МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Спотове

Какво представляват спотовете?

Развиващите се технологии в сферата на осветлението предлагат все повече оригинални и практични осветителни тела за използване в дома, офиса или търговско пространство. Въпреки това, голямото разнообразие често е объркващо при избора на най-добрия вариант. Ето защо е необходимо първо да се разберат характеристиките, разновидностите и принципите на избора на всеки тип лампи. На фокус тук са спотовете - сравнително нов тип осветителни тела за насочване.

Спотовете са удобни, лесни за инсталиране, многофункционални и модерни осветителни тела с възможност за въртене.

Те се предлагат в различни размери, форми, стилове и употреба в интериора. Добре проектираното осветление ще позволи на спотовете да се превърнат в основния източник на светлина в помещението или да подчертаят важни зони. Това ще подчертае неговата уникалност и индивидуалност.

Самото име идва от английската дума "spot". Определено тези осветителни тела отговорят на името си, тъй като осигуряват насочено (точково) осветление, насочват светлината към мястото, което сме избрали. Това е много удобно при поставяне на акценти в интериора. От техническа гледна точка осветителните тела са структура от един или повече отражатели, монтирани на въртяща се скоба.

Обхватът за поставяне на спотове е зонално осветление и създаване на оригинално такова. Посоката на светлинния поток може да се променя благодарение на подвижността на главите на спота. Поради тази функция можете лесно да промените визуалната среда в стаята, като обърнете внимание на определени характеристики от интериорната композиция.

Спотовете са подходящи както за офиса, така и в кухнята - там те ще създадат добро осветление в работната зона, без да засягат останалата част от пространството. Възможностите за използване на такова осветление са големи и позволяват да направите дома си оригинален и същевременно практичен.

Класификация и монтаж на спотове

Изборът на спотове се основава на няколко параметъра - вида на монтажа, използваните крушки и стила на осветителното тяло. Основната класификация на тези осветителни тела е направена според и метода на монтаж. На пазара за осветление са представени следните опции:

 • Спот монтиран на стена. Монтирани на вертикална повърхност, тези осветителни тела могат да се използват за декоративно осветяване на огледала, рафтове за книги и картини. Поставени над работната зона, те действат като настолна лампа, без да използват свободното пространство на масата. Спотове с ниска мощност могат да се използват като нощна лампа. Спотовете могат да бъдат монтирани на скоба съгласно принципа на аплик: корпусът на осветителното тяло е в непосредствена близост до стената.
 • Спотове за таван. Те се използват като допълнителен източник на светлина или като цялостен заместител на полилеите за таван. Предимствата на този тип включват възможността за преразпределяне на посоката на рефлектора към място за почивка, хоби или работа. Компактните модели ефективно спестяват свободно пространство, което е важно за малките апартаменти.Наличието на подвижен държач улеснява движението в подходяща посока и сигурно фиксиране на лампите. Димер в осветителното оборудване значително увеличава функционалността на спотовете, като помага за регулиране на яркостта.
 • Единични и комбинирани модели. Моделите се различават по това дали имат един или повече отражатели. Много често спотовете се произвеждат в серия - от единица до шесторка. В този случай първите са ефективен източник на точково осветление, докато вторите могат да се използват по аналогия с полилеите, тъй като имат няколко отражателя, които осигуряват пълно осветление на голямо пространство. Запазена е възможността за смяна(носочване) на посоката на светлината.
 • Спотове за вграждане. Монтажът на този тип спот се извършва по същия начин като луните - директно в таванната повърхност. Закрепването се извършва на пружини за вграждане. Използвайки различни стъкла в такива осветителни тела, можете да осигурите на помещението необходимото осветление: равномерно и меко с матирано стъкло, насочено и точно с прозрачно стъкло с насочен рефлектор. В същото време тези осветителни тела заемат минимум пространство, практически не излизайки от повърхността на тавана.

Стилът на помещението определя вида на осветителното тяло, докато е важно да се вземе предвид градацията във формата и цветовата палитра. Геометричните модели от стъкло, полиран метал, хром са подходящи за модерен стил. Класическият интериор е доминиран от плавни извивки, плафони с ефект на патина, бронз, злато. За спалнята са подходящи стъклени или метални спотове. Когато спотовете са разположени по периметъра на стаята, осветлението е равномерно, разсеяно.

Спотовете деликатно осветяват зоната на бюрото и лавиците с книги, лампите вървят добре с подови лампи и настолни лампи. Отличен вариант за дизайн ще бъдат черно-бели модели, дизайни с кръгла или квадратна форма, с нюанси на кристал или дърво. Спотовете във всекидневна се съчетават добре с общото осветление. Когато основната светлина е изключена, таванните модели деликатно се фокусират върху фотьойли и диван, масичка за кафе.

Двойно структурираните спотове в кухнята ефективно разпределят светлината върху масата и работната зона. За производството на абажури за тях се използват метал, стъкло, пластмаса, кристал. Моделите в черно и бяло изглеждат страхотно, с ярки орнаменти или рисунки.

Структурата на спотовете може да съдържа няколко отражателя, обединени в една линия: прави или извити. Някои модели се изпълняват на гъвкав прът, на който можете да придадете всякаква форма по време на монтажа. Общото приспособление позволява използването на такива осветителни тела за необичайно осветяване на стени или ниши. Те вършат отлична работа и за централно осветление в малки стаи или офис площи. Може да се монтира както на тавана, така и на стената, създавайки оригинални композиции.

Предимства и недостатъци на спотовете

Спот осветлението се използва ежедневно в голямо разнообразие от жилищни и обществени пространства. Какво обаче е неговото предимство пред обичайните източници на светлина?Както всяко нещо, спот лампите имат редица свои предимства и недостатъци.

Предимства:

 • Практичност и удобство. Дизайнът на спотовете дава възможност по всяко време да сменяте светлинните акценти в стаята, без да преинсталирате източниците на светлина. В същото време осветеността остава на достатъчно ниво. Универсалност и комбинация с всякакви дизайнерски решения в интериора;
 • Малък размер. Спотовете са компактни и следователно ще спестят много свободно пространство в стаята. Визуално увеличаване на пространството - лампите заемат малко място, но в същото време дават голямо количество светлина;
 • Рентабилност. При такова осветление най-често се използват халогенни и LED крушки, чиято консумация на енергия е почти 10 пъти по-малка от тази на класическите крушки с нажежаема жичка. Това позволява да оставите осветлението през цялото време, в което е необходимо, без да се притеснявате за високи сметки;
 • Трайност. Дизайнът на осветителните тела се състои от трайни части, а използваните лампи са надеждни и ще помогнат да забравите за подмяната на източника на светлина за дълго време;
 • Отлично декоративно решение. Използвайки спот осветление, можете лесно да поставите всякакви светлинни акценти, като подчертаете интериорните характеристики и скриете несъвършенствата. Композициите от няколко лампи могат да се превърнат в отделен акцент в дизайна на вашето простраство. Освен това, по различно време на деня, ако е необходимо, можете да подчертаете само определени зони от стаята, оставяйки останалото пространство в приятен здрач. Изгодно решение за подчертаване на ниши, картини, витрини;
 • Ниска температура на нагряване. По време на работа лед спотовете излъчват много малко топлина, което често е решаващ фактор при монтажа в окачени тавани, които са чувствителни към прегряване;
 • Лесно инсталиране. Инсталирането на спот не е по-трудно (ако не е и много по-лесно) от инсталирането на конвенционална таванна лампа - почти всеки може да се справи с това.

Недостатъци:

 • Посока на осветлението. Двусмислено свойство на спотовете, което не винаги позволява да се използват за пълноценно и равномерно осветление на стая. В случай на недостатъчно внимателен подбор на лампи, осветяването ще бъде разпределено на точки;
 • Халогенни лампи. Макар и достатъчно икономични, тези източници на светлина също са много чувствителни към пренапрежения и бързо горят. Проблемът се решава чрез подмяна на халогенната с LED крушка;
 • Висок първоначален разход. За да осветите напълно просторни стаи, ще трябва да използвате няколко лампи наведнъж, което ще доведе до допълнителни разходи.

Спотове за таван без полилей: възможно ли е или не?

Осъществяването на основното осветление с помощта само на спотове е трудно, но реалистично. Те ще бъдат чудесен заместител в малки стаи, в които голям полилей ще заема много място и ще затрупва пространството. Коридорът е място, където по правило полилеите не се използват, така че спотовете действат като основен източник на светлина. В коридора те са инсталират на две места, което ще запълни стаята със светлина. Допълнително осветление над огледалото също не е за пренебрегване.

Правилното разположение на точковите източници в кухнята ще помогне да се справите без полилей. В кухнята е важно да се подчертаят работните зони - над тях трябва да има ярки лампи. Останалите са подредени по стандартни схеми в зависимост от интериора.

Спотове за таван могат да бъдат разположени неравномерно, подчертавайки зоните. Тази опция е подходяща за студийни апартаменти.

Осветлението в спалнята трябва да бъде умерено, да не уморява очите, да помага да се отпуснете. Спотовете ще се справят с тази задача, допълнително се инсталират аплици или настолни лампи в случай на липса на светлина.

Как да изберем спот?

При избора на осветителни тела главно се цели да бъдат подходящи за стила на стаята. Спотовете са в модерен стил. Съвременни тенденции са: хром, полиран метал, стъкло, огледални и лъскави повърхности с геометрични форми. Класически стил - злато, бронз, патина с меки и плавни извивки. Останалото трябва да се основава на личните предпочитания.

Силата и цветът на светлинния поток зависят от целта на мястото. За спални например е подходящо жълто осветление със средна мощност, докато банята се нуждае от ярка и дори бяла светлина. Има специални системи за изчисляване на необходимата мощност на осветление за стаите, но основното нещо, което трябва да запомните, е, че светлината в дневните не трябва да убива на очите или да бъде твърде слаба. Също така, не трябва да има резки промени: дори интериорните акценти се извършват с плавен преход. Лед спотове вършат отлична работа с това.

Спотове, насочени към повърхността на тавана, ще помогнат визуално да "избутат" стените, правейки малката стая по-просторна. Използването само на полилей не дава пълноценен висококачествен резултат, по ъглите остава затъмнено, за да се изравни осветлението, трябва да се прибегне до помощта на допълнителни лампи, аплици или наземни лампи. Използването на спотове също решава този проблем.

Обхват на спотовете

Спотовете са незаменими при организирането на работното място на ученика, кухненската маса на домакинята или офиса на предприемача - насочената светлина помага при извършването на работата.

Обхватът на спотовете е обширен и е тясно свързан със способността на насочените осветителни тела да зонират пространството. Инсталирането на няколко линии със спотове в кухнята и трапезарията ще помогне да се осветява работната зона по време на готвене, а по време на хранене - да се направи лек акцент върху масата за хранене, оставяйки останалата част от стаята в приятен здрач.

Използването на спотове в спалнята ще добави уют и интимна атмосфера. В допълнение, един спот близо до леглото ще позволи да прочетете книга, без да безпокоите партньора си, като насочите струя светлина само към една половина на леглото.

Колекционерите ще оценят спотовете, тъй като подчертават колекциите в стъклени витрини с ярка светлина.

Спотове около огледалото в банята ще добавят осветление там, където винаги липсва.

Малките стаи ако са затрупани с обемни полилеи ще изглеждат нелепо и грозно. Затова тя може да се освети чрез групиране на спотове. Всяка група се включва отделно и независимо от останалото осветление.

Според метода на монтаж спотовете биват 4 вида:

 • Спотове с повърхностен монтаж, много приличат на аплици. Методът на монтиране също е идентичен, завършената конструкция със спот е монтирана на специална скоба;
 • Сложни комбинирани спотове, подобни на класически полилеи. На една основа има много лампи, които се включват едновременно. В тялото има два или повече източника на светлина, които могат да бъдат насочени независимо;
 • Спотове за релсов монтаж - те се движат свободно по шините и освен това се въртят около оста си, насочвайки светлината към необходимата зона;
 • Спотове за вграден монтаж - централно осветление на тавана с нисък ъгъл на наклон на осветителното тяло.

В допълнение към начина на монтаж, спотовете се различават и по вида на използваните крушки. В днешно време единственият разумен вариант са LED крушките. Те са издръжливи, ефективни и осигуряват ярко осветление. Те практически не се загряват, което свежда до минимум рисковете от пожар.

Как да изберем лед спотове?

Когато се сблъскате с избора на LED спотове за първи път, е трудно веднага да разберете всички характеристики. Основните параметри, на които трябва да се обърне внимание, са мощността на лампата, яркостта, температурата на светлината, способността за завъртане, размерите и самият дизайн.

Консумацията на енергия се измерва във ватове (W). Колкото по-висок е този показател, толкова повече енергия изразходва осветителното тяло. Важно е да запомните, че високата мощност не означава висока яркост. Съвременните LED осветителни тела са известни с ниската си консумация на енергия, което привлича купувачите. При тях е важно да обърнете внимание на лумените – те са показател за силата на светлината.

Цветната температура на лампите също е важен показател. Стойностите му варират от 2700K (топло жълто) до 6500 K (студено бяло). За дома се използват предимно осветителни тела от 3000-4500К, лампи със студен нюанс от 5000-6500К са подходящи за офис, индустриални помещения или търговски център.

Подвижността е важна характеристика. Осветително тяло с въртящ се механизъм може да бъде насочено във всяка посока, осветявайки конкретна цел или разсейвайки светлина из стаята.

Спотовете са компактни и малки. Когато купувате осветителни тела за вграждане, особено важно е да знаете точните размери, тъй като няколко допълнителни сантиметра могат да нарушат цялата конструкция. Диаметърът, дължината, ширината на осветителното тяло се избират въз основа на размера на помещението. Изборът на спотове е огромен, ако желаете, винаги можете да намерите модел с всички необходими технически характеристики.

Осветителното тяло носи не само функционален, но и декоративен елемент. Стилът на спотовете се избира въз основа на помещението, в което ще бъдат инсталирани и дизайна на стаята. За банята, например, се избират семпли модели без излишни украшения - в стила на минимализма, хай-тек или Loft. Спотовете се избират еднакви, но ако стаята е голяма, можете да разделите зоните с различни лампи.

Производител: EGLO Код: 33678
LED спот за баня TAMARA 1 IP44 GU10 4x3.3W 3000K 4x240Lm черен Серия PURE RELAXATION - Превърнете банята в личния си уелнес оазис. Модерната баня и осветителните тела около огледалото излъчващи приятна светлина осигуряват релакс и комфорт. Общо описание: Осветителните тела за баня се пре..
198.00 лв. 219.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99327
LED плафон FRADELO 1 12W 3000K 1250Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчертава..
156.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99325
LED плафон FRADELO 1 3х4W 3000K 3х400Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчерта..
186.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99328
LED плафон FRADELO 1 48W 3000K 5000Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчертава..
550.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99324
LED плафон FRADELO 1 4W 3000K 400Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчертава и..
75.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99326
LED плафон FRADELO 1 4х4W 3000K 4х400Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчерта..
257.00 лв.
Производител: EGLO Код: 95659
LED плафон FRADELO 12W 3000K 1250Lm IP20 хром + кристал Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и под..
156.00 лв.
Производител: EGLO Код: 95656
LED плафон FRADELO 3х4W 3000K 3х400Lm IP20 хром + кристал Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и п..
183.00 лв.
Производител: EGLO Код: 95661
LED плафон FRADELO 48W 3000K 5000Lm IP20 хром + кристал Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и под..
521.00 лв.
Производител: EGLO Код: 95655
LED плафон FRADELO 4W 3000K 400Lm IP20 хром + кристал Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подче..
72.90 лв.
Производител: EGLO Код: 95657
LED плафон FRADELO 4х4W 3000K 4х400Lm IP20 хром + кристал Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и п..
251.00 лв.
Производител: EGLO Код: 95658
LED плафон FRADELO 9х4W 3000K 9х400Lm IP20 хром + кристал Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и п..
513.00 лв.
Производител: EGLO Код: 91354
LED плафон LOKE 1 GU10 3x5W 3000K 3x400Lm IP20 мат хром + черно Лед плафони Eglo Surface Luminaires Decorative Emphasize the features - осветителни тела за вграден и повърхностен монтаж Изтъкнете характеристиките - семпъл външен вид, съвършенство в изпълнението. Вместо да се поставят на сцена, вг..
175.00 лв.
Производител: EGLO Код: 91355
LED плафон LOKE 1 GU10 4x5W 3000K 4x400Lm IP20 мат хром + черно Лед плафони Eglo Surface Luminaires Decorative Emphasize the features - осветителни тела за вграден и повърхностен монтаж Изтъкнете характеристиките - семпъл външен вид, съвършенство в изпълнението. Вместо да се поставят на сцена, вг..
259.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99361
LED плафон MASIANO 1 1x3.3W 3000K 1x340Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчер..
69.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99362
LED плафон MASIANO 1 2x3.3W 3000K 2x340Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчер..
121.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99363
LED плафон MASIANO 1 3x3.3W 3000K 3x340Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчер..
166.00 лв.
Производител: EGLO Код: 99364
LED плафон MASIANO 1 4x3.3W 3000K 4x340Lm IP20 черен Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчер..
203.00 лв.
Производител: EGLO Код: 97523
LED плафон TORANO 3х5.4W 3000K 3х510Lm IP20 хром + злато димируем Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, койт..
223.00 лв.
Производител: EGLO Код: 97524
LED плафон TORANO 4х5.4W 3000K 4х510Lm IP20 хром + злато димируем Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, койт..
285.00 лв.
Производител: EGLO Код: 94584
LED спот BARNHAM GU10 1х3.3W 3000K 1x240Lm IP20 медено + черно Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълв..
79.00 лв.
Производител: EGLO Код: 94585
LED спот BARNHAM GU10 2х3.3W 3000K 2x240Lm IP20 медено + черно Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълв..
134.00 лв.
Производител: EGLO Код: 94586
LED спот BARNHAM GU10 3х3.3W 3000K 3x240Lm IP20 медено + черно Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълв..
188.00 лв.
Производител: EGLO Код: 94587
LED спот BARNHAM GU10 4х3.3W 3000K 4x240Lm IP20 медено + черно Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълв..
241.00 лв.
от 1 до 24 от общо 263 резултата (11 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол