МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Фасадно осветление

Основни насоки за фасадно осветление

Фасадното осветление е подходящо, както за лицевата страна на къщи, така и за фасадите на административни и културни сгради, хотели, заведения и други.

Фасадните осветителни тела имат класически или модерен дизайн, разнообразие от размери и цветове, отговарящи за различни архитектурни решения. Те могат да бъдат захранвани от слънцето или от електрическата мрежа, със сензор или без, с вграден светлоизточник или такива, за които да изберете подходяща LED крушка.

Фасадното осветление е изработено така, че да издържа на различни атмосферни влияния и е направено от устойчиви материали с висока степен на защита IP44 - IP65. Издръжливостта на различни метеорологични влияния е важен показател при избора му.

Богатият асортимент, който предлага Maxtrade.bg, позволява да пресъздадете творческите си идеи в реалност и да осветите фасадата си по Ваш вкус.

Формата на фасадите се определя не само от техния материал и стил, но и от светлината, нейната посока и цвят. Изгледът на фасадата се променя през деня поради променящата се посока на светлината и различните компоненти на дифузната и директната светлина. Различното разпределение на светлината и използването на системи за управление на осветлението придават на фасадите собствен облик през нощта.

Съвременните архитектурни планове са допълнени с разнообразни фасадни дизайни, а осветлението прибавя атмосфера към тях. Дизайнът на фасадата може да изглежда различен по форма и стил, когато е осветен от естествено осветление през деня или изкуствено осветление през нощта.

Фасадното осветление може да бъде разположено на земята, на стълбове или върху самата сграда.

Осветителите, които се намират под козирките на покривите, т.е. изнесени са от фасадата не създават дълги сенки.

Осветителните тела, разположени близо до фасадата, произвеждат насочена светлина със силен акцент върху повърхностните текстури и структури.

Вградените в земята осветителни тела са архитектурно дискретни, но за да работят по предназначение трябва да се предотврати обрасването с растителност около тях.

Осветителните тела на стълбове се слагат като добавки пред фасадата.

Трябва да се избягва осветяването извън фасадните повърхности, отстрани или отгоре.

Какво е фасадно осветление?

Фасадите оказват влияние върху постигането на превъзходна естетика и точно тук фасадното осветление влиза в играта. Декорирането на фасади със светлини може да превърне всяка скучна сграда в привличаща вниманието такава, тъй като подчертава архитектурата й и поставя акцент върху ключовите характеристики на сградата.

Фасадите обикновено са известни като основната предна или лицевата страна на сградата. В архитектурно отношение те са един от най-важните елементи на външния дизайн, тъй като до голяма степен определят цялостното усещане на конструкцията. Освен това фасадите играят решаваща роля по отношение на пропускливостта на светлината, акустичните характеристики и енергийната ефективност на сградата.

Според експерти изящно осветените сгради се открояват и подобряват околността. Подходящото фасадно осветление създава страхотно първо впечатление за сградата, което привлича служителите или клиентите.

Когато говорим за фасадно осветление имаме предвид архитектурно осветление, което работи, за да служи и подобри архитектурата, не само като аксесоар, а и за да създаде приятно пространствено изживяване.

Архитектурното осветление е пресечна точка между изкуство (архитектура) и технология (осветление). Архитектурата, която се осветява, може да бъде търговска или жилищна. Строго погледнато, фасадното осветление е осветление за сграден дизайн и функции. Терминът обхваща три основни фактора:

  • Първото е естетиката на сградата, което е важно за жилищни и търговски приложения.
  • Второто съображение е ергономично или функционално - всеки аспект, който подобрява способността на човек да живее, работи, функционира, отпуска или играе - за да направи пространството по-лесно за използване.
  • Третият аспект включва ефективността на енергията, като се гарантира, че светлината е правилно, т.е. икономично и оптимално, използвана и разпределена.

Какво е значението на фасадното осветление?

Добре планираното фасадно осветление помага преди всичко за подчертаване на основните характеристики на сградата. Освен това може да се използва и за добавяне на артистично усещане към екстериора със сенки. Според специалистите в сферата на фасадното осветление, подчертаването на дадена функция я прави по-видима, докато силуетът предоставя напълно различни резултати. При силуетно осветяване светлините се поставят на фона, зад обекта на осветяване. Освен това много архитектурни експерти също използват осветление за стълбове и колони, за да добавят контраст, да подчертаят обекта или за да привлекат внимание.

Осветяването на фасадите изисква професионално решение за външно осветление, което може да подобри нощната естетика на културна или търговска сграда. То допълва цялостния чар и добавя бляскав завършващ щрих към сградата.

Дизайнът на фасадното осветление представя, създава, интегрира, влива и организира осветлението в координирана система, имайки предвид предимството на естествената светлина, електрическата светлина или и двете, за да служи по предназначение. Въпреки че варира в зависимост от приложението, дизайнът на осветлението трябва също така да се съобрази с въздействието му върху жителите на сградата.

Видове фасади и характеристики на тяхното осветяване

Има различни видове фасади на сградите. За всеки вид фасада има и подходящ начин за осветяване, който да изрази по-добре естетическото усещане на сградата през нощта. Следват някои съвети за външно фасадно осветление:

  1. Плътни фасади - плътната фасада се отнася до гладка повърхност на стената без текстура. Тези фасади се влияят предимно от естествените условия на осветление (слънчева светлина). Големите и еднородни повърхности обаче могат да бъдат снабдени с определена структура и светлинни шарки посредством подходящо осветление. Така наречените wall washer светлини създава много равномерно разпределение на светлината върху фасадата. Линейна светлина маркира ръба на сградата срещу нощното небе.
  2. Вертикално разделени фасади - разработчиците могат да използват тесни лъчи светлина, за да засилят вертикалното разделяне. За да се избегнат сенки отстрани, осветителните тела трябва да бъдат разположени под прав ъгъл, успоредно на фасадата. Комбинацията от прожектори и фасадни осветители увеличава вертикалното фасадно разделение чрез осветление отгоре и отдолу. Силните контрасти и силната сянка могат да бъдат компенсирани чрез wallwasher осветители, които правят текстурата и структурата на повърхността ясно видими. Осветителните тела трябва да бъдат разположени по начин, съответстващ този на фасадните прегради.
  3. Хоризонтално разделени фасади - хоризонталните прегради могат да хвърлят дълги и тежки сенки по фасадата на сградата, но те могат да бъдат намалени чрез увеличаване на разстоянието на осветителното тяло от фасадата. По-стръмният ъгъл на падане на светлината в горната част на фасадата хвърля по-дълги сенки, отколкото в долната част. Осветителните тела, разположени близо до фасадата, силно подчертават нейната триизмерна природа.
  4. Фасади с изпъкнали или вдлъбнати участъци - такава фасада позволява креативно използване на множество осветителни техники. При дневна светлина повърхностите на прозорците изглеждат тъмни. През нощта осветените прозорци осигуряват силен контраст между тъмната фасадна повърхност и светлината излъчвана от тях. Резките контрасти между осветени и неосветените зони могат да бъдат компенсирани чрез използване на wallwasher осветление за общото осветление на фасадата. Прожекторите с широки лъчи, разположени далеч от сградата, осветяват фасадата равномерно. Фасадите с големи изпъкнали участъци имат тежки сенки. Увеличаването на разстоянието на осветителното тяло от фасадата намалява образуването на тези сенки.

Архитектурното осветление работи за насърчаване на пространственото изживяване. Осветлението може да повлияе на настроението, атмосферата на средата, пространственото осъзнаване и да подсили определени архитектурни характеристики. Именно това отличава фасадното от общото осветление.

Производител: 2R Код: 37120
LED фасадно тяло Sierra 003 6W 4000K 600Lm IP44 бялоОписание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не трепт..
49.40 лв. 58.00 лв.
Производител: 2R Код: 37113
LED фасадно тяло Sierra 003 6W 4000K 600Lm IP44 черно Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не тр..
49.40 лв. 58.00 лв.
Производител: LIGHTEX Код: 504AL0010032
LED фасаден осветител LINO 6W 6500К 360Lm IP54 графит..
34.20 лв. 35.59 лв.
Производител: PHILIPS Код: 508080000101
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 2700K 270Lm мат хром..
59.00 лв. 63.99 лв.
Производител: PHILIPS Код: 508080000102
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 3000K 270Lm черно..
59.00 лв. 63.99 лв.
Производител: 2R Код: 16125
LED фасадно тяло Wall Washer 36W RGB 3600Lm IP66Приложение:Паркове, градини, екопътеки, алеи, фасади и други...
192.00 лв. 208.00 лв.
Производител: 2R Код: 36895
Подходящ за градинско и парково осветление.Корпус: алуминийРазсейвател: термозакалено стъклоЦената НЕ включва лампа...
29.00 лв. 31.00 лв.
Производител: 2R Код: 84001
LED фасадно тяло Sierra 2007 5W 4000K 500Lm IP44 бялоОписание: Осветителното тяло е подходящо за различни помещения и пространства като например градинско осветление, външно осветление, фасадно осветление.Стенната лампа е много елегантна и модерна, идеална е за всички видове интериор и екст..
24.40 лв.
Производител: 2R Код: 84049
LED фасадно тяло Sierra 2007B 5W 4000K 500Lm IP44 бяло Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не т..
34.50 лв.
Производител: 2R Код: 84087
LED фасадно тяло Sierra 2007C 10W 4000K 1000Lm IP44 бяло Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не..
49.00 лв.
Производител: 2R Код: 84124
LED фасадно осв.тяло Sierra 15W бяло 4000K IP44Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не трептя..
68.00 лв.
Производител: 2R Код: 06522
LED фасадно тяло Sierra 2052 6W 4000K 600Lm IP44 бялоОписание: Осветителното тяло е подходящо за различни помещения и пространства като например градинско осветление, външно осветление, фасадно осветление. Стенната лампа е много елегантна и модерна, идеална е за всички видове интериор ..
53.00 лв.
Производител: 2R Код: 37205
LED фасадно тяло Sierra 2059A 5W 4000K 500Lm IP44 бяло Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не т..
38.52 лв.
Производител: 2R Код: 06478
LED фасадно тяло Sierra 2059B 10W 4000K 1000Lm IP44 бяло Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не..
49.80 лв.
Производител: 2R Код: 84209
LED фасадно тяло Sierra 2059C 15W 4000K 1500Lm IP44 бялоОписание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не т..
68.00 лв.
Производител: 2R Код: 06393
LED фасадно тяло Sierra W30 6W 4000K 600Lm IP44 черно Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не тр..
35.80 лв.
Производител: 2R Код: 06386
LED фасадно тяло Sierra W31 10W 4000K 1000Lm IP44 черно Описание:LED фасадно осветително тяло, което е много добър източник на светлина. Серия Sierra предлага голямо разнообразие от модели и мощности. Диодите са изключително икономични - пестят енергия и имат ниска комсумация. Не нагряват и не ..
48.70 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 501FG0001101
LED осветител за вграждане в стена LETI 100 ROUND 3W GX53 3-white 350Lm IP66 сив FumagalliКрушката е включена в цената; има възможност за избор на цвета на светлината между 3000-4000-6500К чрез превключвател...
38.60 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0000010
Аплик градински водозащитен FRANCY OP Е27 IP66 бял FumagalliКрушката не е включена в цената...
23.95 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0000011
Аплик градински водозащитен FRANCY OP Е27 IP66 сив FumagalliКрушката не е включена в цената...
23.95 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0000012
Аплик градински водозащитен FRANCY OP Е27 IP66 черен FumagalliКрушката не е включена в цената...
22.15 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 506FG0000501
Градински аплик IESSE Е27 IP55 бял FumagalliКрушката не е включена в цената...
24.20 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0001011
Плафон водозащитен BERTA Е27 IP66 бял FumagalliКрушката не е включена в цената...
25.40 лв.
от 1 до 24 от общо 455 резултата (19 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол