МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Градинско осветление и парково осветление

Основни насоки за градинско осветление

Ако търсите градинско осветление, които Ви позволяват да се насладите напълно на дворното си пространство дори до късно през нощта или ако искате да придадете оригинален щрих на градината си, Maxtrade.bg предлага широка гама от градински и паркови лампи.

Градинските лампи Ви помагат да създадете подходящата атмосфера за всеки повод, независимо дали искате да прекарате релаксиращи часове в градината със семейството си или планирате да организирате парти или вечеря на открито. Просто поставете красиви и функционални външни лампи на правилните места, за да постигнете желания ефект. Например  соларни лампи - практични и универсални осветителни тела, които могат лесно да се преместват и поставят там, където има по-малко светлина.

Асортиментът ни от градински лампи предлага богат избор на лед прожектори, градински стълбове, фенери, паркови сфери, фасадни осветители и тела за вграждане в земя - за осветление на пътеки.

Осветяването на градини, тераси и веранди означава да придадете повече стойност на Вашия дом, да го обогатите с правилната светлина и да подобрите дори тези пространствата, които понякога отиват на заден план.

Поръчайте онлайн от Maxtrade.bg - разнообразие на градинско осветление с бърза доставка и атрактивни цени. Ако имате нужда от техническа помощ, свържете се с нас, ще се радваме да Ви помогнем.

Адекватното градинско осветление може да направи градината удобно и безопасно пространство. По отношение на безопасността е от съществено значение да се разположи правилно външното осветление. Зоните, на които трябва да се обърне повече внимание, са тези в близост до входовете, ъглите, стъпалата и гаража. Уверете се, че тези зони са добре осветени през нощта, за да се избегнете инциденти.

Благодарение на правилно подбраното осветление за градина ще оцените повече прекараните часове на открито през летните вечери и ще се насладите на усещането за благополучие във Вашата градина или тераса. Външното осветление подобрява облика на Вашия дом и добавя декоративна нотка към екстериора и зоните около къщата, подчертавайки архитектурния стил.

Осветлението на паркове и градини трябва да се фокусира върху безопасността на придвижващите се, които се разхождат по пътеките в парка или алеите из градините. Използваните паркови и градински лампи трябва да позволяват на разхождащите се да разпознават препятствия или друга опасност и да им дава възможност да виждат други пешеходци. Те обикновено са с бяла светлина, за да се получи по-добро цветопредаване. Бялата светлина осигурява подобрена видимост за пешеходците.

Осветлението в парковите зони трябва да отговаря на препоръчаните нива и също така да минимизира светлинното замърсяване и проникване в съседни имоти. Нивото на осветеност може значително да повлияе на външния вид и безопасността на парка през нощта.

Избраните осветителни тела за осветяване на паркове, градини и зелени площи трябва да бъдат проектирани за външно осветление, т.е. да бъдат водоустойчиви. Когато осветителните тела са инсталирани на относително ниска височина (до 5м), трябва да се вземе предвид и вандализмът. Осветителните тела трябва да бъдат изградени от здрав материал, като алуминиев корпус или поликарбонат за защита.

Градинските и паркови лампи, освен че се отличават с модерен дизайн, са изработени от висококачествени материали и високо IP, което гарантира защитата им от атмосферни влияния, корозия и температурни промени. Трябва да изберете градинските лампи според конкретните зони, в които ще бъдат поставени. Ако планирате да инсталирате лампи или прожектори в напояваната тревна площ, препоръчително е да изберете тези с IP, равен на 65, за да осигурите адекватна защита срещу проникване на вода. IP 65 показва, че лампата е устойчива на прах и пръски вода. Адекватната степен на защита позволява лампите да работят правилно, без нежелани неизправности.

Стълбовете за градинско и парково осветление са високо оценени, придавайки нотка на модерност на осветлението по алеята и могат да се комбинират с външни стенни лампи със същия дизайн. За направата на всички градински стълбове се използват качествени материали, обикновено неръждаема стомана и алуминий за тяхната голяма устойчивост на ръжда. А стъклото е предпочитан материал за изграждане на стените на фенерите.

Впечатлете гостите си на вечерни градински партита като сложите крушка с пламък ефект във фенерите. Направете вечерята на открито изискана, като окачите външно висящо осветление над масата. Независимо дали ще изберете LED крушки с ефекти или ще се възползвате от предимствата на подходящи соларни градински лампи, фокусната точка ще създаде атмосфера.

За повечето хора соларните градински лампи са най-добри, защото не изискват наличие на изградена електро мрежа и няма разходи за електроенергия при ползването им. Но всичко, което е прикрепено към външността на къщата Ви, вероятно е по-добре да бъде окабелено. Това трябва да се направи от квалифициран специалист, за да избегнете злополуки.

Преди да закупите какъвто и да е вид градински лампи, не забравяйте да проверите дали те са подходящо водоустойчиви за местата, където планирате да ги използвате. Осветлението на басейн или градинско езерце изисква много различни нива на хидроизолация спрямо декоративното градинско осветление и по очевидни причини нито една от опциите, захранвани от мрежата, не трябва да се счита за подходяща.

Въшното осветление е чудесен начин да подобрите външното си пространство и да повишите сигурността на Вашия имот. Отделно от това, то ще оживи дома Ви, като подчертае функциите на Вашата градина, алея, воден елемент, места за събиране или архитектурни особености. Въпреки че този тип осветление често се пренебрегва, той може да добави голяма стойност към имота, особено ако искате да го продадете.

На какво да обърнете внимание при избора на градински лампи?

 • Фокусирайте се върху архитектурните предимства, които искате да подчертаете;
 • Използвайте LED светлини, за да спестите от сметки за енергия;
 • Регулирайте ъглите на светлините, за да осигурите смесено насочено осветление;
 • Използвайте няколко слоя осветление;
 • Изберете крушки с правилната мощност;
 • Не пренебрегвайте тъмните и малки пространства;
 • Не претрупвайте осветителни тела в едно пространство;
 • Не използвайте един и същ дизайн на осветлението за стълбища и пътеки.

Какъв ватаж да избера за градинско осветление?

Консумацията на енергия на различни светлини варира и се измерва във ватове. Колкото повече ватове, толкова по-ярка ще бъде светлината, но това също така означава и по-голяма консумация на енергия.

LED градинското осветление има по-ниска мощност като ватове, тъй като са проектирани да имат ниска консумация на енергия. Също така количеството мощност на светодиодите варира в зависимост от лумените. Например, 5-ватова крушка може да има до 450Lm, докато 12-ватова крушка може да има от 800 до 1200 и повече лумена. Колкото по-голям е броят на лумените, толкова по-ярка ще бъде светлината. Ако искате да спестите повече енергия, изберете по-малък ватаж LED външни лампи. Ако обаче искате повече яркост, то по-високите ватове ще свършат тази работа.

Колко лумена са ми необходими за градинско осветление?

Луменът е измерване на светлината, което в голяма степен определя яркостта на осветителното тяло. Градинските лампи с повече лумени произвеждат по-ярка светлина от техните аналози. Що се отнася до парковото осветление, наличието на подходящо количество светлина е много важно. За парково осветление ще Ви е необходимо точното количество светлина, което не просто ще подобри външния вид, но и ще повиши сигурността.

Следователно можете да изберете осветители от 12 до 1300 лумена. Това обаче зависи от мястото, където възнамерявате да поставите парковото или градинско осветление. Например 100 лумена биха били идеални, ако планирате да използвате осветлението за вграждане в земята, 500-1000 лумена за прожектори, 200-400 лумена за стенни и фасадни лампи, 50-300 лумена за общите пейзажни светлини и 200-400 за подводни сетлини. За соларни лампи може да са Ви необходими 50-100 лумена. Ако искате да добавите цвят и измерение към Вашата градина, 50 лумена за всяка крушка биха били достатъчни. Важно е да се отбележи, че по-тъмните зони ще изискват повече лумени, за да осветят правилно пространството.

Заслужава ли си инвестирането в LED градинско осветление?

Да, LED градинското осветление си заслужава, тъй като Ви позволява да се наслаждавате на времето си на открито дълго след залез слънце. Освен това добавя атмосфера в двора, като подчертава архитектурните детайли на Вашия екстериор. Чрез добавяне на стил и измерение стойността на дома Ви значително ще се увеличи и това може да бъде предимство, когато планирате да продадете имота си.

Не е за пренебрегване и факта, че градинското осветление може да спомогне за повишаване на безопасността и сигурността на Вашия дом. То действа чудесно за възпиране на потенциалните крадци и обезкуражава нарушителите да не идват в дома Ви, особено през нощта. Градинските лампи са полезни за осветяване на зони като стълби, пътеки, алеи, като по този начин намаляват риска от нараняване и произшествия. Следователно това осветление е чудесен начин да обезопасите и разкрасите имота си, без да правите много енергийни разходи.

Какво е градинско осветление?

Градинското осветление се отнася до осветителни тела за външно ползване, предназначени да осветяват градини, паркове, пътеки, алеи, огради, дървета, входни врати, вътрешния двор, балкони, тераси, беседки, осветление за барбекю зоната, осветление за навес и други.
Освен естетически цели градинското осветление може да се използва и за целите на безопасността и сигурността, тъй като може да помогне да запазите имота си в безопасност и да възпрепятства нарушителите.

Техники за осветяване на паркове и градини

 1. Осветлението на пътеката е най-използваната техника за осветяване на парк или градина. Това води до чувство за безопасност по пешеходна алея. Може да се препоръча да редувате светлините от двете страни на пътеката и да ги поставяте леко настрани от нея за по-голяма видимост и атмосфера.
 2. Стенното осветление е техника, при която светлината се поставя на земята и се насочва към стената на сградата, за да създаде мека, нежна светлина.
 3. Долното осветление подчертава растенията или други градински елементи. Целта е да поставите светлина близо до основата на даден обект и да покажете формата му отдолу или да се опитате да си поиграете с разстоянието между обекта и светлината, за да създадете различни ъгли на осветление.

Ръководство за избор на най-подходящото градинско осветление

Независимо дали планирате да подобрите общата привлекателност на дома или да подобрите сигурността на имота, градинското осветление може да свърши работа. Въпреки това, с толкова много възможности за избор, подбирането на правилния продукт може да бъде затруднено. За да Ви помогнем в това, ние сме събрали следните фактори, които трябва да имате предвид при търсенето си:

Оглед на съществуващото градинско осветление

Първо и най-важно, трябва да вземете предвид наличното градинско осветление. Проверете осветителните тела, които вече са инсталирани и се уверете, че са подходящи за Вашите нужди. Също така определете дали външното пространство е оборудвано с всички необходими връзки и контакти за Вашия проект. Ако нямате поставени градински лампи в дома си, не забравяйте да наемете електротехник, който да Ви помогне в окабеляването.

Местоположение на градинското осветление

Преди да купувате градинско осветление, уверете се, че знаете коя зона искате да осветите. Това ще Ви помогне да намерите подходящото осветление за Вашето пространство, тъй като има различни видове градинско осветление, предназначени за различни пространства. 

Източник на захранване на градинско осветление

Източникът на енергия на осветлението е друг важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на градинско осветление. Има различни видове източници на енергия за външно осветление - електрически, батерийни или соларни. 

 • Електрическото градинско осветление е постоянно устройство, което изисква окабеляване, но може да Ви осигури по-дълготрайно осветление и по-малка поддържка.
 • Соларното осветление съхранява слънчева енергия през деня и светва, когато слънцето залезе. Този тип осветление е енергийно ефективно и ще Ви помогне да намалите сметките си за енергия. При соларните лампи след по-дълго ползване ще се наложи да подмените батериите им. Соларното градинско осветление не изисква окабеляване. Недостатъкът е, че има по-високи първоначални разходи и трябва да бъде поставено на добре огрято от слънцето място.
 • Осветлението, захранвано от батерии, е преносима опция, която не изисква окабеляване. Това осветление дава постоянно количество светлина и спира, когато батерията се изтощи. Струва си да се отбележи, че батериите ще се нуждаят от подмяна в зависимост от това колко често се използва осветлението.

Видове крушки за градински лампи

Важно е да вземете предвид правилния тип крушка, когато става въпрос за градинско осветление.

 • Крушките с нажежаема жичка са по-евтини, обаче имат по-кратък живот и са най-малко енергийно ефективни в сравнение с другите опции. Освен това те нагряват много.
 • Халогенните крушки са енергийно ефективни и могат да Ви помогнат да спестите до 20% от енергията, отколкото крушките с нажежаема жичка. Необходими са само няколко секунди, докато тази крушка постигне пълна яркост. Те обаче имат кратък живот и могат да се нагорещят доста.
 • LED крушките са най-добрият вариант, ако ефективността е важна за Вас. Те могат да спестят до 90% енергия в сравнение с крушките с нажежаема жичка и да постигнат моментална пълна яркост, Освен това те са и екологични и могат да издържат доста по-дълго.

Мощност на градинското осветление

Мощността се отнася до количеството енергия, което една крушка произвежда и това ще определи нейната яркост. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-ярко ще бъде осветлението. Трябва обаче да изберете осветителни тела с подходящата мощност в зависимост от Вашите нужди. Например, ако планирате да осветявате по-тъмни зони, изберете градинско осветление с висока мощност. От друга страна, ниската мощност се предпочита, ако търсите осветление за декоративни цели.

Трайност на градинските лампи

Градинското осветление трябва да бъде трайно и да може да издържа на ежедневното износване. Най-доброто външно осветление също трябва да може да издържи на сурови метеорологични условия и други външни елементи, които могат да застрашат живота и качеството му.

IP защита на осветителните тела за градина

Класификацията на IP (защита срещу проникване) е решаваща характеристика при избирането на градинско осветление. Всички електрически, слънчеви и акумулаторни осветителни тела имат IP рейтинг, който показва дали са защитени от проникване на мръсотия и вода.
Първата цифра от степента на защита IP, показва защитата от проникване на чужди тела и движещи се части, а втората цифра от IP рейтинга показва защитата срещу влага.

Цветна температура на градинското осветление

Цветната температура на осветлението също има значение, когато искате да осветите Вашата градина. Това е цветът на светлината, който източникът на светлина произвежда. Измерва се в Келвин (K), а по-високата стойност на Келвин придава на светлинния източник цветен оттенък, близък до този на слънчевата светлина. Различните цветови температури имат различни стойности на Келвин, които трябва да отбележите, преди да вземете решение.

Например, топлият жълт оттенък попада в диапазона от 2200-3500K, белият оттенък варира от 4000K до 4500K, а синият оттенък има диапазон от 5000-6500K.

Изборът на цветна температура зависи от предназначението на градинските тела, в най-честия случай се използва неутралната светлина 4000-4500К или студената 5000-6500К, идеята е че те светят по-ярко и осигуряват повече светлина.

Уверете се, че сте взели предвид посочените фактори, за да можете да изберете градинското осветление, което отговаря на Вашите изисквания.

Градинското и парково осветление могат да бъдат инсталирани по различни причини - осветление за сигурност, за да защитят дома или да подчертаят красивите зони в двора. Най-подходящите осветителни тела ще превърнат градината в стилно и уникално лично пространство, ще трансформират двора в място за пълноценен релакс и хубави моменти.

Код: 515AL0020130
LED парково освeтително тяло FOREST 50W 4000K 6500Lm IP65 графит за Ф78  с чип PHILIPS 3030с драйвър MEAN WELL..
534.00 лв. 699.00 лв.
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 2700K 270Lm мат хром
Ново -5 %
Код: 508080000101
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 2700K 270Lm мат хром..
58.00 лв. 61.00 лв.
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 3000K 270Lm черно
Ново -7 %
Код: 508080000102
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 3000K 270Lm черно..
57.00 лв. 61.00 лв.
Код: 502AL0002005
LED градински осветител EL QUADRO 20W 5000K IP65 със соларен и електрически блок..
452.00 лв.
Код: 94281
LED градински стълб BASALGO 1 IP44 3x3.7W 3000K 3x320Lm 190см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела...
670.00 лв.
Код: 515AL0000050
LED градински стълб BURGOS 9W 4000K 760Lm IP54 60см черен матSAMSUNG LED..
119.00 лв.
Код: 515AL0000060
LED градински стълб 20W 4000K 1200Lm IP54 60см черен мат..
129.00 лв.
Код: 515AL0000012
LED градински фенер висящ NICE P 6W 4000K 650Lm IP54 графит..
37.89 лв.
Код: 515AL0000010
LED градински фенер стенен NICE DN 6W 4000K 650Lm IP54 графит..
37.89 лв.
Код: 515AL0000015
LED градински фенер стоящ NICE 6W 4000K 650Lm IP54 1м графит..
57.89 лв.
Код: 94279
LED градинско осветително тяло BASALGO 1 IP44 3.7W 3000K 320Lm 100см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителн..
193.00 лв.
Код: 94278
LED градинско осветително тяло BASALGO 1 IP44 3.7W 3000K 320Lm 45см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни..
139.00 лв.
Код: 98708
LED градинско осветително тяло BRIANZA IP44 4.8W 3000K 500Lm 80см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни т..
200.00 лв.
Код: 98151
LED градинско осветително тяло FIUMICINO IP44 11W 3000K 1300Lm 45см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни..
97.00 лв.
Код: 98152
LED градинско осветително тяло FIUMICINO IP44 11W 3000K 1300Lm 90см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни..
150.00 лв.
Код: 97632
LED градинско осветително тяло MELZO IP44 11W 3000K 950Lm 45см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела..
172.00 лв.
Код: 97304
LED градинско осветително тяло MELZO IP44 11W 3000K 950Lm 99см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела..
258.00 лв.
Код: 98749
LED градинско осветително тяло NEMBRO IP54 10W 3000K 900Lm 38см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тел..
184.00 лв.
Код: 98751
LED градинско осветително тяло NEMBRO IP54 10W 3000K 900Lm 80см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тел..
250.00 лв.
Код: 98739
LED градинско осветително тяло PALOSCO IP44 6W 3000K 500Lm 82см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тел..
149.00 лв.
Код: 98727
LED градинско осветително тяло RIFORANO IP44 2x5W 3000K 2x550Lm 34см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителн..
174.00 лв.
Код: 98728
LED градинско осветително тяло RIFORANO IP44 2x5W 3000K 2x550Lm  Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветител..
235.00 лв.
Код: 98148
LED градинско фасадно тяло FIUMICINO IP44 11W 3000K 1300Lm Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тела. Въ..
71.00 лв.
Код: 98149
LED градинско фасадно тяло FIUMICINO IP44 11W 3000K 1300Lm със сензор Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветител..
104.00 лв.
от 1 до 24 от общо 747 резултата (32 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол