

Какво е значението на фасадното осветление?

Добре планираното фасадно осветление помага преди всичко за подчертаване на основните характеристики на сградата. Освен това може да се използва и за добавяне на артистично усещане към екстериора със сенки. Според специалистите в сферата на фасадното осветление, подчертаването на дадена функция я прави по-видима, докато силуетът предоставя напълно различни резултати. При силуетно осветяване светлините се поставят на фона, зад обекта на осветяване. Освен това много архитектурни експерти също използват осветление за стълбове и колони, за да добавят контраст, да подчертаят обекта или за да привлекат внимание.

Осветяването на фасадите изисква професионално решение за външно осветление, което може да подобри нощната естетика на културна или търговска сграда. То допълва цялостния чар и добавя бляскав завършващ щрих към сградата.

Дизайнът на фасадното осветление представя, създава, интегрира, влива и организира осветлението в координирана система, имайки предвид предимството на естествената светлина, електрическата светлина или и двете, за да служи по предназначение. Въпреки че варира в зависимост от приложението, дизайнът на осветлението трябва също така да се съобрази с въздействието му върху жителите на сградата.

Видове фасади и характеристики на тяхното осветяване

Има различни видове фасади на сградите. За всеки вид фасада има и подходящ начин за осветяване, който да изрази по-добре естетическото усещане на сградата през нощта. Следват някои съвети за външно фасадно осветление:

  1. Плътни фасади - плътната фасада се отнася до гладка повърхност на стената без текстура. Тези фасади се влияят предимно от естествените условия на осветление (слънчева светлина). Големите и еднородни повърхности обаче могат да бъдат снабдени с определена структура и светлинни шарки посредством подходящо осветление. Така наречените wall washer светлини създава много равномерно разпределение на светлината върху фасадата. Линейна светлина маркира ръба на сградата срещу нощното небе.
  2. Вертикално разделени фасади - разработчиците могат да използват тесни лъчи светлина, за да засилят вертикалното разделяне. За да се избегнат сенки отстрани, осветителните тела трябва да бъдат разположени под прав ъгъл, успоредно на фасадата. Комбинацията от прожектори и фасадни осветители увеличава вертикалното фасадно разделение чрез осветление отгоре и отдолу. Силните контрасти и силната сянка могат да бъдат компенсирани чрез wallwasher осветители, които правят текстурата и структурата на повърхността ясно видими. Осветителните тела трябва да бъдат разположени по начин, съответстващ този на фасадните прегради.
  3. Хоризонтално разделени фасади - хоризонталните прегради могат да хвърлят дълги и тежки сенки по фасадата на сградата, но те могат да бъдат намалени чрез увеличаване на разстоянието на осветителното тяло от фасадата. По-стръмният ъгъл на падане на светлината в горната част на фасадата хвърля по-дълги сенки, отколкото в долната част. Осветителните тела, разположени близо до фасадата, силно подчертават нейната триизмерна природа.
  4. Фасади с изпъкнали или вдлъбнати участъци - такава фасада позволява креативно използване на множество осветителни техники. При дневна светлина повърхностите на прозорците изглеждат тъмни. През нощта осветените прозорци осигуряват силен контраст между тъмната фасадна повърхност и светлината излъчвана от тях. Резките контрасти между осветени и неосветените зони могат да бъдат компенсирани чрез използване на wallwasher осветление за общото осветление на фасадата. Прожекторите с широки лъчи, разположени далеч от сградата, осветяват фасадата равномерно. Фасадите с големи изпъкнали участъци имат тежки сенки. Увеличаването на разстоянието на осветителното тяло от фасадата намалява образуването на тези сенки.

Архитектурното осветление работи за насърчаване на пространственото изживяване. Осветлението може да повлияе на настроението, атмосферата на средата, пространственото осъзнаване и да подсили определени архитектурни характеристики. Именно това отличава фасадното от общото осветление.

LED фасадно тяло RIGA IP44 GU10 1x3W 3000K 1x240Lm бяло
Ново -18 %
Код: 94099
LED фасадно тяло RIGA IP44 GU10 1x3W 3000K 1x240Lm бялоЦената включва и крушка. Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни..
43.90 лв. 53.60 лв.
LED фасаден спот PAGINO IP44 2х6W 4000K 1800Lm бял със сензор
Ново -18 %
Код: 98175
LED фасаден спот PAGINO IP44 2х6W 4000K 1800Lm бял със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела...
118.00 лв. 144.00 лв.
Градински фенер стенен надолу MONREALE IP44 E27 max 1x60W бял
Ново -18 %
Код: 98116
Градински фенер стенен надолу MONREALE IP44 E27 max 1x60W бялКрушката не е включена в цената. Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и ..
56.50 лв. 69.00 лв.
Код: 98148
LED градинско фасадно тяло FIUMICINO IP44 11W 3000K 1300Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Въ..
71.00 лв.
Код: 98149
LED градинско фасадно тяло FIUMICINO IP44 11W 3000K 1300Lm със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветител..
104.00 лв.
Код: 97303
LED градинско фасадно тяло MELZO IP44 11W 3000K 950LmЛампата може да се монтира, както на таван, така и на стена като аплик или на земята като градинско тяло. Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и..
95.00 лв.
Код: 98748
LED градинско фасадно тяло NEMBRO IP54 10W 3000K 900Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външно..
163.00 лв.
Код: 95982
LED градинско фасадно тяло ONCALA IP44 11W 3000K 950Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външно..
96.00 лв.
Код: 98737
LED градинско фасадно тяло PALOSCO IP44 6W 3000K 500Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външно..
67.50 лв.
Код: 98738
LED градинско фасадно тяло PALOSCO IP44 6W 3000K 500Lm със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни т..
97.00 лв.
Код: 98726
LED градинско фасадно тяло RIFORANO IP44 2x5W 3000K 2x550Lm със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветите..
192.00 лв.
Код: 514AL0002108
LED соларен аплик комплект 4бр. 0.14W 6500K 3Lm IP44..
28.60 лв.
Код: 078-014-0001
LED соларна лампа IP65 2W 4000K с микровълнов сензор стенна LED соларна лампа с висока степен на влаго и прахо защита (IP65). Предназначена за работа, основно като фасадно, градинско, парково осветление. Слънчева батерия 3.7V. Работна температура от -20° до +45°C. Старт на действие на 100% - ..
98.00 лв.
Код: 94803
LED фасаден аплик AGOLADA IP44 2x3.7W 3000K 2x320Lm мат хром Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. ..
123.00 лв.
Код: 94804
LED фасаден аплик AGOLADA IP44 2x3.7W 3000K 2x320Lm черно + мед  Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветител..
123.00 лв.
Код: 98717
LED фасаден аплик ALBENZA IP44 4.8W 3000K 500Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външното осве..
91.50 лв.
Код: 96018
LED фасаден аплик BREGANZO 1 IP44 2x2.5W 3000K 2x180Lm антрацит със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осве..
149.00 лв.
Код: 96017
LED фасаден аплик BREGANZO 1 IP44 2x2.5W 3000K 2x180Lm сребрист със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осве..
149.00 лв.
Код: 94138
LED фасаден аплик BREGANZO IP44 2x2.5W 3000K 2x180Lm антрацит Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела...
112.50 лв.
Код: 99585
LED фасаден аплик EREDITA IP44 10W 3000K 1000Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външното осве..
103.00 лв.
Код: 96256
LED фасаден аплик JORBA IP44 6W 3000K 500Lm антрацит Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външното..
68.00 лв.
Код: 96255
LED фасаден аплик JORBA IP44 6W 3000K 500Lm бял Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външното осве..
68.00 лв.
Код: 93254
LED фасаден аплик KIBEA IP44 2x2.5W 3000K 2x180Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външното ос..
94.50 лв.
Код: 93438
LED фасаден аплик NADELA IP44 2x2.5W 3000K 2x180Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Външното о..
121.00 лв.
от 1 до 24 от общо 452 резултата (19 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол