МАКС ТРЕЙД ОНЛАЙН
Количка
За покупки над 300 лв. - запитайте за индивидуални цени и решения

Полилеи

Защо полилеи?

Един полилей е неразделен атрибут на почти всяка жилищна сграда. Той изпълнява две функции едновременно: практична, тъй като осигурява необходимото осветление и декоративна. Но далеч не винаги е възможно да се избере правилният полилей, така че да изпълнява и двете задачи наведнъж. Ние от Maxtrade.bg ще Ви помогнем с избора като разгледаме какви полилеи има по отношение на дизайн, стил и технически характеристики, както и какво трябва да се има предвид при избор на такива осветителни тела.

Именно този тип лампи са включили най-добрите технологични постижения и отразяват различни стилистични тенденции. Невъзможно е да се надценява ролята на изкуствената светлина в човешкия живот. Благодарение на изкуственото осветление човек е станал по-ефективен и продуктивен. Осветителните тела дават възможност за удобно общуване, четене, писане, творчество дори след залез слънце и това до голяма степен стимулира развитието на самата цивилизация.

Традиционно полилей се нарича осветително тяло за таван с две, три или повече лампи за осветление на помещението. Като правило се намира в центъра на стаята. Полилеят може да бъде зониращ елемент и да подчертава функционална зона (например масата в трапезария), в такъв случай се използват допълнително и други осветителни тела.

Как да изберем полилей?

Изборът на полилей не е толкова лесна задача, колкото може да изглежда на пръв поглед. От една страна, модерната гама осветителни тела е толкова богата и разнообразна, че е трудно да се избере необходимия полилей. От друга страна, за да се избере модел, който не само да бъде красив сам по себе си, но хармонично да се впише в околния интериор и да се справи с възложената му функция за централно осветление, е необходимо да се изхожда от редица изисквания.

Основните критерии за избор на полилеи са следните:

 • технически характеристики (дизайн, тип закрепване, размер, мощност и вид на крушката, допълнителни функции);
 • стил на дизайна (полилеят трябва да се вписва в интериора);
 • материалът на корпуса и абажурите;
 • вътрешни работни условия (влажност, замърсяване, температурни спадове);
 • фирма производител.

Моделът, материалът и марката са въпрос на вкус и лични предпочитания. Но трябва да се вземат предвид конструктивните характеристики и съответствието на осветителното тяло с действителните условия на работа.

Как е устроен един полилей?

Един полилей се състои от следните основни елементи:

 1. Основа - декоративна плоча, която скрива стойката и проводниците;
 2. Рамка - фитинги или окачвания (в зависимост от вида на полилея);
 3. Цокъл - произвеждат се полилеи с различни видове фасонки и от тях зависи каква крушка да се използва;
 4. Крушката - е сменяем светлинен елемент, а при някои модели могат да се използват вградени светодиоди;
 5. Декоративна „чашка“ (стъкло, абажур) - защитава и украсява електрическата крушка, понякога e оборудвана с рефлектор, за да създаде насочен лъч светлина;
 6. Осветителното тяло може да бъде допълнено с други компоненти - захранване, понижаващ трансформатор, контролери, сензори за движение, димер, дистанционно управление, въртящ се механизъм и друго оборудване.

Видове монтаж на полилеи

По вид на монтажа полилеите са висящи или прибрани до тавана. Има няколко вида крепежни елементи за всеки тип.

Продуктите от първия тип се окачват с помощта на монтажна кука, разположена върху основната плоча. Елементът, който свързва полилея и монтажа на тавана, обикновено е под формата на шнур, пръчка или верига. Този дизайн е подходящ само за високи помещения (над 2.5 м). Също така трябва да се вземе предвид дължината на полилея, за да не докосвате лампата с главата си. Дължината на кабела се различава от модел до модел и обикновено, по желание на клиента, той може да се регулира.

Куката е най-често срещаният и надежден метод. Използва се за висящите модели полилеи. За това на тавана е монтирана метална кука, върху която е окачено осветителното тяло. Детайлът, заедно с жиците, е скрит от декоративната капачка на полилея. Този метод на монтаж позволява бързо да премахнете осветителното тяло, ако е необходимо, и се използва и при по-тежки полилеи.

монтаж-висящи-полилеи

Ако стаята не може да се похвали с големи параметри, тогава най-добрият вариант би бил полилей с прибран до тавана монтаж, който се прикрепва директно без никакви вериги или куки.

Такива полилеи са разположени достатъчно високо, децата не могат да ги достигнат, поради което такива модели често се поставят в детските стаи.

монтаж-таван-полилеи

Те често се състоят от абажури, които се въртят независимо един от друг и могат да бъдат многосегментни или от цяла конструкция. Абажурите на този тип осветителни тела обикновено са направени от стъкло или пластмаса. Колкото по-прозрачен е материалът, толкова повече светлина пропуска.Тези осветителни тела са идеални за малки пространства с ниски тавани. За да подобрят функцията на осветление, моделите са оборудвани с огледални отражатели.

Монтажната плоча позволява да прикрепите полилея близо до тавана и да скриете окабеляването.

полилеи

От какви материали са направени полилеите?

Допреди няколко години предлаганите полилеи бяха изработени главно от кристал, стъкло, метал или пластмаса. Сега списъкът с материали се разшири толкова много, че едва ли ще бъде възможно да се изброи всичко. Абажурите на полилеите се изработват от хартия, текстил, дърво, кожа. Използват се няколко вида метали и сплави - от стомана и алуминий до бронз и мед. При избора на материал се взема предвид дизайнерската концепция.

Видове абажури (стъкла, чашки)
Абажурът изпълнява няколко функции едновременно: покрива крушката, разсейва светлината и предпазва очите от осветяване. За производството му се използват стъкло, пластмаса, дърво, хартия, текстил, кожа и други. Материалът, който се използва е прозрачен, полупрозрачен (матов), бял или цветен.

Най-практични са стъклените - те имат редица предимства пред други материали. Те не губят формата си, не избледнява, устойчиви са на високи температури, така че са подходящи за всички видове лампи и са лесни за поддръжка.

Особено атрактивни са стъклените изделия, които създават необикновена игра на светлина, която дизайнерите успешно използват при декорирането на интериора. Но стъклените модели имат един недостатък – крехкост, чупливи са.

Дизайнът на абажурите е два вида:

 • Затворен - придава мека, дифузна светлина;
 • Отворен - създава ярък, насочен лъч светлина.

Формата им може да бъде много разнообразна: под формата на цилиндри, конуси, топки, цветя, абстрактни форми и т.н.

Като правило абажурите се монтират върху болтове, резби, притискащ пръстен или пружини. От вида на закрепването зависи дали е възможно да се регулира посоката на светлината или конструкцията ще бъде твърдо фиксирана в едно положение.

Когато избирате, трябва да запомните, че колкото по-тъмен е абажурът, толкова по-малко ще е осветена стаята. Също така трябва да се има предвид, че сянката на полупрозрачните материали се променя под въздействието на цветната температура на крушката. Например, зеленото в комбинация с хладно сияние става жълтеникаво.

Какъв размер полилей да избера?

Необходимият диаметър на осветителното тяло в сантиметри се изчислява по формулата: (Дължина на помещението + Ширина) x 10
Тоест, за кухня 3х4 м имате нужда от 70 см полилей - (3 + 4) х 10 = 70 (см). Но ако следвате сляпо тази формула, тогава за по-големи стаи или зали няма да е възможно да намерите осветително тяло с необходимия размер или то ще бъде твърде скъпо. Следователно за площ до 25 m² е подходящ полилей с диаметър 65-70 см. Ако броят на крушките не е достатъчен, допълнително се монтира локално осветление - аплици, наземни лампи, прожектори.

Важен е не само диаметърът, но и височината. Нисък полилей визуално спуска таваните и компресира пространството на малки стаи. Размерите се считат за оптимални, когато между най-ниската точка на полилея и пода остават поне 2.2 м. Но правилото не важи за осветителни тела над масата за хранене: достатъчно разстояние до плота на масата е 90 см

Какви крушки да избера за полилеи?

При избора на полилей се обръща внимание не само на външния вид, но и на крушките, които могат да се използват в него. Те са от следните видове:

Лампи с нажежаема жичка - по-стари модели, които се нагряват много, не издържат дълго и консумират много електричество. Това е важно, тъй като в едно осветително тяло са монтирани едновременно три или повече осветителни елемента. И с опънат таван, лампите с нажежаема жичка категорично не се препоръчват, тъй като тънкият PVC филм, който се използва като платно, може да се деформира от високи температури.

Халогенни крушки - за разлика от предишните, при същата мощност интензивността на сиянието е по-голяма и експлоатационният живот е 3-5 пъти по-дълъг. Поради това електричеството се консумира по-икономично. Но те също се нагряват много и са податливи на пренапрежения.

Луминесцентните (енергоспестяващи) лампи са доста икономични и издържат около 2 години, но те мигат, когато светят. Те са особено ефективни при постоянна работа. Ако често включвате и изключвате светлината, тогава е необходимо много електричество, за да се загрее, освен това лампите не светват веднага с пълна мощност. Друг недостатък е наличието на живачни пари в крушката, които могат да представляват опасност за здравето, ако лампата се счупи. 

LED крушки - най-модерните, експлоатационният им живот е повече от 5 години, консумират най-малко енергия, не трептят и не натоварват очите. Можете да изберете цветната температура: хладна, неутрална и топла светлина. Светодиодите са устойчиви на пренапрежения, но за продължителна работа те трябва да бъдат оборудвани с радиатор, който премахва топлината. В някои модели полилеи като осветителния елемент се използва LED лента - това е гъвкава печатна платка, сглобена на основата на диоди. LED лентата има абсолютно същите предимства.

Крушките се предлага в много различни форми, най-често срещаните: круша - традиционна, подходяща за всеки стил; спирала - енергоспестяващите лампи имат тази форма; удължен - произвежда се за дълги и тънки осветителни тела; свещ – формата става ясна с името. В изображението долу можете да видите в какви форми се произвеждат крушките.

крушки-форми

Формата и диаметърът на лампите се избират в зависимост от размера на абажурите. Той трябва напълно да скрива осветителния елемент. В допълнение, разнообразието позволява да изберете най-подходящия източник на светлина за стила, което е особено важно за прозрачни или отворени полилеи.

Крушките се произвеждат и с различни видове фасонки: E - винт, използван във всички видове лампи. В устройства, проектирани за 220V, най-често срещаните са E27 и E14 (цифрите до буквата показват диаметъра). G - щифт, числото показва разстоянието между центровете на щифтовете. В полилеите 12V най-често се използват LED крушки с основа G4, G9 и GU10.

полилеи-фасонки

Необходимо е да се монтират само осветителни елементи, препоръчани от производителя. Типът на основата и номиналната мощност на лампите трябва да бъдат посочени в документацията за полилея.

Допълнителни функции на полилеите

Някои съвременни модели са оборудвани с дистанционно управление. За това в осветителното тяло е монтиран приемник на сигнал. Такива полилеи са удобни и практични, тъй като позволяват да включите светлината, без да ставате от дивана, което е важно, когато мобилността е ограничена или умората след натоварен ден. Някои дистанционни управления имат обхват на сигнала до 100 м. Полилеите могат да работят в различни режими, броят на които зависи от броя и вида на лампите. Набор от функции обикновено включва активиране на един или друг сегмент от подсветката, включване / изключване, промяна на яркостта и температурата на осветлението. Цената на такива осветителни тела обаче е много по-висока.

Смарт полилеите се отличават с по-модерен микроконтролер и отварят нови реалности в управлението на светлината. Това може да се направи с помощта на приложение на смартфон или компютър чрез Wi-Fi или Bluetooth. Такива полилеи позволяват: да регулирате яркостта, температурата на светлината, цвета на светлината (до 16 милиона цвята); програмиране на различни сценарии - за четене, гледане на филм, спане и др .; използвайте ги като будилник, като промените нивото на осветеност или музика (трябва да има вграден високоговорител); задайте времето за включване и изключване на светлината; използвайте ги като нощна лампа при минимално осветление; възпроизвеждайте любимата си музика от друго устройство.

Какъв стил полилеи да изберем?

Полилеите се различават не само по технически характеристики, но и по дизайн. Нека разгледаме подробно какви стилове съществуват.

Индустриален - към този стил принадлежат няколко дизайна:

 • Модерният стил включва комбинация от многоцветно матово стъкло и метал, понякога - кристал и полускъпоценни камъни. Продуктите имат опростени контури, нарушена симетрия и се отличават с плавни извивки. Те съчетават едновременно три стилистични направления - класически, винтидж и модерни мотиви. Такива полилеи винаги изглеждат спретнати, те се характеризират със семплост и минимализъм. Понякога могат да имат двустепенен дизайн. Такива лампи изглеждат страхотно както в класически интериор, така и в хай-тек.
 • Полилеите в стил LOFT - "таванско помещение" са лаконични, практични и прости. Те често са подобни на осветителни тела, които се инсталират в промишлени помещения. Те се характеризират с отвореността на крепежни елементи, фитинги, лампи. Цветове - естествени: черен, сив, дървесен, нюанси на камък и бетон.
 • Минимализмът се разпознава по своите лаконични форми, семпли цветове и строг външен вид. Централният статив на полилея обикновено е със средна дължина. Абажурите са направени под формата на таблетка или полукълбо, кутия, цилиндър.
 • Хай-тек - стилът възниква в началото на 2000-те години и сега е изключително актуален, особено сред младите хора. Характеризира се с яснота, бързина, рационализъм. Полилеите обикновено са оборудвани с матови абажури на статив или скоба, направени са под формата на прожектори и са оборудвани със строги хромирани фитинги. Контурът е ъглов, без завои. Тези полилеи наподобяват фантастичните космически кораби.

Скандинавски стил - този дизайн е хит в продължение на много години. Характеризира се с минимализъм и екологичност. Полилеите са изработени от естествени материали - камък, стъкло, избелено дърво. Формата на абажурите често е изключително семпла, без никакви излишни украшения. Една от характеристиките на такива полилеи е нисък надвес, поради което светлинният поток се засилва. Това се дължи на ниското количество слънце в северните страни. Типичен пример за скандинавски дизайн е "артишокът", открит от дизайнера Пол Хенингсен. Благодарение на тази форма се осигурява ярко, равномерно осветление и без отблясъци.

Стил замък – полилей със средновековен дизайн е истинска находка за голяма къща. Той изглежда сурово, но в същото време благородно. Рамката е изработена от метал в цвят злато, сребро, мед с античен ефект, придружен от грубо дърво. Малки части и вериги се коват или изрязват на ръка, стъклените елементи се разтопяват и издухват във фурни. Полилеите от този стил се характеризират с малки крушки, имитиращи огъня на свещите.

Барок - отговаря на името, което се превежда като склонност към излишъци. Полилеите се отличават със своята многоцветност, разкош, пищност. Изработени са от бронз, гипс, камъни, стъкло и кристал. Този стил се характеризира със сложен дизайн с много извивки и къдрици. Бароковите лампи могат да се състоят от едно или повече нива.

Ампир стил - тези полилеи се разпознават лесно. Те изглеждат тържествени, тежки и винаги са украсени с венец, ордени, щитове, изображения на лъвски лапи, лебеди, химери и др. Те се отливат от метал или сплави - мед, месинг, бронз, или изрязани от дърво, камък, кристал. Детайлите са направени от порцелан. Чести атрибути на стила ампир са резба, позлата, инкрустация. Цветовете на френското знаме - бяло, червено, синьо - напомнят времето на царуването на Наполеон.

Винтидж стил – осветителни тела от този стил ще подхождат на романтични хора. Ретро стилът се характеризира със несложен дизайн. Лампите висят красиво на дълги шнурове и вериги. Многоцветните нюанси са изработени от пластмаса, метал и стъкло, украсени с конуси, топки, решетки и обърнати плочи.

Арт-деко - този стил съчетава екзотични, географски и исторически фактори, като смесва имперски, етнически и архаични елементи. Лампите изглеждат изискани, аристократични, въпреки че в дизайна им са използвани ясни геометрични форми - кръгове, квадрати, топки, кубчета. Една от отличителните черти на Арт Деко са скъпите гарнитури от слонова кост, камъчета и дори диаманти. Корпусите на полилеите са масивни, с изобилие от позлата и висулки от бял или цветен кристал. Моделите от бюджетния сегмент са изработени от фасетирано стъкло, пластмаса и метал.

Етно стил - когато говорим за тази тенденция, е важно да вземем предвид произхода. Например, полилеите британски стил са много сложни в изпълнение и могат да се различават значително един от друг, в зависимост с коя епоха са свързани. Но има и общи черти - консерватизъм, респект, комфорт. Най-често те могат да бъдат разпознати по абажурите от плат, метална конструкция, матирано стъкло и изразителна дървесна текстура.

А в съвсем различна посока – марокански стил полилеи. Абажурите са инкрустирани с многоцветно стъкло, напомнящо на витражи, доминирани от черешови, жълти, червени и сини нюанси. Фитингите се отливат от бронз, мед, месинг или се изрязват от ценни дървесни видове. Основите могат да бъдат направени дори от миди. В декорацията често се използват емайл, златни листа, паунови пера. Типичен марокански стил е сплитка от стъбла, изображения на плодове, арабска писменост и друти.

Най-екстравагантен е африканският стил, който се характеризира като естествен минимализъм. Характерни за него са цветовете на пустинята - златисто, жълто, бежово, розово, теракота заедно с черно, каки, кафяво. Лампите са изработени от естествени материали като кокос, козина, пера, кожи. Текстурите са груби, формите са прости.

Индийските лампи се състезават по цвят с мароканските продукти. Изработени са от скъпи материи, витражи, емайл. Декорацията включва коване и дърворезба. Най-често срещаните цветове са тюркоазено, зелено, пурпурно, оранжево.

Флорален стил - това е вид класически дизайн, от който флористиката се различава по формата и нюансите. Те винаги имат флорален мотив - в силует или рисунка. Материалите могат да бъдат много разнообразни - от модерна пластмаса до скъп кристал. Флоралните полилеи са подходящи за всяка стая - било то кухня или детска стая.

Стил прованс - такива полилеи съдържат умишлено „състарени“ елементи - например одрасквания по корпуса, красиви чипове, асиметрия. Основните материали са дърво, стъкло, тъкани. Често могат да се видят коване, клонки и други растителни мотиви. Кънтри стилът изглежда страхотно в ловна или селска къща.

Друга тенденция е екостилът. Полилеите са изработени от естествени материали - ратан, дърво, камък, глина. Също така се използват стъкло, текстил, керамика. Еко-лампите са декорирани в естествени нюанси на земя, вода, камък. В тях трябва да се монтират LED лампи, които спомагат за пестене на енергия и не съдържат вредни елементи.

Източен стил - в гама има няколко насоки, тъй като говорим за различни страни с различна философия и традиции. Ето най-интересните представители:

 • Китайски стил - ярки, жизнени полилеи, с естествена простота и непретенциозни шарки (йероглифи, дракони, клони или цветя), обикновено направени под формата на топка от оризова хартия или фина коприна.
 • Арабският е противоположността на китайския, винаги с луксозен дизайн, който използва кристал, благородни метали и камъни. Абажурът и тялото са украсени с къдрици и коване. Формата наподобява куполите на кулите на дворците.
 • Мавритански - характеризира се с дълги висулки, малки нюанси в пастелни цветове. По периметъра полилеят е украсен с изящни орнаменти.
 • Египетски - абажурите винаги са с кръгла форма, тъй като символизират слънцето и като звезда дават много светлина. Те са украсени със симетрична орнаментика; майсторите често използват кристал и позлата.

Видове полилеи в зависимост от материалите, от които са направени

Кристални полилеи - би било грешка да се смята, че изрязаното стъкло е остатък от миналото, отстъпвайки място на пластмасата и метала. Въпреки впечатляващите си разходи, полилеите с кристал се използват активно в модерния интериор. Вярно, дизайнът се променя, сега асиметрията и скосените ъгли са на мода, но многостепенните структури с няколко нюанса все още са актуални. Кристалните полилеи изглеждат луксозно дори през деня. Тайната се крие в самия материал. Фасетираните детайли, през които преминава слънчевата светлина, създават красиви преливащи се отражения по стените и тавана.

Едно от предимствата на тези полилеи е дълъг експлоатационен живот с подходящи грижи. Кристалът е вид стъкло, обогатено с различни елементи, които улесняват обработката, а самият материал е прозрачен и искрящ. Оловните и бариевите оксиди се използват като добавки, а калиево-калциевото стъкло се използва в бохемския кристал. Фитингите са предимно от месинг и лакирани. Ако е необходимо, повърхността е хромирана.

Метални полилеи - те са изработени от различни видове метал. Кованата стомана е най-популярната и евтина, продуктите се произвеждат по метода на конвейерната лента. Отгоре е покрита със злато, сребро, бронз, хром. Такива продукти изглеждат спретнати и елегантни.

Алуминиевите полилеи също са популярни. Този сребрист метал има гладка, лъскава повърхност и отразява добре светлината. Освен това алуминият е по-лек от стоманата, поради което е подходящ за окачени конструкции - например тавани от гипсокартон. Рядко се използват месинг, мед и бронз. Такива продукти се произвеждат главно по поръчка поради високата цена на суровините.

Дървени полилеи - осветителни тела от този материал, макар и да изглеждат привлекателни и автентични, не се вписват във всеки интериор. Дървените изделия изглеждат страхотно в етно, ориенталски, провансалски стилове. В други насоки за дизайн такъв аксесоар ще бъде неподходящ.
Дървото има недостатъци - заплашено е от влага, чести температурни промени и е лесно запалимо. Ето защо дървените полилеи трябва да бъдат обработени със защитни импрегнации, включително тези срещу вредители. Горният слой на продукта е покрит с лак или восък. По време на работа може да се наложи да се актуализира декоративното покритие.

Полилеи от текстил и хартия - полилеите от плат са чудесен вариант за класически стил. Абажурите могат да бъдат от всякаква форма, цвят и материал (коприна, сатен, макраме, дантела). Полилеите от плат са подходящи във всяка част на дома, с изключение на кухнята и банята. Хартиените модели са в перфектна хармония с японския и хай-тек интериор. Такива полилеи са евтини. Но те имат съществен недостатък - късат се бързо и могат да се повредят от вода и огън. Освен това дебелата хартия не пропуска добре светлината. Абажурите от хартия и плат обикновено са оборудвани с LED лампи, които генерират минимум топлина.

Полилей-вентилатор. Това е случай, когато полезното се съчетава с приятното. Такъв хибрид не само осветява стаята, но и охлажда въздуха и подобрява вентилацията. Полилеите-вентилатори са удобни в кухнята, в баните, където винаги има много миризми и висока влажност. Имат място и в стаи, разположени от южната или западната страна, където през лятото температурата се повишава. Дизайнът е следният: в центъра на тялото има лампа, около която има остриета под формата на правоъгълници, триъгълници или овали. Стилът е най-разнообразен - от LOFT и Хай-тек до класика. Използват се и различни материали: пластмаса, метал, дърво и др. Осветлението се включва отделно от вентилатора и обратно.

ЛЕД полилеи - LED полилеите се различават от другите устройства по това, че вместо обичайните лампи, те използват вградени светодиоди. Но въпреки скромните си размери, LED полилеите имат същата яркост като конвенционалните полилеи. Те са в състояние да осветят големи стаи във всякакъв стил, особено хай-тек и минимализъм. Една от уникалните характеристики на лед полилеите е възможността за промяна на нюансите и режимите на осветление при smart модели. Самото сияние е с високо качество, тъй като цветопредването е по-чисто, по-яръко и по-контрастно. Ъгълът на осветление също е по-голям. LED полилеите често са оборудвани с дистанционно управление и се предлагат във формат на интелигентно устройство. Трябва да се отбележи, че е невъзможно да се замени осветителният елемент в такива осветителни тела. Но това не се изисква често, тъй като светодиодите имат доста дълъг живот.

Съвети при избор на полилеи

При избора на полилей на първо място вземете предвид спецификата на помещението. Например кухнята има висока влажност, така че полилеите с хартиени и текстилни абажури няма да издържат дълго. По-добре е да изберете стъклени и метални изделия. За спалнята се избират полилеи, които правят стаята уютна. Във висок хол е по-добре да си купите висящ полилей с ярко осветление. За детската стая основното изискване е безопасността и подходящата естетика.

Също така следните параметри влияят върху избора на полилей:

Нивото на осветеност - мощността на всички лампи се сумира и сравнява със стандарта - 20-25W на 1 m². За стая от 20 m² полилей с еквивалент на 300W се счита за подходящ. Трябва да се помни, че високите тавани, тъмните покрития и релефните повърхности „изяждат“ светлината. Ето защо за такива помещения се избират по-мощни лампи. Абажурите от цветно или тъмно стъкло също намаляват яркостта, това трябва да се има предвид.

Стилът декорация на стаята - необходимо е да изберете осветително тяло, което съответства на интериорния дизайн. Разбира се, допуска се еклектика, когато можете да комбинирате стилове, които са близки и не си противоречат, но това изисква добър вкус и опит в дизайна.

Релеф на тавана - ако има несъвършенства по тавана, тогава си струва да се разгледат моделите полилеи, където рамената и абажурите са насочени надолу. Но тогава стаята няма да бъде напълно осветена. В този случай ще се наложи използването на допълнителни осветителни тела като спотове, аплици и лампиони.

Вид на корпуса - за създаване на общо осветление се избират модели, при които абажурите на рамената са насочени нагоре. Светлината се отразява от тавана, създавайки комфортна обстановка в стаята. Ако абажурите са обърнати надолу, ще се получи по-насочен поток от светлина и ще бъде осветена по-малка площ, особено в помещения с удължена форма. Когато избират полилей, повечето купувачи допускат същите грешки. Най-често осветителното тяло осветява твърде малка площ. Обикновено полилей с 3 рамена с лампи 40-60W е проектиран за максимум 9 m².

Често срещана грешка е неправилният размер на полилея. За да се поддържат визуални пропорции, е необходимо да се вземе предвид височината на таваните и площта на стаята.

Освен това при избора на полилеи се взема предвид естеството на стаята:

 • Хол - той е най-голямата стая, следователно е необходимо мощно осветително устройство. Ако площта е повече от 16 кв.м., допълнително се използват лампиони, лунички, аплици и други източници на светлина.
 • Спалня - избират се семпли модели, тъй като говорим за място за спане. Желателно е да е осигурена възможност за регулиране на яркостта. В крайна сметка в тази стая те нанасят грим, четат и се отпускат.
 • Кухня - тук се изисква добро осветление, тъй като се извършва много потенциално травматична работа. Полилеят се нуждае от проста поддръжка, не трябва да се влияе от промени в температурата и влажността.
 • Детска стая - безопасността и доброто осветление са важни тук. Нормата за детска стая е 200Lm на кв.м. Също така, важна роля играе ярък и весел дизайн, който ще зарадва децата.

Класически или модерен полилей?

Полилеят е не само осветително тяло, но и елемент за създаване на цялостен интериор. Често продуктът се превръща в основен акцент в обзавеждането. Разнообразието от модели осветителни тела е невероятно.

Класическите полилеи са обемни, елегантни продукти с изобилие от висулки и други декоративни елементи. Те създават тържествена атмосфера и затова са подходящи за декориране на дневни и зали. Вариант от този тип са кристалните полилеи, чийто декор е направен от стъкло или кристал. Дори и в скромно обзаведена стая, такъв продукт придава луксозен вид. Класиката е на върха на популярността и не излиза от мода.

Флоралният стил е подвид на класическия. Тази категория включва модели, украсени с флорални мотиви: корпуси под формата на къдрави стъбла, абажури под формата на цветя и различни флорални орнаменти.

От значение е не само интензивността на светлината, но и нейният цвят. С цвета на светлината и абажурите можете лесно да регулирате осветлението.

Ето някои особености за цветовете на светлината:

 • жълтата светлина е полезна за очите, това е вечна класика и гъвкав вариант;
 • бялата светлина (излъчване на флуоресцентни лампи в прозрачни нюанси) повишава ефективността;
 • червеният блясък влияе на настроението и повишава кръвното налягане;
 • оранжевото осветление ускорява пулса и предизвиква апетит (това е чудесна възможност за кухнята);
 • синьото сияние отпуска нервната система и понижава кръвното налягане;
 • зелената светлина придава на очите комфорт и има лек успокояващ ефект - това е подходящ вариант за спалня или детска стая;
 • сиянието на виолетов или тъмно син цвят, при продължително излагане има потискащо, дразнещо, дори причиняващо депресия действие;

Какъв е модерният полилей?

Ако преди няколко години, трябва да отговаряте на въпроса как да изберете полилей, можете да чуете, че неговият дизайн трябва да бъде избран точно в съответствие с общия стил на стаята, днес смесването на стилове е на върха на модата. Ето защо, когато избирате полилей по дизайн, на първо място, трябва да се ръководите от Вашия вкус и да прецените колко хармонично ще изглежда моделът на фона на други предмети в помещението.

През последните няколко десетилетия границите между различните видове осветителни тела станаха значително размити. Вече е невъзможно с бегъл поглед да се определи какъв стил полилеи стоят пред нас. Но въпреки това дизайнерите се стремят да ги направят по-ефективни, изразителни и запомнящи се.

Сега има много модерни полилеи, но това не означава, че класическите полилеи остават в миналото. Всяко осветително тяло трябва да бъде избрано, като се вземат предвид общия стил и размери на стаята. Височината на полилея не трябва да надвишава 1/4 от височината на стаята. Ширината на полилея не трябва да надвишава 1/3 от ширината на тавана.

Как да изберем полилеи в зависимост от типа на стаята?

Изборът на осветително тяло включва отчитане на следните характеристики:

 • размерът на стаята;
 • формата на стаята;
 • цветове и стил на интериора;
 • предназначението на стаята;
 • наличието на допълнителни източници на осветление (наземни лампи, настолни лампи, палфони, аплици);
 • консумация на енергия и максимална поддържана мощност на окабеляване;
 • характеристики на фасонките.

Висящите варианти са предназначени за високи стаи. Подходящо разстояние се счита за разстояние от най-ниската точка на осветителното тяло до пода, равно на 2.5 m. Правилото не важи за нестандартни високи тавани - тук дължината на окачването вече е избрана въз основа на естетически съображения. В стаи с ниски тавани моделите с прибран до тавана монтаж изглеждат хармонично.

Размерът и формата на полилеите на една стая имат значение. Просторните стаи изискват ярко централно осветление. Това може да бъде полилей на няколко нива или вариант с няколко нюанса. Възможно е един източник на светлина да не е достатъчен.

Г-образните стаи или удължените стаи се нуждаят от множество осветителни тела. Два еднакви симетрично разположени полилея или различни, но обединени по стил осветителни тела изглеждат хармонично.

Полилеите позволяват да зонирате стаята - да отделите място за почивка и зона за хранене в хола. Алтернативен вариант за ограничаване на стая е комбинирането на полилей с друго осветително тяло. И така, над масата за хранене си струва да окачите ярко кристално „произведение на изкуството“ в класически стил, а зоната за комфортна релаксация трябва да бъде „надарена“ с меката светлина на стенен аплик или наземна лампа.

След като сте избрали модела, който харесвате, обърнете внимание на цоклите. Нестандартните фасонки затрудняват закупуването на крушки.

Изборът зависи и от предназначението на стаята, която полилеят ще осветява. Слабото осветление причинява сънливост, докато яркото осветление тонизира и вълнува. Подходящото настроение създава и външният вид на осветителното тяло.

В спалнята е желана мека и уютна светлина, благоприятна за почивка и релакс, в хола по време на приема на гостите - ярка и празнична, в детската стая - мощна, но в същото време щадяща очите.

Дизайнът на детски полилеи трябва да бъде или неутрален, или ярък и привлекателен за младия собственик на стаята. Популярни модели, абажури, които са украсени с принцеси, коли, мечки, изображения на популярни анимационни герои.

Спалнята е място за почивка и сън. Тук се изисква меко осветление. Желателно е да съобразите дизайна на лампата със стила на стаята, хармонична комбинация с мебели, корниз и завеси, покрива

LED плафон с дистанционно ANDROMEDA 80W 3000K-6500K RGB бял Ф76см
Ново ★ Най-добра оферта -38 %
Код: andromeda-0720-64
LED плафон с дистанционно ANDROMEDA 80W 3000K-6500K с RGB ефект бял Ф76смLED плафон за таван за вътрешни помещения с изчистен и модерен дизайн, с множество светлинни функции:Димиране - регулиране силата на светене Режим 50% осветеност Нощен режим Избор на цветна температура на ..
229.00 лв. 368.00 лв.
LED плафон с дистанционно Meteor-X 100W 3000K-6500K RGB бял Ф97см
Ново ★ Най-добра оферта -37 %
Код: meteor-x-0720-63
LED плафон с дистанционно Meteor-X 100W 3000K-6500K с RGB ефект бял Ф97см LED плафон за таван за вътрешни помещения с изчистен и модерен дизайн, с множество светлинни функции:Димиране - регулиране силата на светене Режим 50% осветеност Нощен режим Избор на цветна температура н..
239.00 лв. 381.00 лв.
LED плафон с вентилатор и дистанционно 50W+26W 4000lm 3-white с APP IP22 ф60см
Ново -6 %
Код: 716AL0000145
LED плафон с вентилатор и дистанционно 50W+26W 4000lm 3-white с APP IP22 ф60см   LED плфонът е с вградена LED светлина и вентилатор. Плафонът е с вграден Bluethoot и може да се управлява посредством мобилно приложение (APP) или с дистанционно управление (включено в ком..
186.00 лв. 198.89 лв.
LED музикален плафон с дистанционно и Bluetooth COSMO 72W RGB 3000-6500K 5400lm ф50см димируем
Ново -24 %
Код: 1277
LED музикален плафон с дистанционно и Bluetooth Cosmo 72W RGB 3000-6500K 5400lm IP20 ф49см димируем LvT 1277LED плафон Cosmo на LvT e модерен и изчистен дизайн. Изработен е от стомана и пластмаса. С него можете сами да определяте цветната му температура - топла, неутрална (дневна) или студена. ..
122.00 лв. 160.00 лв.
Код: 99788
LED плафон ALTAFLOR 8х2.8W 3000K 3040Lm IP20 черно + бяло Плафони и аплици - гамата от стенни и таванни осветителни тела преминава от семпли към нестандартни дизайни. Без значение дали за входната зона, коридора или дневната - тези осветителни тела дават правилната светлина. Дизайнерският еки..
268.20 лв. 283.00 лв.
Код: 98896
LED плафон EGLO ZUBIETA-A 36W 3-white 3700Lm IP20 димируем + дистанционно управление черен Let light follow your life Светлината влияе върху живота и работата ни. Например ярката неутрална бяла светлина подобрява фокуса, докато топлата, приглушена светлина ни кара да се чувстваме комфортно. Может..
269.00 лв. 299.00 лв.
Код: 99407
LED плафон PESCAITO 24W 3000K 2500Lm IP20 черно + злато Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и под..
94.00 лв. 104.00 лв.
Код: 94878
LED плафон за баня ALMONTE IP44 G9 4x3W 3000K 4х360Lm хром + кристал Серия PURE RELAXATION - Превърнете банята в личния си уелнес оазис. Модерната баня и осветителните тела около огледалото излъчващи приятна светлина осигуряват релакс и комфорт. Общо описание: Осветителните тела за баня ..
335.00 лв. 364.00 лв.
Код: 97699
LED плафон за баня ALMONTE IP44 G9 8x3W 3000K 8х360Lm хром + кристал Серия PURE RELAXATION - Превърнете банята в личния си уелнес оазис. Модерната баня и осветителните тела около огледалото излъчващи приятна светлина осигуряват релакс и комфорт. Общо описание: Осветителните тела за баня ..
564.00 лв. 630.00 лв.
Код: 98539
LED полилей GROMOLA 33.8W 3000K 4000Lm IP20 черен + шампанско димируем Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, койт..
286.00 лв. 333.00 лв.
Код: 713RL0350229
LED полилей INA 50W 4000K 35000Lm хром*Височината на полилеят се регулира...
189.00 лв. 198.99 лв.
Код: 713BR0000030
LED полилей PARALEL II 50W 3000K бял..
184.00 лв. 217.00 лв.
Код: 713RL0350222
LED полилей TEA 60W 2700K 4200Lm златист..
326.00 лв. 352.00 лв.
Код: 713RL0360023
LED полилей VALENTINA 24W 3200K 1920Lm черен ..
203.00 лв. 215.79 лв.
LED полилей с дистанционно GALAXIS APOLLO 66W 3000-6500К ф40см димируем черен
Ново -32 %
Код: 1379
LED полилей с дистанционно GALAXIS APOLLO 66W 3000-6500K max 7260lm IP20 IK03 ф40см димируем черен LvT 1379Този LED полилей на LvT с елегантен и изчистен дизайн e изработен от стомана, алуминий и пластмаса. С него можете сами да определяте спектъра на цветната му температура в диапазон от ..
128.00 лв. 187.00 лв.
LED полилей с дистанционно GALAXIS ARIES 54W 3000-6500К max 5940lm 40x40см димируем черен
Ново -31 %
Код: 4570
LED полилей с дистанционно GALAXIS ARIES 54W 3000-6500К max 5940lm 40x40см IP20 IK03 димируем черен+бял LvT 4570Този LED полилей на LvT с елегантен и изчистен дизайн e изработен от стомана, алуминий и пластмаса. С него можете сами да определяте спектъра на цветната му температура в диапазон от&..
157.00 лв. 228.00 лв.
LED полилей с дистанционно GALAXIS NOVA 54W 3000-6500К ф40см димируем черен
Ново -31 %
Код: 1394
LED полилей с дистанционно GALAXIS NOVA 54W 3000-6500K max 5940lm IP20 IK03 ф40см димируем черен LvT 1394 LED полилей с дистанционно управление на LvT с елегантен и изчистен дизайн. Изработен от стомана, алуминий и пластмаса. С него можете сами да определяте спектъра на цветната му температ..
156.00 лв. 227.00 лв.
LED полилей с дистанционно GALAXIS PHOENIX 60W 3000-6500К 6600lm черен
Ново -26 %
Код: 4259
LED полилей с дистанционно GALAXIS PHOENIX 60W 3000-6500К 6600lm 40x40см IP20 IK03 димируем черен(RAL9017) LvT 4259Този LED полилей на LvT с елегантен и изчистен дизайн e изработен от стомана, алуминий и пластмаса. С него можете сами да определяте спектъра на цветната му температура в диапазон ..
164.00 лв. 221.00 лв.
Код: 710RL0310025
Пендел HOLLA 1xE27 max 10W черен + светло дърво..
141.36 лв. 151.99 лв.
Код: 710RL0310027
Пендел HOLLA 3xE14 max 3x7W черен + светло дърво..
149.00 лв. 158.99 лв.
Код: 43131
Плафон LOFT TOWNSHEND 5 3хE27 max 3х60W IP20 черно + кафяво Серия LOFT - Отделните стаи и обособените помещения за работа, хранене и отдих остават в миналото. Свободният дух се нуждае от отворените пространства. Стилът на таванското помещение придава усещане за свобода и спокойствие, а минимал..
176.00 лв. 198.00 лв.
Код: 710RL0350045
Полилей AIDA 4xE27 max 4x10W черен..
99.00 лв. 99.00 лв.
Код: 99447
Полилей ALBARIZA 5хE27 max 5х40W IP20 капучино, черно + кафяво Серия SIMPLE CLASSINESS - осветителните тела от текстил и дърво със своя необичаен дизайн са напълно модерни и внасят уют във всеки дом. Нашата гама от осветителни тела предлага богат избор от различни форми, размери и цветове. Сер..
341.00 лв. 376.00 лв.
Код: 98032
Полилей BELSIANA 6хE27 max 6х40W IP20 бял Серия FAMILY MEETING - тази серия съчетава осветителни тела за таван, за стена, висящ монтаж, настолни и наземни лампи. Дарете стаите си със стилно и подходящо осветление. Описание: Осветително тяло с изчистен дизайн, който допълва и подчертава интери..
198.00 лв. 216.00 лв.
от 1 до 24 от общо 636 резултата (27 стр.)
Бърза и сигурна доставка до области: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол