МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Градинско осветление и парково осветление

Основни насоки за градинско осветление

Ако търсите градинско осветление, които Ви позволяват да се насладите напълно на дворното си пространство дори до късно през нощта или ако искате да придадете оригинален щрих на градината си, Maxtrade.bg предлага широка гама от градински и паркови лампи.

Градинските лампи Ви помагат да създадете подходящата атмосфера за всеки повод, независимо дали искате да прекарате релаксиращи часове в градината със семейството си или планирате да организирате парти или вечеря на открито. Просто поставете красиви и функционални външни лампи на правилните места, за да постигнете желания ефект. Например  соларни лампи - практични и универсални осветителни тела, които могат лесно да се преместват и поставят там, където има по-малко светлина.

Асортиментът ни от градински лампи предлага богат избор на лед прожектори, градински стълбове, фенери, паркови сфери, фасадни осветители и тела за вграждане в земя - за осветление на пътеки.

Осветяването на градини, тераси и веранди означава да придадете повече стойност на Вашия дом, да го обогатите с правилната светлина и да подобрите дори тези пространствата, които понякога отиват на заден план.

Поръчайте онлайн от Maxtrade.bg - разнообразие на градинско осветление с бърза доставка и атрактивни цени. Ако имате нужда от техническа помощ, свържете се с нас, ще се радваме да Ви помогнем.

Адекватното градинско осветление може да направи градината удобно и безопасно пространство. По отношение на безопасността е от съществено значение да се разположи правилно външното осветление. Зоните, на които трябва да се обърне повече внимание, са тези в близост до входовете, ъглите, стъпалата и гаража. Уверете се, че тези зони са добре осветени през нощта, за да се избегнете инциденти.

Благодарение на правилно подбраното осветление за градина ще оцените повече прекараните часове на открито през летните вечери и ще се насладите на усещането за благополучие във Вашата градина или тераса. Външното осветление подобрява облика на Вашия дом и добавя декоративна нотка към екстериора и зоните около къщата, подчертавайки архитектурния стил.

Осветлението на паркове и градини трябва да се фокусира върху безопасността на придвижващите се, които се разхождат по пътеките в парка или алеите из градините. Използваните паркови и градински лампи трябва да позволяват на разхождащите се да разпознават препятствия или друга опасност и да им дава възможност да виждат други пешеходци. Те обикновено са с бяла светлина, за да се получи по-добро цветопредаване. Бялата светлина осигурява подобрена видимост за пешеходците.

Осветлението в парковите зони трябва да отговаря на препоръчаните нива и също така да минимизира светлинното замърсяване и проникване в съседни имоти. Нивото на осветеност може значително да повлияе на външния вид и безопасността на парка през нощта.

Избраните осветителни тела за осветяване на паркове, градини и зелени площи трябва да бъдат проектирани за външно осветление, т.е. да бъдат водоустойчиви. Когато осветителните тела са инсталирани на относително ниска височина (до 5м), трябва да се вземе предвид и вандализмът. Осветителните тела трябва да бъдат изградени от здрав материал, като алуминиев корпус или поликарбонат за защита.

Градинските и паркови лампи, освен че се отличават с модерен дизайн, са изработени от висококачествени материали и високо IP, което гарантира защитата им от атмосферни влияния, корозия и температурни промени. Трябва да изберете градинските лампи според конкретните зони, в които ще бъдат поставени. Ако планирате да инсталирате лампи или прожектори в напояваната тревна площ, препоръчително е да изберете тези с IP, равен на 65, за да осигурите адекватна защита срещу проникване на вода. IP 65 показва, че лампата е устойчива на прах и пръски вода. Адекватната степен на защита позволява лампите да работят правилно, без нежелани неизправности.

Стълбовете за градинско и парково осветление са високо оценени, придавайки нотка на модерност на осветлението по алеята и могат да се комбинират с външни стенни лампи със същия дизайн. За направата на всички градински стълбове се използват качествени материали, обикновено неръждаема стомана и алуминий за тяхната голяма устойчивост на ръжда. А стъклото е предпочитан материал за изграждане на стените на фенерите.

Впечатлете гостите си на вечерни градински партита като сложите крушка с пламък ефект във фенерите. Направете вечерята на открито изискана, като окачите външно висящо осветление над масата. Независимо дали ще изберете LED крушки с ефекти или ще се възползвате от предимствата на подходящи соларни градински лампи, фокусната точка ще създаде атмосфера.

За повечето хора соларните градински лампи са най-добри, защото не изискват наличие на изградена електро мрежа и няма разходи за електроенергия при ползването им. Но всичко, което е прикрепено към външността на къщата Ви, вероятно е по-добре да бъде окабелено. Това трябва да се направи от квалифициран специалист, за да избегнете злополуки.

Преди да закупите какъвто и да е вид градински лампи, не забравяйте да проверите дали те са подходящо водоустойчиви за местата, където планирате да ги използвате. Осветлението на басейн или градинско езерце изисква много различни нива на хидроизолация спрямо декоративното градинско осветление и по очевидни причини нито една от опциите, захранвани от мрежата, не трябва да се счита за подходяща.

Въшното осветление е чудесен начин да подобрите външното си пространство и да повишите сигурността на Вашия имот. Отделно от това, то ще оживи дома Ви, като подчертае функциите на Вашата градина, алея, воден елемент, места за събиране или архитектурни особености. Въпреки че този тип осветление често се пренебрегва, той може да добави голяма стойност към имота, особено ако искате да го продадете.

На какво да обърнете внимание при избора на градински лампи?

 • Фокусирайте се върху архитектурните предимства, които искате да подчертаете;
 • Използвайте LED светлини, за да спестите от сметки за енергия;
 • Регулирайте ъглите на светлините, за да осигурите смесено насочено осветление;
 • Използвайте няколко слоя осветление;
 • Изберете крушки с правилната мощност;
 • Не пренебрегвайте тъмните и малки пространства;
 • Не претрупвайте осветителни тела в едно пространство;
 • Не използвайте един и същ дизайн на осветлението за стълбища и пътеки.

Какъв ватаж да избера за градинско осветление?

Консумацията на енергия на различни светлини варира и се измерва във ватове. Колкото повече ватове, толкова по-ярка ще бъде светлината, но това също така означава и по-голяма консумация на енергия.

LED градинското осветление има по-ниска мощност като ватове, тъй като са проектирани да имат ниска консумация на енергия. Също така количеството мощност на светодиодите варира в зависимост от лумените. Например, 5-ватова крушка може да има до 450Lm, докато 12-ватова крушка може да има от 800 до 1200 и повече лумена. Колкото по-голям е броят на лумените, толкова по-ярка ще бъде светлината. Ако искате да спестите повече енергия, изберете по-малък ватаж LED външни лампи. Ако обаче искате повече яркост, то по-високите ватове ще свършат тази работа.

Колко лумена са ми необходими за градинско осветление?

Луменът е измерване на светлината, което в голяма степен определя яркостта на осветителното тяло. Градинските лампи с повече лумени произвеждат по-ярка светлина от техните аналози. Що се отнася до парковото осветление, наличието на подходящо количество светлина е много важно. За парково осветление ще Ви е необходимо точното количество светлина, което не просто ще подобри външния вид, но и ще повиши сигурността.

Следователно можете да изберете осветители от 12 до 1300 лумена. Това обаче зависи от мястото, където възнамерявате да поставите парковото или градинско осветление. Например 100 лумена биха били идеални, ако планирате да използвате осветлението за вграждане в земята, 500-1000 лумена за прожектори, 200-400 лумена за стенни и фасадни лампи, 50-300 лумена за общите пейзажни светлини и 200-400 за подводни сетлини. За соларни лампи може да са Ви необходими 50-100 лумена. Ако искате да добавите цвят и измерение към Вашата градина, 50 лумена за всяка крушка биха били достатъчни. Важно е да се отбележи, че по-тъмните зони ще изискват повече лумени, за да осветят правилно пространството.

Заслужава ли си инвестирането в LED градинско осветление?

Да, LED градинското осветление си заслужава, тъй като Ви позволява да се наслаждавате на времето си на открито дълго след залез слънце. Освен това добавя атмосфера в двора, като подчертава архитектурните детайли на Вашия екстериор. Чрез добавяне на стил и измерение стойността на дома Ви значително ще се увеличи и това може да бъде предимство, когато планирате да продадете имота си.

Не е за пренебрегване и факта, че градинското осветление може да спомогне за повишаване на безопасността и сигурността на Вашия дом. То действа чудесно за възпиране на потенциалните крадци и обезкуражава нарушителите да не идват в дома Ви, особено през нощта. Градинските лампи са полезни за осветяване на зони като стълби, пътеки, алеи, като по този начин намаляват риска от нараняване и произшествия. Следователно това осветление е чудесен начин да обезопасите и разкрасите имота си, без да правите много енергийни разходи.

Какво е градинско осветление?

Градинското осветление се отнася до осветителни тела за външно ползване, предназначени да осветяват градини, паркове, пътеки, алеи, огради, дървета, входни врати, вътрешния двор, балкони, тераси, беседки, осветление за барбекю зоната, осветление за навес и други.
Освен естетически цели градинското осветление може да се използва и за целите на безопасността и сигурността, тъй като може да помогне да запазите имота си в безопасност и да възпрепятства нарушителите.

Техники за осветяване на паркове и градини

 1. Осветлението на пътеката е най-използваната техника за осветяване на парк или градина. Това води до чувство за безопасност по пешеходна алея. Може да се препоръча да редувате светлините от двете страни на пътеката и да ги поставяте леко настрани от нея за по-голяма видимост и атмосфера.
 2. Стенното осветление е техника, при която светлината се поставя на земята и се насочва към стената на сградата, за да създаде мека, нежна светлина.
 3. Долното осветление подчертава растенията или други градински елементи. Целта е да поставите светлина близо до основата на даден обект и да покажете формата му отдолу или да се опитате да си поиграете с разстоянието между обекта и светлината, за да създадете различни ъгли на осветление.

Ръководство за избор на най-подходящото градинско осветление

Независимо дали планирате да подобрите общата привлекателност на дома или да подобрите сигурността на имота, градинското осветление може да свърши работа. Въпреки това, с толкова много възможности за избор, подбирането на правилния продукт може да бъде затруднено. За да Ви помогнем в това, ние сме събрали следните фактори, които трябва да имате предвид при търсенето си:

Оглед на съществуващото градинско осветление

Първо и най-важно, трябва да вземете предвид наличното градинско осветление. Проверете осветителните тела, които вече са инсталирани и се уверете, че са подходящи за Вашите нужди. Също така определете дали външното пространство е оборудвано с всички необходими връзки и контакти за Вашия проект. Ако нямате поставени градински лампи в дома си, не забравяйте да наемете електротехник, който да Ви помогне в окабеляването.

Местоположение на градинското осветление

Преди да купувате градинско осветление, уверете се, че знаете коя зона искате да осветите. Това ще Ви помогне да намерите подходящото осветление за Вашето пространство, тъй като има различни видове градинско осветление, предназначени за различни пространства. 

Източник на захранване на градинско осветление

Източникът на енергия на осветлението е друг важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на градинско осветление. Има различни видове източници на енергия за външно осветление - електрически, батерийни или соларни. 

 • Електрическото градинско осветление е постоянно устройство, което изисква окабеляване, но може да Ви осигури по-дълготрайно осветление и по-малка поддържка.
 • Соларното осветление съхранява слънчева енергия през деня и светва, когато слънцето залезе. Този тип осветление е енергийно ефективно и ще Ви помогне да намалите сметките си за енергия. При соларните лампи след по-дълго ползване ще се наложи да подмените батериите им. Соларното градинско осветление не изисква окабеляване. Недостатъкът е, че има по-високи първоначални разходи и трябва да бъде поставено на добре огрято от слънцето място.
 • Осветлението, захранвано от батерии, е преносима опция, която не изисква окабеляване. Това осветление дава постоянно количество светлина и спира, когато батерията се изтощи. Струва си да се отбележи, че батериите ще се нуждаят от подмяна в зависимост от това колко често се използва осветлението.

Видове крушки за градински лампи

Важно е да вземете предвид правилния тип крушка, когато става въпрос за градинско осветление.

 • Крушките с нажежаема жичка са по-евтини, обаче имат по-кратък живот и са най-малко енергийно ефективни в сравнение с другите опции. Освен това те нагряват много.
 • Халогенните крушки са енергийно ефективни и могат да Ви помогнат да спестите до 20% от енергията, отколкото крушките с нажежаема жичка. Необходими са само няколко секунди, докато тази крушка постигне пълна яркост. Те обаче имат кратък живот и могат да се нагорещят доста.
 • LED крушките са най-добрият вариант, ако ефективността е важна за Вас. Те могат да спестят до 90% енергия в сравнение с крушките с нажежаема жичка и да постигнат моментална пълна яркост, Освен това те са и екологични и могат да издържат доста по-дълго.

Мощност на градинското осветление

Мощността се отнася до количеството енергия, което една крушка произвежда и това ще определи нейната яркост. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-ярко ще бъде осветлението. Трябва обаче да изберете осветителни тела с подходящата мощност в зависимост от Вашите нужди. Например, ако планирате да осветявате по-тъмни зони, изберете градинско осветление с висока мощност. От друга страна, ниската мощност се предпочита, ако търсите осветление за декоративни цели.

Трайност на градинските лампи

Градинското осветление трябва да бъде трайно и да може да издържа на ежедневното износване. Най-доброто външно осветление също трябва да може да издържи на сурови метеорологични условия и други външни елементи, които могат да застрашат живота и качеството му.

IP защита на осветителните тела за градина

Класификацията на IP (защита срещу проникване) е решаваща характеристика при избирането на градинско осветление. Всички електрически, слънчеви и акумулаторни осветителни тела имат IP рейтинг, който показва дали са защитени от проникване на мръсотия и вода.
Първата цифра от степента на защита IP, показва защитата от проникване на чужди тела и движещи се части, а втората цифра от IP рейтинга показва защитата срещу влага.

Цветна температура на градинското осветление

Цветната температура на осветлението също има значение, когато искате да осветите Вашата градина. Това е цветът на светлината, който източникът на светлина произвежда. Измерва се в Келвин (K), а по-високата стойност на Келвин придава на светлинния източник цветен оттенък, близък до този на слънчевата светлина. Различните цветови температури имат различни стойности на Келвин, които трябва да отбележите, преди да вземете решение.

Например, топлият жълт оттенък попада в диапазона от 2200-3500K, белият оттенък варира от 4000K до 4500K, а синият оттенък има диапазон от 5000-6500K.

Изборът на цветна температура зависи от предназначението на градинските тела, в най-честия случай се използва неутралната светлина 4000-4500К или студената 5000-6500К, идеята е че те светят по-ярко и осигуряват повече светлина.

Уверете се, че сте взели предвид посочените фактори, за да можете да изберете градинското осветление, което отговаря на Вашите изисквания.

Градинското и парково осветление могат да бъдат инсталирани по различни причини - осветление за сигурност, за да защитят дома или да подчертаят красивите зони в двора. Най-подходящите осветителни тела ще превърнат градината в стилно и уникално лично пространство, ще трансформират двора в място за пълноценен релакс и хубави моменти.

Кабел с фасонки и щепсел тип гирлянд 10м 10xЕ27 IP44 черен
Ново -34 %
Производител: LvT Poland Код: 2817
Кабел с фасонки и щепсел тип гирлянд 10м 10xЕ27  IP44 черен LvT 2817 Влагозащитеният кабел с фасонки тип гирлянд, е с възможност за наставяне на допълнителни кабели до 200 м.Степен на защита - IP44;Мощност до 700W; Кабел - H05RN-F 2x1мм; Брой фасонки - 10xE27.Приложени..
54.00 лв. 82.00 лв.
Производител: EGLO Код: 98751
LED градинско осветително тяло NEMBRO IP54 10W 3000K 900Lm 80см Ние от Maxtrade.bg Ви предлагаме перфектното осветление за Вашата градина, тераса или фасада. Нашият асортимент от външни осветителни тела и градински лампи варира от класически, до традиционни, модерни и екстравагантни осветителни тел..
235.00 лв. 302.00 лв.
Производител: LIGHTEX Код: 502AL0000109
LED светещ стълб с дистанционно 30W 6000K+RGB 3100Lm IP65 3.5м графит..
685.00 лв. 846.00 лв.
LED соларен гирлянд с 20 бр. крушки балонче 0,72W 3000К IP44 1.2V 600mAh 4,85м.
Ново ★ Най-добра оферта -14 %
Производител: LvT Poland Код: 0138
LED соларен гирлянд с 20 бр. крушки балонче 0,72W 3000К IP44 1.2V 600mAh 4,85м. LvT 0138Соларното въже е с черен цвят и дължина на кабела 485м. и 20 бр. прозрачни крушки с формата на балонче.Соларните лампички светват, когато се стъмни, тъй като гирлянда е с вграден сензор за здрач. Материалът на ко..
24.90 лв. 29.00 лв.
LED соларен гирлянд с 20 бр. крушки сълза 0,72W 3000К IP44 1.2V 600mAh 4,85м.
Ново ★ Най-добра оферта -19 %
Производител: LvT Poland Код: 0637
LED соларен гирлянд с 20 бр. крушки сълза 0,72W 3000К IP44 1.2V 600mAh 4,85м. LvT 0637Соларното въже е с черен цвят и дължина на кабела 485м. и 20 бр. прозрачни крушки с формата на сълза.Соларните лампички светват, когато се стъмни, тъй като гирлянда е с вграден сензор за здрач. Материалът на корпус..
24.00 лв. 29.70 лв.
Производител: LIGHTEX Код: 514AL0003152
LED соларна лампа DANCE 0.2W 3000K 3Lm IP44..
22.50 лв. 25.30 лв.
Кабел с висящи фасонки и щепсел тип гирлянд 5м 10xЕ27 IP44 черен
Ново -33 %
Производител: LvT Poland Код: 8411
Кабел с висящи фасонки и щепсел тип гирлянд 5м 10xЕ27 IP44 черен, пордица крушкиВисящ сет поредица от фасонки с кабел. Гирляндът за крушки е водоустойчив, предвиден за външна експлоатация. Монтира се лесно.Брой фасонки: 10xЕ27, висящи Обща дължина: 5м. Допустима дължина на низа: 200 метра..
33.00 лв. 49.00 лв.
Кабел с висящи фасонки и щепсел тип гирлянд 5м 5xЕ27 IP44 бял
Ново -36 %
Производител: LvT Poland Код: 8412
Кабел с висящи фасонки и щепсел тип гирлянд 5м 5xЕ27 IP44 бял, пордица крушкиВисящ сет поредица от фасонки с кабел. Гирляндът за крушки е водоустойчив, предвиден за външна експлоатация. Монтира се лесно.Брой фасонки: 5xЕ27, висящи Обща дължина: 5м. Допустима дължина на низа: 200 метра или..
21.90 лв. 34.00 лв.
Кабел с фасонки и щепсел тип гирлянд 10м 10xЕ27 IP44 черен
Ново -41 %
Производител: LvT Poland Код: 0019
Кабел с фасонки и щепсел тип гирлянд 10м 10xЕ27 IP44 черен, поредица крушкиВисящ сет поредица от фасонки с кабел. Гирляндът за крушки е водоустойчив, предвиден за външна експлоатация. Монтира се лесно.Брой фасонки: 10xЕ27, висящи Обща дължина: 10м. Допустима дължина на низа: 200 метра или..
27.00 лв. 46.00 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 502FG0005001
LED градинско тяло BEPE 400 Е27 30W 4000К 3500Lm IP65 черно Fumagalli Крушката High Power LED 30W е включена в цената...
230.00 лв. 249.99 лв.
Производител: PHILIPS Код: 508080000101
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 2700K 270Lm мат хром..
59.00 лв. 63.99 лв.
Производител: PHILIPS Код: 508080000102
LED фасадно тяло Philips MACAW IP44 3W 3000K 270Lm черно..
59.00 лв. 63.99 лв.
Производител: 2R Код: 10833
Градински фенер Acorn стенен черен IP44 1xE27 Фенерите ACORN са със стилен и ефектен дизайн. Телата са за вънщен стенен монтаж, с алуминиево тяло, стъклен разсейвател и се предлагат в цвят старо злато и черен. Подходящи за осветление в паркове, градини, фасади.  Осветителните тела ..
27.00 лв. 34.00 лв.
Производител: 2R Код: 30541
Градински фенер CS висящ 04 1хE27 max 40W IP44 черен Фенерите от серия CS са подходящи за паркове, градини, фасади. Телата се предлагат в три варианта - стенни, висящи и стоящи. Предназначени са за външен монтаж, с алуминиево тяло и стъклен разсейвател. Моделът се предлага в два цвята - чер..
64.00 лв. 73.20 лв.
Производител: 2R Код: 82489
Градински фенер Iron 2079 стоящ 1хE27 max 40W IP44 черен Осветителните тела IRON за външен монтаж са с метален корпус и имат стъклен разсейвател. Моделите се предлагат се в три разновидности – висящи, стенни и стоящи, в черен цвят. Стилният им дизайн ги прави подходящи за осветление на всеки екст..
92.00 лв. 110.00 лв.
Производител: 2R Код: 82441
Градински фенер Iron 2191 висящ 1хE27 max 40W IP44 кафяв Осветителните тела IRON за външен монтаж са с метален корпус и имат стъклен разсейвател. Моделите се предлагат се в три разновидности – висящи, стенни и стоящи, в кафяв цвят. Стилният им дизайн ги прави подходящи за осветление на всеки екст..
64.60 лв. 68.00 лв.
Производител: 2R Код: Matera
Парково осветително тяло Matera 2хE27 IP44 300см  Използването на външно осветление придава специално излъчване и атмосфера в парковете и градините. Избирането на правилното парково осветление играе ключова роля за постигането на желания от вас ефект. Парков осветител MATERA е със стиле..
615.00 лв. 690.00 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 502FG0009033
LED градинско тяло AMELIA 800 Е27 8W 3-white 920Lm IP55 80см сиво FumagalliКрушката Filament LED 6W е включена в цената...
73.99 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0000010
Аплик градински водозащитен FRANCY OP Е27 IP66 бял FumagalliКрушката не е включена в цената...
23.95 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0000011
Аплик градински водозащитен FRANCY OP Е27 IP66 сив FumagalliКрушката не е включена в цената...
23.95 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 500FG0000012
Аплик градински водозащитен FRANCY OP Е27 IP66 черен FumagalliКрушката не е включена в цената...
22.15 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 506FG0000501
Градински аплик IESSE Е27 IP55 бял FumagalliКрушката не е включена в цената...
24.20 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 506FG0000102
Градински фенер BISSO ANNA Е27 IP55 черен FumagalliКрушката не е включена в цената;Възможен е монтаж нагоре и надолу...
28.60 лв.
Производител: FUMAGALLI Код: 506FG0000122
Градински фенер висящ SICHEM ANNA Е27 IP55 черен FumagalliКрушката не е включена в цената...
27.99 лв.
от 1 до 24 от общо 769 резултата (33 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол