Добре дошли
Количка

Мълниеприемници с изпреварващо действие

Активната мълниезащита се базира на съвременни мълниеприемници - устройства. Основното предимство на активните мълниеприемници е, че защитават много по-голямо пространство и излъчват възходящ лидер преди удара на мълнията. Активния мълниеприеник, използва енергията на въздушния кондензатор, образувала се между облака и земната повърхност. В процеса на мълниеобразуването изпраща противоположния електрически заряд предварително, поради което срещата между двата заряда се осъществява по-далеч от върха на мълниеприемника. Колкото времето за изпреварване е по-голямо, толкова и радиусът на мълниезащитна зона е по-голям.Този вид мълниеприемник е подходящ, както за положителни, така и за отрицателни мълнии.


Често особено при съществуващи инсталации на мълниезащита се използват и двата вида - конвенционална и активна мълниезащита, което значително увеличава защитата срещу мълнии и пренапрежения (вторични въздействия на мълнията).

И двата вида мълниезащита – пасивна и конвенционална имат токоотводи и заземяващи устройства но се отличават по мълниеприемника.

Конвенционалната мълниезащита се изгражда от пръти, телове, телени мрежи, метални конструкции и други. Техният принцип на действие е да приемат тока на мълнията и да го отвеждат в земята. Поради това се и нарича пасивна мълниезащита и следователно пасивната система на мълниезащита е доста обемиста.

Проверка на ефективността на мълниезащита


Всеки собственик би искал да знае дали може да се счита за надеждна изградената система за защита от мълнии и пренапрежения (вторични въздействия на мълнията). Проверката на ефективността може да бъде емпирична. Най-добре е тестовете да се извършват от специализирани организации, които имат съответните разрешителни. Резултатът от тестването на системата за защита от мълнии е издаването на писмено становище - заключение. В идеалния случай, мълниезащитната инсталация трябва да има паспорт, който съдържа пълна информация за системата:

Схема на окабеляване и неговото описание
Оформление на всички въздушни терминали, включени в системата
Данни за свързване на уреди, използвани при монтажа на системата
Информация за измерено съпротивление на заземителната уредба

Какъв вид мълниезащита да изберем?


Основната цел на проектирането и изграждането на мълниезащитна инсталация конвенционална (пасивна) или активна е да осигури безопасността на хората, домашните и селскостопански животни и да защити движимото и недвижимо имущество и оборудване срещу щети, които могат да бъдат причинени от опасни и вредни фактори в резултат на преки попадения на мълнии или на вторични въздействия на мълнии (пренапрежения).

Основните изисквания на мълниезащитата са:

- Осигуряване на безопасност съобразно определената категория на мълниезащита и типа на мълниезащитната зона или съобразно избраното ниво на мълниезащита;
- Надеждност при експлоатацията;
- Ефективност по отношение на разхода на материали

Предимства на активната мълниезащита

- Активната мълниезащита защитава сградата и района около сградата с площ от 5-6 пъти повече от пасивната (конвенционална) разположена на същата височина
- За изграждането на активна мълниезащита е необходим много по-малко материал, отколкото за инсталацията на конвенционална. Съвременните сгради са с разнообразни форми, което прави процеса на изчисляване на пасивна мълниезащита по-труден отколкото изчисленията на активна мълниезащита
- Разходите за материали и монтажни работи по организацията на системите за мълниезащита също е доста важен критерий при избора на система. За да се защити една малка селска къща с периметър 10х10 метра конвенционалната мълниезащита е за предпочитане. Но ако искате да защитите периметъра на обекти с 50х110 метра или повече и с различна геометрична форма сгради, по-добре е да изберете активна мълниезащита, тъй като разходите за материали са по-малки отколкото за пасивната и е по-лесно да се инсталира.
- Времето, което е необходимо за инсталацията на активна защита е много по-малко от инсталацията на конвенционална мълниезащита - това е важен параметър за много клиенти.

Необходимо е също така да се помисли за външния вид на сградата. През зимата, почистване на покрива на сгради със система за пасивна защита е доста трудно, така че си струва да се помисли за актива мълниезащита.

Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP S22 - 22 микро сек.
Ново
Код: А701L
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP S22 - 22 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се образу..
390.00 лв.
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S31 - 31 микро сек
Ново
Код: А702L
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S31 - 31 микро секАктивна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се об..
472.50 лв.
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S40 - 40 микро сек.
Ново
Код: А703L
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S40 - 40 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
525.00 лв.
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S63 - 63 микро сек.
Ново
Код: А704L
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S63 - 63 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
712.50 лв.
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S96 - 96 микро сек.
Ново
Код: А705L
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие LAP-S96 - 96 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
998.00 лв.
Код: STAR210
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие S.T.A.R. 210 - 10 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
1 050.00 лв.
Код: STAR325
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие S.T.A.R. 325 - 25 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
1 219.00 лв.
Код: STAR645
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие S.T.A.R. 645 - 45 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
1 280.00 лв.
Код: STAR660
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие S.T.A.R. 660 - 60 микро сек.Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се о..
1 399.00 лв.
Код: M1-025
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие TESLA-S15 - 15 микро сек. Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се об..
882.00 лв.
Код: M1-026
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие TESLA-S30 - 30 микро сек. Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се об..
912.00 лв.
Код: M1-027
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие TESLA-S45 - 45 микро сек. Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се об..
948.00 лв.
Код: M1-028
Активен мълниеприемник с изпреварващо действие TESLA-S60 - 60 микро сек. Активна мълниезащита МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ Принципът на работа на мълниеприемниците с изпреварващо действие (активна мълниезащита) се основава на физическия принцип на образуването на мълнията.Мълнията се об..
972.00 лв.
от 1 до 13 от общо 13 резултата (1 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол