МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Лампи за картини и огледала

Лампи за картини - светлина и изкуство

Светлината е необходим компонент за съществуването на всички живи същества. Тя обаче има и други функции. Правилно организираното осветление допринася за участието на човек в разпределеното пространство, не само физически, но и емоционално. Чрез регулиране на яркостта и насочеността на лъчението, можете да създадете необходимата атмосфера в стаята, както и ефектно да се акцентира върху предимствата на отделните елементи на интериора, като се подчертаят техните уникални свойства. Това е особено важно при осветяването на такива декоративни елементи като картини и огледала.

Специалните свойства на светлината, нейното влияние върху човешкото възприятие на околната среда са забелязани още в древността. При липса на електричество осветлението на помещенията се извършва с помощта на добре обмислена система от прозорци и използване на факли и свещи.

Но дори тогава свойства на светлината са разбрани и използвани от архитекти, скулптори и художници, за да подобрят въздействието на своите произведения, да демонстрират ефективно декорацията на издигнати сгради, храмове и дворци. Оттогава са разработени основните правила за организиране на осветлението на картини и огледала, които днес успешно се използват от съвременните дизайнери, които използват технологичен напредък и иновативни решения в тази област.

Осветление за картини и огледала - характеристики на приложението му

Лампата за картини и огледала, като елемент от осветлението на пространството, е насочено осветление към определена зона или елемент от интериора, декора. В същото време тя играе ролята на допълнително осветление. Този метод е ефективен за създаване на правилното възприемане на картините от наблюдателя, способността да се подчертаят оригиналните характеристики на огледалата и тяхното влияние върху околния интериор.

Съвременните производители на осветителни тела са осигурили създаването на гама подходящо осветително оборудване, проектирано не само за използване в музеи и на изложбени подиуми, но и за домашна употреба. Задачата на такива устройства е да създадат осветление „зад кулисите“, което не отвлича вниманието от самия обект. Предложените модели вземат предвид такива важни характеристики като:

 • местоположението на осветените обекти, което най-често се намира в големи помещения - дълги коридори, зали или антрета;
 • тип източник, който се изисква: LED лампи (най-ефективните, създващи меко осветление, неразрушаващи и ненагряващи картините), флуоресцентни, халогенни, класически лампи с нажежаема жичка.

Тези модели осигуряват оптимално излъчване:

 • без да се изкривява цветовата схема на интериора;
 • имат широка гама от цветопредаване;
 • не излъчват инфрачервен или ултравиолетов спектър, неблагоприятен за картини.

За огледалата, като една от опциите, се предлагат затворени стъклени аплици, разсейващи светлината, осигурявайки й мек и „топъл“ нюанс, който е необходим за създаване на необходимия визуален ефект.

Използването на лампи за огледала е подходящо в тъмни коридори и в бани, където винаги има огледала. Тези осветителни тела имат необходимата защита от влага. За баните се предлагат и специални халогенни лампи, които осигуряват нагряване на огледалната повърхност, предпазвайки я от замъгляване.

При производството на лампи, предназначени да изпълняват такива важни задачи, се използва главно минималистичен стил, който се основава на използването на класически материали - стъкло, метал. За довършителни работи широко се използват бронз, никел или хром. Те са лесни за използване и лесни за инсталиране.

Как да изберем лампи за картини и огледала?

Лампите за картини и огледала не са източник на основна светлина, а са допълнително декоративно осветление. Те са специализиран инструмент за акцентно осветяване на един елемент. Въпреки това, когато ги избирате трябва да се ръководите от общите правила за избор на осветителни тела.

Първото правило е стилистичната хармония - моделът на лампата трябва да бъде избран в съответствие с интериора. Също така е важно да комбинирате дизайна на аплика за картина с другите осветителни тела в стаята - полилеи, настолни лампи и други. Хубаво е да са в един стил.

Второто важно правило: предварително решете целта и местоположението на тези лампи. Окабеляването за осветлението се полага преди довършителните работи по интериора, затова предварително трябва да се знае къде планирате да се закачат картина или огледало.

Преди да пристъпите към избора на осветление, трябва да решите какво ще виси на едно или друго място - картина или огледало. Факт е, че всички модели лампи за картини са монтирани над платното, а сред лампите за огледала има опции за поставяне от двете му страни.

Правилен избор на цветна температура - най-важният нюанс е изборът на типа крушка. Известно е, че крушките с нажежаема жичка излъчват светлина с топъл нюанс. Нежелателно е да се използва за осветяване на картини, за да не се изкриви реалният цвят на изображението. Също така не използвайте халогенни и енергоспестяващи лампи. Идеалният вариант са LED крушки с неутрална цветна температура от 3800 до 4600К.

Що се отнася до светлините за огледалата, тук сте по-свободни в избора на типа крушки. Ако искате да се видите в по-мека, топла светлина, изберете крушки от 2200 до 3000К. Ако имате нужда от хладна "санитарна" светлина - купете крушки от 5000 до 6500К. LED лампите са идеални за създаване на неутрална бяла светлина.

Дизайн на лампи за картини и огледала

За картини е по-добре да изберете лампи, които са в цветове месинг или бронз. Това е добър вариант, ако интериорът е обзаведен в класически стил, а картината е в "стара" рамка. Златото също ще свърши работа. Тези цветове са подходящи за интериори в провинциални, модерни или дори тавански стилове. Ако стилът е по-модерен, например Hi-Tech и неговите производни, тогава е по-добре да изберете хромирано осветително тяло.

За огледалата тези цветове също са подходящи, с изключение на това, че те трябва да се разглеждат от гледна точка на практичност в ежедневието.

Спотове, прожектори или специализирани осветителни тела могат да се ползват за осветяване на картини и огледала. Най-добре е да изберете лед лампи за картини и огледала.

LED осветление на картини и огледала – достъпно и красиво

Красивите картини и стилните огледала могат да се превърнат в истинска украса на интериора. За да изглеждат още по-ефектни е необходимо осветление за картини и огледала. Важно е да изберете „правилния“ LED осветител за определен интериор и осветена повърхност, който върши отлична работа със задачите, които са му възложени.

Лед лампите за огледала и картини са най-достъпни от гледна точка на цена и характеристики. Използването на светодиоди за осветяване на такива важни елементи от дизайна на помещението е оправдано от следните причини:

 • Светодиодите нямат разрушителен ефект върху покритието на огледала и бои на художествени платна;
 • с лед лампа, огледалните повърхности изглеждат по-красиви, много по-удобно е да ги използвате, отколкото без допълнително насочено осветление;
 • ако изберете правилното LED осветление за картината, тогава тя ще „искри“ с по-ярки цветове, а изображението на платното ще стане по-изразително.

Акцентно осветяване на картини - този тип осветление на художествено платно се използва, когато дизайнерът се стреми да възпроизведе някои важни художествени детайли. Картината, както и целият интериор, благодарение на играта на светлина и изображения с точково осветяване на картините, изглежда впечатляващо и оригинално.

LED лампите за картини и огледала може да бъдат оборудвани с ключ-превключвател, което е особено удобно за изключване на осветлението, когато не е необходимо.

Ако търсите качествени LED лампи за осветяване на картини и огледала, при нас на maxtrade.bg може да намерите голям избор на достъпни цени.

Оригинално решение е LED светлината да бъде вградена в картина или огледало. Този вид осветление позволява да подчертаете важни детайли на продукта. Благодарение на превключвателя, осветителното тяло може да се използва само когато е необходимо.

На какво трябва да обърнете внимание при избора на лампи за картини и огледала?

Неуспешното осветяване на картината може да отмени цялото творческо намерение на автора. Но този проблем може лесно да бъде решен чрез поставяне на подходящо осветление за картини. Подобна е ситуацията и с огледалото - поредната „картина“, в която Вие самите се отразявате ежедневно. Правилно избраната и инсталирана лампа за огледалото ще помогне да не останат незабелязани никакви недостатъци във Вашето изображение.

Светлината може да пада върху картината тясно или широко, от една или повече лампи. Основното тук е точното съотношение на повърхността на светлинните лъчи към размера на картината. Не забравяйте, че основното нещо винаги е картината и това, което е изобразено на нея. Това означава, че трябва да се осветява не само предният план, но и фонът. Какви артистични детайли да подчертаете - решете сами, като собственик и ценител на картината.

Дифузната светлина се препоръчва от много експерти. За правилния подбор на определени елементи в картината са важни посоката на светлинния лъч и мястото на падането му върху повърхността и дължината на сянката. Те се задават от ъгъла на наклона на самия осветител. Картината не трябва да е по-малка от осветената зона. Оптималният показател е 2/3 от дължината му.

И още няколко полезни съвета за осветление за картини:

 • За безопасност на картината поставете източника на светлина на поне 20 см от картината. Или дори по-добре 50см;
 • Поставете осветителното тяло спрямо повърхността на платното;
 • Индексът на цветопредаване - Ra или CRI (оптимална стойност за картини - 70-90);
 • Цветът на светлинното излъчване - оптималният показател е от 3800 до 4600К.

Осветление за картини – особености

Интересна картина или огледало с ефектен дизайн е отлична интериорна декорация. Ако направите добро осветление за тях, тогава стаята ще бъде преобразена до неузнаваемост. Правилно поставените лампи ще създадат важни акценти в стаята, подчертавайки нейната елегантност и красота. Ето защо собствениците на апартамент или къща трябва да помислят за инсталиране на оригинално осветление за своите картини и огледала.

Внимание! Лампите с нажежаема жичка трябва да бъдат разположени на 20-50 см от платното. Те обикновено се нагряват, което допринася за ускорено стареене и напукване на боята. При осветяване на антични работи се препоръчва лампата да се оборудва със специално покритие.

Следните лампи не могат да се използват като осветление за картини:

 • Инфрачервени. Те водят до избледняване на бои върху произведения на изкуството.
 • Ултравиолетови. Под въздействието на ултравиолетовата светлина молекулите на боята се разпадат и платното се влошава доста бързо.

Избор на стая и място - картините трябва да бъдат подредени в съответствие с предназначението на помещението. Така че, в спалнята е по-добре да не закачате ярки платна, тъй като те ще попречат на спокойна почивка. Една тясна и дълга стая може да се направи по-голяма, като се окачи например картина в края й и се направи добро осветление за нея.

Не закачайте платното до огромен шкаф, тъй като това ще отвлече вниманието и картината ще стане незабележима. Най-доброто решение е да поставите картина над голяма, но ниска мебел (например скрин или диван).

Групирането на платна е възможно и по цвят. Комбинацията от картини по размер предполага различни решения. Така че, ако има една голяма и няколко малки картини, тогава първата трябва да бъде поставена в центъра, а останалите да бъдат окачени наоколо. Ако трябва да поставите две платна с различни размери, тогава по-голямото трябва да бъде окачено малко по-високо от по-малкото. Ако имате няколко платна с еднакъв размер, трябва да приложите правилото за симетрична решетка: всички обекти са разположени в един ред и между тях са оставени едни и същи пропуски.

Оптимална височина - при избора на височина е важно да се уверите, че обектите на вниманието се виждат ясно. В музеите произведенията на изкуството са разположени на височина 152см от пода до средата на изображението. В трапезарията можете да закачите платното малко по-надолу, така че да се вижда от седнало положение. Не се препоръчва да закачате платна на височина под 60см.

Осветление за огледала – особености

Ако е важно да подчертаете много детайли, за да осветите картината, то в огледалото най-важният детайл сте вие самите. Ето защо не трябва да избирате лампи с директно насочена светлина. Оптималният вариант е ако светлината пада отгоре, осветявайки не толкова Вас, колкото пространството около огледалото. И най-доброто от всичко, ако това е комбинация от насочено и разсеяно осветление. Важно е огледалото да е осветено не надолу, а от двете страни - това ще позволи да видите по-добре отражението си.

Какви видове лампи са най-подходящи за огледало? Обикновено се препоръчват LED крушки с неутрален бял оттенък и се поддържат от допълнително осветление в същата светлина.

Обикновено огледалата висят в банята, коридора или спалнята. Като правило това са доста малки стаи, така че е по-добре да изберете хоризонтални лампи за огледалото, за да разширите визуално пространството.

Огледалото е един от централните детайли на интериора. По-добре е да го закачите на свободно място, ако, разбира се, мебелите го позволяват. В противен случай лампата ще изглежда не на място. Между другото, изискванията към картините са подобни - отделете свободно място за тях далеч от обемисти мебели.

Как да изберем осветление за огледало в баня?

Аплиците играят ролята на спомагателно осветление, докато основната светлина все пак трябва да идва отгоре. Те визуално очертават определена зона от стаята и я правят по-функционална. Най-често те се инсталират над мивката, до огледалото.

Правилото за правилен подбор гласи: аплиците трябва да се купуват по двойки. Това се прави, за да се позиционират източниците на светлина от двете страни на огледалото - това е единственият начин да се постигне симетрично осветление, така нужно докато извършвате козметични или хигиенни процедури.

Второ правило: безопасност. Банята е стая с висока влажност и риск от проникване на вода в осветителните тела. За да може осветителното тяло да остане безопасно при тези условия, то трябва да е с IP защита. Например IP44 (защита срещу пръски вода) ще бъде достатъчен за повечето случаи.

Трето правило: стилистична хармония. Това условие важи не само за аплици и не само за банята. Всъщност всяка мебел трябва да бъде стилистично съобразена с друга. Апликът трябва да бъде подбран както по форма, така и по цвят, текстура и материали.

Осветление за грим – особености

За да получите перфектния грим, трябва да вземете предвид няколко фактора, един от които е доброто осветление. В крайна сметка никой не иска да превърне сутрешния грим във вечерен поради липсата на светлина в банята или спалнята. Най-доброто решение в тази ситуация би било огледало с допълнително осветление по периметъра. То ще осигури достатъчно светлина за разкрасителни процедури и няма да пречи на дома, както може да бъде случаят с основното осветление.

На първо място си струва да решите къде ще се намира осветеното огледало. Ако това е баня, тогава е необходимо да изберете лампа с високо ниво на защита от влага: IP44 или IP54. За спалня или друга стая това няма да е необходимо. По-добре е да изберете LED крушки като източник на светлина или осветителни тела с вградени лед източници. Те не се загряват, издържат дълго време и постъпят от сметките за електричество.

След това трябва да вземете решение за цветовата температура. Най-добре е да изберете източници на светлина от 4000 до 4500К. Тъй като неутралното осветление, близо до дневната светлина, няма да наруши тена и нюансите на козметиката. Това ще позволи да направите перфектния грим, който да скрие нюансите и да подчертае предимствата благодарение на правилната комбинация от тонове и дълбочина на цветовете. Уютната топла светлина от 2700K или ободряваща 6500K е най-добре да се остави за основното осветление на стаите. В противен случай рискувате да получите „оранжеви бузи“ или „лилави устни“.

За най-пълно осветяване на лицето се препоръчва да имате лампи от четирите страни с стъпка на монтаж от 20 до 35 см. Това е достатъчно, за да получите достатъчно светлина за равномерно нанасяне на грим. Изключение, ако огледалото е прикрепено към маса или стои на маса. Тогава долният ред ще създава неудобства, пречейки на поставянето.

Код: 6766 8W
LED аплик за баня 6766 8W 4000K IP44 48см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апли..
56.00 лв. 59.80 лв.
Код: 6777 10W
LED аплик за баня 6777 10W 4000K IP44 56см с ключ меденТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апл..
45.50 лв. 49.50 лв.
Код: 6782 8W
LED аплик за баня 6782 8W 4000K IP44 41см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED ап..
49.90 лв. 54.40 лв.
Код: 6783 8W
LED аплик за баня 6783 8W 4000K IP44 41см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апли..
46.00 лв. 47.80 лв.
Код: 705RL0002050
LED лампа за картина и огледала LOLEY 10W 4000K 900Lm 50см IP44 златиста ..
20.90 лв. 22.10 лв.
Код: 900019
LED smart лампа за огледало IP44 EGLO.Z CONNECT TABIANO-Z 15.6W RGB + 3-white 2000Lm хром + бяло димируема + дистанционно управление EGLO Connect.z комбинира две технологии за управление в една система ZigBee е най -широко използваният стандарт в света за интелигентния дом (smart home) Предимства..
243.00 лв.
Код: 900021
LED smart лампа за огледало IP44 EGLO.Z CONNECT TABIANO-Z 21W RGB + 3-white 2800Lm хром + бяло димируема + дистанционно управление EGLO Connect.z комбинира две технологии за управление в една система ZigBee е най -широко използваният стандарт в света за интелигентния дом (smart home) Предимства: ..
286.00 лв.
Код: 96566
LED аплик TAZZOLI 3.5W 3000K 380Lm IP20 с USB зарядно бял Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и п..
90.00 лв.
Код: 96567
LED аплик TAZZOLI 3.5W 3000K 380Lm IP20 с USB зарядно мат хром Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълв..
90.00 лв.
Код: 6766 10W
LED аплик за баня 6766 10W 4000K IP44 63см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апл..
63.10 лв.
Код: 6766 14W
LED аплик за баня 6766 14W 4000K IP44 78см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апл..
65.90 лв.
Код: 6777 14W
LED аплик за баня 6777 14W 4000K IP44 71см с ключ меденТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апл..
55.90 лв.
Код: 6777 8W
LED аплик за баня 6777 8W 4000K IP44 41см с ключ меденТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апли..
47.20 лв.
Код: 6782 10W
LED аплик за баня 6782 10W 4000K IP44 56см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED а..
57.40 лв.
Код: 6782 14W
LED аплик за баня 6782 14W 4000K IP44 71см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED а..
62.90 лв.
Код: 6783 10W
LED аплик за баня 6783 10W 4000K IP44 56см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апл..
49.50 лв.
Код: 6783 14W
LED аплик за баня 6783 14W 4000K IP44 71см с ключ черенТърсите стилна LED лампа, подходяща за осветление в банята, която да е икономична, ефективна и надеждна? Почитател сте на практичността и качественото осветление? Колебаете се на какъв вид осветление да заложите за вашето помещение? LED апл..
56.70 лв.
Код: 705RL0001006
LED лампа за картина и огледала 8W 3000K 600Lm 50см IP44..
50.29 лв.
Код: 705RL0002051
LED лампа за картина и огледала LOLEY 10W 4000K 900Lm 50см IP44 сребриста ..
22.10 лв.
Код: 040-002-0006
LED лампа за картина и огледало ALBATROS 6W 4200K 500Lm IP20 55см хром с копче Horoz Общо описание: Осветителните тела се предлагат в богат асортимент от аплици, плафони, луни и спотове. Многообразието от различни производители и серии, дава възможността на всеки клиент да се потопи в света на осве..
46.00 лв.
Код: 040-001-0004
LED лампа за картина и огледало FLAMINGO 4W 4200K 360Lm IP20 40см хром с копче Horoz Общо описание: Осветителните тела се предлагат в богат асортимент от аплици, плафони, луни и спотове. Многообразието от различни производители и серии, дава възможността на всеки клиент да се потопи в света на осве..
42.00 лв.
Код: 040-001-0006
LED лампа за картина и огледало FLAMINGO 6W 4200K 500Lm IP20 50см хром с копче Horoz Общо описание: Осветителните тела се предлагат в богат асортимент от аплици, плафони, луни и спотове. Многообразието от различни производители и серии, дава възможността на всеки клиент да се потопи в света на осве..
46.00 лв.
Код: 040-006-0003
LED лампа за картина и огледало KUGU 3W 4200K 200Lm IP20 сребриста с копче Horoz Общо описание: Осветителните тела се предлагат в богат асортимент от аплици, плафони, луни и спотове. Многообразието от различни производители и серии, дава възможността на всеки клиент да се потопи в света на осветлен..
25.00 лв.
Код: 040-014-0012
LED лампа за картина и огледало влагозащитена ANKA 12W 4200K 850Lm IP45 55см хром с копче Horoz Общо описание: Осветителните тела се предлагат в богат асортимент от аплици, плафони, луни и спотове. Многообразието от различни производители и серии, дава възможността на всеки клиент да се потопи в св..
52.00 лв.
от 1 до 24 от общо 38 резултата (2 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол